Korszerű katekézis az új katekétikai direktórium szellemében

Temesvár adott otthont a Bolyai Nyári Akadémia római katolikus hittantanári szekciójának

0
1038

A római katolikus hitoktatók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy külön szekcióban tarthatják továbbképzőjüket a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Bolyai Nyári Akadémián (BNYA). A szakmai fejlődésen túl ez a program kiváló lehetőséget biztosít egyházmegyéink katekétáinak a tapasztalatcserére és egymás jobb megismerésére is. A szervezőknek külön gondja van arra, hogy a tanuláson túl lelki töltekezésre és aktív pihenésre is jusson idő.

Egyházmegyéink hitoktatásért felelős személyei megállapodtak abban, hogy rotációban szervezik a továbbképzőt: egy „kis” egyházmegyét következő nyáron a „nagy” (gyulafehérvári) követ, majd ismét „kicsi” következik, aztán újra a „nagy”, és így tovább… Az idén a „kis” kategórián volt a sor, s egy hirtelen jött csere folytán – a tervezetthez képest két évvel korábban – a temesvári egyházmegyénél kötött ki a staféta. Annak átvételéért nagy hála illeti Pál József Csaba megyés püspököt, Johann Dirschl általános helynököt és kiemelten a helyi főszervező Kocsik Zoltánt, a programnak helyszínt biztosító temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatóját és az ő maroknyi csapatát: Iakab Ilona igazgatóhelyettest, Iakab István hittantanárt, Miklós Renáta Notre Dame-nővért és Kócsó Alexandra magyartanárt, valamint Szilvágyi Zsolt pasztorális helynököt, aki a szervezésben vállalt feladatai mellett rendes résztvevőként is jelen volt a túljelentkezéssel lezajlott képzésen. Mindez még inkább értékelendő, hiszen a kétnyelvű líceum diákjainak – amúgy nagyon sikeres – érettségi vizsgája és az azzal járó adminisztráció idején kellett a legjobban szervezni, a képzés idején pedig éppen a kilencedik osztályba való beiratkozás zajlott.

A július 16–21. között Temesváron, Európa egyik idei kulturális fővárosában tartott program résztvevői mind a négy egyházmegyét képviselték, de a Korszerű katekézis az új katekétikai direktórium szellemében címet viselő szekciónak volt egy budapesti érdeklődője is. Ez a cím közvetlenül kapcsolódik a BNYA A jövő iskolája. Korszerűség. Jóllét. Értékrend. főcíméhez. A szervezők az idei továbbképzőt a címben jelzett két pillérre építették fel: egyrészt a katekézis alapdokumentumának számító, 2020-ban megjelent A katekézis direktóriumával való ismerkedésre, másrészt a digitális eszközökkel, programokkal, felületekkel támogatott tanulás újabb lehetőségeinek megismerésére. A két pillér között van kapcsolat, hiszen a direktórium is javasolja a modern technika alkalmazását. Hogy a digitális világ jó irányba való felhasználásának ilyen módon is nyomatékot adjanak, a szervezők tíz nappal a kezdés előtt létrehozták a képzés Facebook-oldalát, és ennek tartalmával segítették a résztvevők készülését, hangolódását, majd a továbbképző alatt – a sok tartalom megosztásán túl – a három, közösen ünnepelt szentmisét és egy kerekasztal-beszélgetést élőben is közvetítettek a felületen.

A program a piarista templomban tartott, Pál József Csaba püspök által celebrált szentmisével kezdődött. Vele koncelebrált az éppen vendégségben lévő Marton Zsolt váci püspök, Johann Dirschl vikárius, egyházmegyei tanfelügyelő, Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Szabó Péter, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum korábbi és Kocsik Zoltán, az iskola jelenlegi igazgatója. József püspök meleg hangon köszöntötte a tanárokat, kiemelve szolgálatuk fontosságát, majd az ő gondolataira erősített rá a szentbeszédet mondó váci főpásztor, aki a katekéta Szentlélek tüzétől fűtött lelkületére tette a súlypontot. A szentmisét követően Kocsik Zoltán igazgató köszöntötte a vendégeket, majd Halász Ferenc, az RMPSZ Partiumi és Bánsági alelnöke, Ozsváth Judit, a BBTE oktatója, a szekció vezetője és Johann Dirschl vikárius mondott köszöntőbeszédet. Ezt követően dr. Keszeli Sándor szegedi tanár, katekétikai szakértő, a Pápai Új Evangelizáció Tanácsán belül működő Nemzetközi Katekétikai Bizottság tagja tartott előadást A katekézis direktóriumáról.

