Szent Anna-ereklye érkezik Balázsfalvára

0
456
A balázsfalvi Szentháromság-katedrális ikonosztázionja. (Fotó: Diana Popescu / Wikipédia)

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja ereklyéje július 24-én, hétfőn 18 és 20.30 óra között a balázsfalvi Szentháromság-katedrálisban lesz tiszteletnyilvánításra kihelyezve; a szent tárgyat az állandó őrzési helyéről, a bolognai egyházmegyéből hozza egy küldöttség.

Ez alkalomból Lucian Mureșan bíboros, a romániai görögkatolikus egyház elöljárója vezeti a Szent Anna, Istenanyjának édesanyja elszenderedése vecsernyét, majd ezt követően közös ima lesz a kihelyezett ereklye előtt.

Szent Anna ereklyéje 1435 óta van Bolognában, az idei az első alkalom, hogy onnan elmozdították. Romániában Balázsfalva az első település, ahol a hívük tiszteletüket fejezhetik ki az ereklye előtt. A Fehér megyei városba való érkezés napja egybe is esik a görögkatolikus naptárban Szent Anna elszenderedése július 25-ei ünnepével (a római katolikus naptárban július 26. Szent Anna emléknapja), illetve a nagyszülők és idősek emléknapjával, amelyet idén július 23-án ünnepel a katolikus világegyház.

A szóban forgó ereklye egy koponyadarab, jól felismerhető jobb szemöldökívvel. 1435-ben adományozta VI. Henrik angol király Bologna püspökének, Niccolò Albergatinak, akit V. Márton pápa küldött békeközvetítőként az úgynevezett százéves háború lezárásához. Az ereklye a Plantagenet uralkodócsaládé volt, akikhez jó kétszáz évvel korábban, a negyedik keresztes hadjáraton jutott el. Bolognába visszatérve, Niccolò Albergati az ereklyét Certosa karthauzi rendi kolostorának adományozta, ahol ő maga is kezdte a szerzetesi életét. Később innen szállították át a bolognai katedrálisba. Mai őrzési helye egy, a Szűz Mária tiszteletére kialakított oltár, amelyet keresztény édesanyák felajánlásaiból építettek meg.

Romániában Balázsfalva után a Szent Anna-ereklyét a szintén Fehér megyei Gábod (ro. Găbud) Szent János evangélistáról elnevezett remeteségbe szállítják.

A Gyulafehérvári és Fogarasi Görögkatolikus Érsekség sajtóirodája nyomán

MEGOSZTÁS