„Ez nem háború, hanem terrorizmus” – Orosz támadás Odessza és térsége ellen

0
470

Július 23-án éjjel az oroszok rakétatámadása következtében az odesszai ortodox Urunk Színeváltozása-székesegyház beomlott. „Ez nem háború, ez terrorizmus” – nyilatkozta a telefonban Stanisław Szyrokoradiuk OFM, odessza-szimferopoli püspök az AgenSIR olasz katolikus hírügynökségnek. Az Odesszát és térségét érő orosz támadások fő célja, hogy Ukrajnát teljesen elvágják a Fekete-tengertől, ezáltal akadályozzák meg a gabonaszállításokat, erre pedig Ukrajna megfelelő válaszlépést fog tenni – Olekszij Danyilovot, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárát idézte az MTI.

Az MTI jelentése szerint az Odessza megyei kormányzói hivatal közölte, hogy az előzetes adatok szerint 25 építészeti emlékmű rongálódott meg az éjszakai támadásban Odessza történelmi központjában. A város szerepel az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneket tartalmazó listáján.  Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy az orosz erők megsemmisítettek a régióban lévő Csasziv Jar településen egy elsősegélyközpontként működő kultúrházat. Szavai szerint a hajnali órákban kazettás lövedékekkel lőtték a várost, a kultúrházban tűz ütött ki, az épület leégett. A tűzoltók a folyamatos ágyúzás miatt nem tudták eloltani a lángokat. Az orosz erők napközben légicsapást mértek a keleti országrészben a harkivi régióra is, egy idős nő megsérült – adta hírül az MTI a megyei kormányzói hivatal jelentése nyomán. Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója pedig arról adott hírt, hogy az elmúlt napban az orosz erők 59-szer lőtték a régiót, 332 lövedéket lőttek ki harckocsikról, repülőgépekről és tüzérségi fegyverekből. A támadások következtében egy helyi lakos vesztette életét.

„Ez nem háború, hanem terrorizmus. Lesújtanak Odesszára, városokat rombolnak le, rakéták és újra csak rakéták zuhannak. Számolják a halottakat és a sebesülteket. Ez terrorizmus. Imákat kérek. Ez minden, amit kérünk” – mondta Szyrokoradiuk püspök, aki nehezen talált szavakat arra, hogy leírja, ami a városban történt azokban az órákban.

A székesegyház az UNESCO által védett műemlék, akárcsak Odessza egész történelmi központja. Szerencsére Kaszperov művét, az Istenszülőt – Odessza patrónáját – ábrázoló ikont sikerült kihúzni a katedrális törmelékei alól. A csodatévő képet körülvevő ikonkeret üvege megsérült, de a kép, bár poros, nem rongálódott meg jelentősen.

Több száz odesszai ment a lerombolt székesegyház elé, hogy az Istenszülő ikonja előtt imádkozzanak.

Stanisław Szyrokoradiuk OFM 

Sajnos az áldozatok száma is emelkedett: a július 23-i támadást követően a halálos áldozatok száma két fő, a sebesülteké huszonkettő. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka további hat személy megsérült Odesszában, amikor egy másik támadásban egy gabonaraktárat is találat ért. E támadást az orosz fegyveres erők a kikötő ellen iráni drónokkal hajtották végre.

„A székesegyházunk (Szűz Mária mennybevétele római katolikus székesegyház – a szerk.), minden templomunk és a hívek, Istennek hála, jól vannak – közölte Szyrokoradiuk püspök –, de Odesszában súlyos gondok vannak. Semmit sem tehetünk. Csak imádkozunk, és várjuk, hogy véget érjen ez a brutális háború.” A püspök elmondta: előző nap olvasta Ferenc pápa szavait, aki az Úrangyala imádsága végén Odessza városára emlékezett. „Köszönöm a Szentatyának. Köszönöm, hogy mindig imádkozik a meggyötört Ukrajnáért. Ez a megemlékezés nagyon fontos számunkra.”

A kikötőváros elleni orosz támadásokról az Odesszából származó kijevi megyéspüspök, Vitalij Krivickij is nyilatkozott, aki jelenleg a városban tartózkodik. „Ma éjjel – írta Facebook-bejegyzésében – Odesszában lehetetlen volt aludni. Nagyon hangos és nyugtalanító volt. Reggel, amikor a szertartásra mentem, láttam a lerombolt otthonokat, és a polgárokat, akik a közművekkel együtt azon dolgoztak, hogy eltávolítsák az éjszakai bombázások okozta károkat. És mindezt főleg Odessza történelmi központjában, amely az UNESCO védelme alatt áll, ahová minden nyáron szívesen jönnek turisták a világ minden tájáról – különösen oroszok, akik most rombolják le azt, amit az őseik építettek. Most már hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy Odessza lakói legyőzzék az oroszok iránt érzett gyűlöletüket.“

Különösen megrendült a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház, akihez az Urunk Színeváltozása-székesegyház is tartozik. A városban nehezen értik meg, hogy orosz fegyverek pusztítanak el egy templomot, amely hű maradt az orosz egyházhoz. A legelfogadottabb hipotézis a tragikus hiba és az egyre kevésbé pontos rakéták használata.

Agafangel odesszai metropolita nagyon kemény, elítélő szavakat használt: „A rakéták – olvasható az egyházmegye sajtószolgálata által kiadott nyilatkozatában – megsebezték minden odesszai polgár szívét, akik kemény munkájukkal és imájukkal újjáépítették ezt az 1936-ban lerombolt szentélyt. Bármi legyen is az úgynevezett szégyenletes »különleges katonai művelet« célja, semmi sem igazolhatja a gyilkolást és az erőszakot, a pusztítást és a menekülésre kényszerítést. Még mindig nem értjük, kitől akarnak megszabadítani minket. Az élettől? Ez az ukrán nép ellen elkövetett valódi népirtás; mindazok őrülete, akik parancsot adnak Ukrajna bombázására, katonáink és népünk megölésére“ – jegyezte meg a hierarcha.

Az odesszai ortodox egyházmegye határozottan támogatja az olasz minisztertanács tegnapi döntését, miszerint „egyedülálló restaurátori szakértelemmel” segítenek az odesszai székesegyház és Ukrajna egyéb művészeti örökségének újjáépítésében.

„Az orosz agresszorok lerombolják a magtárakat, éhezők millióit fosztják meg az élelemtől. Tönkreteszik európai civilizációnkat, annak szent szimbólumait. Egy szabad nép nem hagyja magát megfélemlíteni, a barbárság nem fog győzedelmeskedni” – olvasható a Chigi-palota által július 23-án kiadott és az odesszai egyházmegye honlapján újra közzétett közleményben.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás: AgenSIR / Magyar Kurír, MTI

Fotó: AgenSIR; ukrán ortodox egyház fotóinformációs osztály