Magyar bölcsődét áldottak meg Vajdahunyadon

0
448

Vajdahunyadon magyar bölcsődét avattak július 17-én, hétfőn kora délután.

A magyar kormány támogatásával épült bölcsőde az első és mindeddig egyetlen ilyen típusú intézmény Dél-Erdélyben, s mint ilyen, konkrét megvalósítás annak érdekében, hogy a szórványban élő fiatal családoknak segítséget nyújtson gyermekeik nevelése terén, hiszen megkönnyebbülés tudni, hogy a gyermek korszerű körülmények között, szeretetteljes környezetben fejlődhet. Korom Imre plébánostól megtudtuk, már vannak jelentkezők, és várják a gyermekeket, hiszen a jól felszerelt, modern bölcsődében a nevelők jól felkészült, szeretetteljes és szakszerű ellátást nyújtanak. A szórványban sok a vegyes család, a mai fiatal és középgeneráció kevéssé tud már magyarul szépen, választékosan beszélni, itt a gyermekek számára és által lehetőség lesz a magyar kultúrával is megismerkedni, általa gazdagodni.

Az új épületet Kerekes László segédpüspök áldotta meg. Az ünnepségen Korom Imre plébános mellett jelen volt Szabó Ákos korábbi plébános, aki a munkálatok indítását, kivitelezését vállalta, utódjára az engedélyeztetés folyamata maradt. Potápi Árpád János és munkatársai képviselték Magyarország kormányát, illetve a nemzetpolitikai államtitkárságot. Potápi ünnepi beszédében a magyar kormány által támogatott és Erdély számos településén látható fejlesztésekről számolt be.

Az ünnepségen a csernakeresztúri hagyományőrzők magyar népdalokkal, táncokkal gyönyörködtették a jelen levőket.

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete nevében Ferencz István elnök Hunyadi János-díjat, emlékplakettet és diplomát adományozott a munkálatok sikerén fáradozóknak: Potápi Árpád Jánosnak, valamint a gyulafehérvári érsekség munkatársának, Bajkó Teréziának, Szabó Ákos és Korom Imre plébánosoknak és Suta Blankának, a projekt helyi menedzserének. Az ünnepség jó hangulatú szeretetvendégséggel zárult.