Temesváron elkezdődött a katolikus hittantanárok továbbképzője

0
550

Elkezdődtek a 31. Bolyai Nyári Akadémia (BNYA) római katolikus hittantanári szekciójának foglalkozásai. A katolikus hittantanárok július 16-án, vasárnap este megérkeztek Temesvárra, és július 17-én, hétfőn egész napos programsorba kapcsolódtak be.

Az ünnepi megnyitó a piarista templomban tartott, Pál József Csaba temesvári és Marton Zsolt váci megyés püspök, valamint Johann Dirschl általános, Szilvágyi Zsolt pasztorális püspöki helynök, Kocsik Zoltán jelenlegi iskolaigazgató és Szabó Péter korábbi iskolaigazgató által celebrált, az internetes felületeken élőben közvetített szentmisével kezdődött. A vendéglátó helyi püspök felkérésére a szentbeszédet Marton Zsolt váci püspök mondta. A mélyen megszólító és lelkesítő gondolatsor a katekéta lelkében égő és a rábízottak lelkét is lángra lobbantani képes „tűzre” épült. A szentmisében a vendéglátó helyi püspök, majd a szentmise végén a temesvári főszervező Kocsik Zoltán, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója köszöntötte a vendégeket.

A nyitóünnepség Halász Ferencnek, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége országos alelnökének (partiumi elnökének), dr. Ozsváth Juditnak, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézete és Didaktikai Teológia Intézete oktatójának, a hittantanári szekció vezetőjének és Johann Dirschl általános püspöki helynöknek a beszédével folytatódott.

Rövid szünet után a nagy múltú – volt – piarista iskolában előadások, műhelymunkák következtek. Elsőként a Szegedről érkezett dr. Keszeli Sándor tanár, a Pápai Új Evangelizáció Tanácsán belül működő Nemzetközi Katektétikai Bizottság tagja tartott jól strukturált előadást a katekéták munkájához alapdokumentumként szolgáló, közelmúltban megjelent katekétikai direktóriumról.

Ezt követően Gidró Melinda csíkszentdomokosi és Portik Zsolt gyergyói tanárok a kép-, film- és hangszerkesztésre alkalmas digitális felületekkel, a felvételkészítés fortélyaival ismertették meg a résztvevőket. Ők két blokkban is dolgoztak, hogy megfelelő információkat adjanak a tanároknak a keddi programhoz, amelyik végig terepmunkát is jelentett számukra.

A továbbképző első napja kötetlen együttléttel ért véget a Bega-parti hangulatos nagyvárosban.

Forrás és fotó: hittan.ro

MEGOSZTÁS