Felújították a lourdes-i barlangot Bálványoson

0
425
(Fotó: Jakab István Barna Facebook-oldala)

Végéhez közeledik a háromszéki Bálványoson található Szűz Mária-szobor környékének felújítása, már csak magán a Szűzanyát ábrázoló alkotáson kell némi javítást végezni. Tervben van, hogy augusztus végén újra búcsút szervezzenek e helyen – adta hírül a Székely Hírmondó.

A munkálatokat megszervező Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke beszámolt róla a lapnak, hogy a lourdes-i barlangra, amely a legnagyobb bálványosi wellnessközpont mögötti parkolóból 10 percnyi könnyű mászással közelíthető meg, tavaly ősszel Bács Csaba sepsibükszádi polgármester hívta fel a figyelmét, aki érzelmileg is kötődött a helyhez, lévén, hogy annak idején ott bérmálkozott.

A májusi kalákán részt vevők. (Fotó: Jakab István Barna Facebook-oldala)

A következőkben Tamás Sándor megyei tanácselnök biztatására a feltorjai plébánia, amelyhez tartozik a szobor és környéke, pályázott a felújításra, és májusban kalákára is sor került, hogy a munkálatokhoz szükséges cementet és kavicsot, szerszámokat feljuttassák a helyszínre, lévén, hogy oda műút nem vezet.

Védőburkolat a szobornak (Fotó: Klárik Lóránd / Jakab István Barna Facebook-oldala)

A meghirdetett kaláka sikeres volt, és azóta elkészült a kőművesmunka is. A fából készült Szűz Mária-szobor helyenként korhadt, pár ujja letört (letörték), le is kell festeni, restaurálását Roșca Melinda, a sepsiszentgyörgyi művészeti népiskola tanára vállalta.

Jakab Barna megígérte, hogy a feltorjai plébánossal, Tímár Zoltánnal egyeztetve, sokéves szünet után, augusztus 26-án ismét Mária-búcsút tartanak Bálványoson.

A megújult barlangban a restaurálás előtt álló szobor. (Fotó: Jakab István Barna Facebook-oldala)

A lourdes-i barlangot a XIX. század végén állíttatta a torjai Apor Gábor báró, hogy a szintén általa építtetett szanatórium betegei ott fohászkodhassanak gyógyulásért. Közismert, hogy Lourdes-ban, a Mária-jelenés helyén számos gyógyulás is történt, illetve sokan zarándokolnak oda e célból. A barlang megépíttetése idején Európában több helyen emeltek hasonló imádkozóhelyeket, annak emlékére, hogy a Szűzanya 1858-ban a franciaországi Lourdes-ban, egy barlangban jelent meg a 14 éves Bernadette-nek.

Forrás: Székely Hírmondó

MEGOSZTÁS