Vatikáni nyári táborban résztvevő gyerekekkel találkozott Ferenc pápa

0
729

Mintegy 250 öt és tizenhárom év közötti fiatallal találkozott Ferenc pápa. A gyermekek részt vesznek a vatikáni alkalmazottak gyermekei számára szervezett idei nyári táborban.

Bátorító szavak

A vatikáni alkalmazottak gyermekeit egybegyűjtő idei vatikáni nyári táborban részt vevő fiatalok sokféle kérdést tettek fel Ferenc pápának kedden délelőtt a VI. Pál aulában tartott találkozó során.

Edoardo azt kérdezte: „Milyen üzenetet vihetünk el hőseinknek: a szüleinknek?”. Ferenc pápa válaszában arra buzdított mindenkit, hogy gyakran mondjon köszönetet édesanyjának és édesapjának a felnevelésük iránti elkötelezettségükért. Elena arról érdeklődött, „Kik a pápa szuperhősei?”. Ferenc pápa azt válaszolta, hogy a nagyszülei, felidézve bölcsességüket és azt, miért fontos beszélgetni velük. Raphael, három gyermek közül a legidősebb arról kérdezte a pápát: „Hogyan lehetünk hősök a digitális világban?” Ferenc pápa válaszul azt javasolta, hogy kapcsolódjanak be pozitívan, de kerüljék el, hogy a digitális világ manipulálja őket.

Mint nagyapa az unokák közt

A pápa mint nagypapa kereste fel a fiatalokat. Mindez épp néhány nappal a nagyszülők és idősek világnapjának vasárnapi ünnepe előtt történt. Giuditta és Giacomo, a tábor munkatársai meséltek Ferenc pápának a nyári tábor által nyújtott gazdag élményekről. Úgy jellemezték, mint „minden munkatárs számára értékes élményt, mert lehetőséget kínál arra, hogy együtt fejlődjünk ezekkel a sok mosolyra fakasztó fiatalokkal”. Megjegyezték, hogyan merítenek ihletet a Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikából, mondván, hogy iránytűként működik útjukon, amelynek célja, hogy segítse a fiatalokat megérteni, mennyire fontos testvériséget teremteni az emberek között, hogy mindenki úgy érezze, elismerik, testvérként tisztelik. Az enciklika út újra felfedezni a testvéri kapcsolatok erejét, értékét és szépségét. Az út a kapcsolatok és az osztozás fontosságát hangsúlyozza „az érzelmek és a kedves gesztusok felfedezése révén, amelyek a bizalomra épülnek a másiktól való félelem helyett, a párbeszédre a konfrontáció helyett, a szabad és jó gesztusokra az arrogancia és az önzés helyett”.

Felkészülés az ifjúsági világtalálkozóra

A vatikáni nyári táborban résztvevő fiatalok egy része Lisszabonba utazik a közelgő ifjúsági világtalálkozóra, amelyet augusztus 1-6. között rendeznek meg. Miután Ferenc pápa elimádkozta a Miatyánkot a fiatalokkal, apostoli áldását adta rájuk, és arra kérte őket, hogy közvetítsék áldását szüleiknek, nagyszüleiknek és barátaiknak, és ne feledkezzenek meg arról, hogy mindig imádkozzanak egymásért. Végül közös fotó készült a pápával és a résztvevőkkel.

Forrás és fotó: Vatican News