Értünk egymás nyelvén!

Lezárult az első jelnyelvtanfolyam

0
453

Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél,

mégis másképp érted, mint ahogyan én.

Más a szó, ha mondod, más, ha hallgatod,

nem tudná a bal kéz, mit akar a  jobb.

… Ezek a sorok hangzottak el a jelnyelvtanfolyam záróünnepségének elején. Kiemelten fontos üzenet, hiszen meghatározó tényezőnek is mondhatnánk akár, amikor kommunikálni kívánunk egy hallássérült személlyel, de abban a folyamatban nem érti az egyik fél, mit is akarhat a kapcsolódni kívánó.

A szakadék áthidalása halló és a siketek világa között – ezzel a céllal lett megszervezve, 2023. április–július között a HIFA-Románia Egyesület által az első tizenkét alkalmas alapfokú jelnyelvtanfolyam. Hogy mi volt közös a jelentkezőkben? Kíváncsiság, nyitottság, elszántság, segítőkészség jellemezte mind a harminckilenc feliratkozott személyt.

A tanfolyam minden alkalma egyben a megnyugvás szigete is volt (idézve a résztvevőket), továbbá jellemezte a meghittség, valamint a laza légkör. A jelek elsajátítása mellett törekedtek a közösségépítésre is, ezzel megalapozva és fenntartva a hangulatot, nyitottságot, meghittséget.

A jelenlévők között voltak olyanok, akiknek van hallássérült személy a családjukban, jelentkeztek továbbá orvosok, ápolásban dolgozók, szociális szférában tevékenykedő segítők, egyetemisták, médiaszakemberek, tanügyi káderek, lelki gondozók, művészek, valamint olyanok, akik látják az értelmét a döntésüknek, miszerint: jelnyelvet tanulni jó és hasznos.

A tanfolyamon résztvevők ízelítőt kaptak olyan témákból, mint pl.: ábécé betűi, köszönés / udvariassági formák, család/kapcsolat/lakás/öltözködés/tisztálkodás, egészség/betegség/fogyatékosság, háztartás/élelmiszer, iskola/hivatal, idő/időjárás, színek / számok / nyelvtani kiegészítők.

A tanfolyam befejeztével lehetőségük volt a résztvevőknek találkozni hallássérült személyekkel, akikkel kapcsolatot teremtettek a jelek használata által. Öröm volt látni, miként nyílnak a kapuk a szeretet, megértés, elfogadás fényében.

A résztvevők többsége folytatni, mélyíteni kívánja a tanultakat ősztől, ezért viszontlátást kívántunk egymásnak.

Szotyori Tünde programfelelős