Ez a folyamatos – egyéni és közösségi szintű – megtérést, a missziót hirdeti, módszertanként pedig az evangélium „szívének” megtapasztal(tat)ását ajánlja. „Önkonzerválás helyett gyökeres megújulásban vegyünk részt! A spirituális tapasztalattal rendelkező katekéták különösen is tegyenek azért, hogy kilépő, misszionáló egyház legyünk!” – sorolta az új direktórium irányelveit Keszeli. Őt követték Gidró Melinda és Portik Zsolt digitális műhelyei, amelyekben a kép- és hangszerkesztéshez használt digitális felületeket ismertették és a folyamatos terepmunkához adtak támpontokat. Foglalkozásaik végig pörgősek, dinamikusak, mindig új ismeretekkel gazdagítóak voltak, ugyanakkor nagyon érzékenyen figyeltek a résztvevőkre, és mindenkit a saját szintjéről próbáltak fejleszteni. A közös munkához külön Trello-táblát hoztak létre, amire folyamatosan töltötték a szerkesztést és a gyerekekkel való osztálytermi munkát segítő háttéranyagokat, de a csoportmunkában készült produktumok, a kis „házi” fotóverseny képei és értékelése is itt elérhető.

A továbbképző keddi napja a zarándoklat és a kirándulás jegyében telt. Az autóbusznyi résztvevő előbb a bánsági németek és más kisebbségek kedvelt kis zarándokhelyére, Máriacsiklovára indult Johann Dirschl és Szilvágyi Zsolt vikáriusok, valamint Kocsik Zoltán vezetésével. Az út során Kocsik igazgató a vidék történelmi múltját ismertette, a zarándoklat lelki háttérről pedig Szilvágyi atya és Miklós Renáta Notre Dame-nővér gondoskodott. A gyönyörű természeti környezetben található kis kegytemplomban bemutatott szentmisében Szilvágyi Zsolt a Máriáéhoz hasonló hálás lelkületre buzdított, majd elmélkedését a buszban is folytatta. Ezennel különleges módon: egy előre felvett, majd internetes felületre feltöltött gondolatsort hallgathattak az utazók fülhallgatón keresztül. A tanárok különösen hálásak voltak Barbut Augustin oravicabányai-máriacsiklovai plébánosnak, aki meleg kávéval és innivalóval várta őket.

Az autóbuszos utazás következő állomása a csehek által lakott Dunaszentilona volt. Itt Hojda Ionuc helyi és újmoldovai plébános néhány, népviseletbe öltözött hívével fogadta a tanárokat. Kis templomukban a falu tanítónője mutatta be a település és a plébánia múltját és jelenét, majd mindnyájan cseh egyházi énekekkel kedveskedtek a hozzájuk érkezőknek. Az együttlét meghatóan szép momentuma volt a Miatyánk cseh és magyar nyelven való elimádkozása. A gondosan előkészített kis program a helyi kultúrotthonban hagyományos cseh ételek fogyasztásával folytatódott. A hangulatos együttlét után a csoport Orsovára indult tovább, ahol háromórás hajóúton tapasztalhatták, csodálhatták a természet elemein keresztül erőteljesen „szólaló” jó Istent. Megérintően szép lelki utazás is volt ez. Visszaindulás előtt a hitoktatók Lucacela Davor orsovai plébános társaságában és az ő vendégszeretetét is élvezve panorámás vendéglőben költötték el vacsorájukat.

A szerdai és csütörtöki nap digitális műhelyei az utazás során felvett kép- és hanganyagok szerkesztésével és a digitális eszközökkel támogatott oktatáshoz kapcsolódó újabb ismeretek átadásával zajlottak. Szerdán Keszeli Sándor Digitális kultúra és antropológiai, vallási átalakulás, valamint Digitális kutúra – nevelési kihívások című interaktív, több csoportos munkát, sőt – épp a valóságos kapcsolatok és spirituális tapasztalatok fontosságát hangsúlyozó – meditatív táncot is felkínáló műhelyeibe várta a résztvevőket. Ezeket a Pál József Csaba megyés püspök, Kocsik Zoltán iskolaigazgató, Keszeli Sándor és Gidró Melinda előadók részvételével tartott, Ozsváth Judit által moderált kerekasztalbeszélgetés követte. Az élőben közvetített alkalom során a digitális eszközök katekézisben, evangelizációban való felhasználhatósága, az új katekétikai direktórium iránymutatásainak követése került fókuszba.

Este a Szilvágyi Zsolt által vezetett temesvár-józsefvárosi plébánia vendégei voltak a tanárok. Az ízletes vacsora után itt a templommal és a közösségi élet szervezésében aktív szerepet vállalókkal is lehetőségük nyílt megismerkedni. Utóbbiak elsősorban a plébánia gyermek- és ifjúsági katekézissel és szentségi felkészítéssel, programszervezéssel, zenei neveléssel, jegyesoktatással, családi katekézissel, nőszövetségi tevékenységgel kapcsolatos gyakorlatába és víziójába nyújtottak alapos, az elhivatott szolgálatot is felvillantó betekintést.

Csütörtökön Ozsváth Judit a digitális műfajok iskolai tananyag szintjén és azon túl való hasznosításához adott útmutatást. Részletesen láttatta, hogy a kompetenciaalapú szemléletet alapul vevő, újabb szerkesztésű hittankönyvek szinte teljes tartalmához nagyszerűen társíthatók a diákok (és tanárok) által elkészített etűdszerű vagy történetmesélős filmek, podcastok, de az igényesen szerkesztett fotók is sokat üzenhetnek a gyermekléleknek a jó Istenről. Keszeli Sándorhoz hasonlóan ő is „kitekintett” a digitális eszközök és programok világából és egy, a Jézus Máriánál és Mártánál tett látogatásának drámapedagógiai elemekkel (ezennel csak cipőkkel) való közös feldolgozására hívta a résztvevőket.

Csütörtök délután Kocsik Zoltán vezetésével több helyi nevezetességet, templomot érintő városi séta és püspökségi, valamint székesegyházi látogatás következett. A püspökségen Johann Dirschl vikárius vezette körbe, majd finom fagylalttal vendégelte a tanárokat, a hároméves felújító munkálatok után idén átadott gyönyörű Szent György-székesegyházat és annak kriptáját pedig Călin Claudiu püspökségi levéltáros mutatta be rendkívüli igényességgel.

A nap még tartogatott programot, vacsora után ugyanis online könyvbemutató következett. A Biblia növényei és A Biblia ételei című nagyszerű könyvek szerzőjét, Fráter Erzsébet magyarországi botanikust internetes felületen kapcsolták az érdeklődőknek, akik egyebek mellett – a gyerekek szentségi felkészítéséhez kapcsolódóan – a kenyér és a bor Bibliában kiemelt szerepének okáról, a helyi bibliai kertek és (azok helyett inkább) a bibliai tanösvények létesítéséről, valamint a tájainkon is elkészíthető bibliai ételekről kérdezték őt.

A pénteki programok az összefoglalás, az értékelés és a búcsúzás jegyében zajlottak. A digitális műhelyben fény derült a „házi” fotópályázat nyerteseire és a hét folyamán projektszerűen készült filmes és hangos munkák, digitális kiskönyvek is bemutatásra kerültek. A szintén élőben közvetített záróünnepség első részében a Johann Dirschl, Szilvágyi Zsolt és Kocsik Zoltán által celebrált szentmisében a szellemiekben és lelkiekben gazdagító programokért, a találkozásokért adtak hálát a résztvevők. Dirschl vikárius szentbeszédében a keresztet állította a katekéták élete középpontjába, a szentmise végén pedig Ozsváth Judit a befogadó püspök, a vikáriusok, az igazgató és minden szervező nyitottságáért, alázatosan szolgáló jelenlétéért, békéjéért, jól látható tisztaságáért és önazonosságáért mondott köszönetet. Egyértelműen a Szentlélekben való életről tanúskodott mindaz, amit részükről meg lehetett tapasztalni. A dunai hajózáskor érzékelt jelenlét másik „változata” volt ez, s így – ahogyan több résztvevő is megjegyezte – az általuk biztosított matériális dolgokon túl egységüknek, szeretetüknek tanúságtevő, lelkileg emelő ereje is volt.

A záróünnepség végén Kocsik Zoltán igazgató mondott köszönetet a segítségért, a részvételért, majd Dirschl vikárius–tanfelügyelővel együtt jelképesen átadta a nyári továbbképző stafétáját Gál László főegyházmegyei főtanfelügyelőnek és Ferenczi Attilának, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium hittantanár igazgatójának, a 2024-es Bolyai Nyári Akadémia római katolikus hittantanári szekcióját ugyanis a székelyföldi városban tartják, szervezője pedig – a helyi plébániák papjai és közössége mellett – a főtanfelügyelőség, az iskola és a kerületi hitoktatók közössége lesz.

Fontos, hogy a katolikus hitoktatók nyári továbbképzője ezentúl is külön szekcióként működjön a BNYÁ-n belül, hiszen a hittan az egész embert megérintő, sajátos tartalmakkal és módszerekkel „dolgozik”, így a képzésen a szellemieken túl a lelkiek is nagy hangsúlyt kapnak. És minden kétséget kizáróan ez a legjobb találkozási, tapasztalatcserélési lehetőség a négy egyházmegye hittantanárai számára. A szekció szervezői ezúton is köszönetet mondanak a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének azért, hogy ezt eddig biztosították és bíznak az eddigi gyakorlat szerinti folytatásban.

Ozsváth Judit szekcióvezető

Fotók: a BNYA résztvevői / a rendezvény Facebook-oldala

Mozgóképes összeállítások a rendezvényről
A továbbképző első napjáról készült mozgóképes összeállítás ITT tekinthető meg. 
A második nap képekben ITT érhető el.
A harmadik napról készült mozgóképes összeállítás ITT nézhető meg.
Az élő közvetítések és további tartalmak a szekció Facebook-oldalán.