Két és fél éve indult a Mindenki mindenkiért projekt

0
452
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

Záróeseményt tartott a Mindenki mindenkiért projekt csapata július 18-án Székelyudvarhelyen, a Budvár utcai központban. Az EGT Alapokból finanszírozott kezdeményezés tevékenységeit és eredményeit elevenítették fel a helyi közösség aktív részvételével. A projekt résztvevői közösen átbeszélték, hogy ki milyen programokon vett részt, mi volt jó és kevésbé jó az elmúlt időszakban.

Több száz ember él embertelen körülmények között Székelyudvarhelyen, négy különböző perifériára kényszerült területen, többek között a Budvár utcában. A társadalmi felzárkóztatás a cél, ezt tekinti feladatának az önkormányzat, és ebben talált partnerre a Gyulafehérvári Caritasban, amely 2013 óta működtet itt nappali foglalkoztatót, gondoskodik a gyerekekről, hogy jobb jövő elé nézhessenek – olvashattuk a Mindenki mindenkiért – Integrált szolgáltatások a székelyudvarhelyi hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért nevű projektről az induláskor.

A projekt fókuszában a szociális integráció erősítése és a közösség fejlesztése állt. A két év és hét hónapon át tartó programok és kezdeményezések kiemelkedően pozitív hatással voltak a helyi lakosokra, akik aktívan részt vettek az eseményeken és tevékenységeken. Az egyik fő eredmény az újonnan felújított Budvár Szociális Központ létrehozása volt, amely a közösség központjává vált. A központ megnyitójával párhuzamosan a projekt célja az volt, hogy a gyerekfoglalkozásokon túl teret adjon a közösségi összejöveteleknek, illetve informáló programoknak.

A projekt további eredményei között szerepelnek olyan képzések és tréningek, amelyek a munkaerőpiaci készségek fejlesztését célozták meg. Az oktatási programok mellett a közösségi központban rendszeresen szerveztek kulturális és szórakoztató eseményeket, amelyek hozzájárultak a roma közösség tagjainak identitásának erősítéséhez.

A projektzáró eseménynek, amelyre július 18-án került sor, egyfajta számadás volt a célja. A projektben részt vevők közösen átbeszélték, hogy ki milyen programokon vett részt, mi volt jó és kevésbé jó az elmúlt időszakban. A Gyulafehérvári Caritas munkatársai kifejezték elismerésüket a projektben részt vevő helyi lakosoknak, akik elkötelezetten és lelkesen vettek részt a kezdeményezésekben.

Bár a projekt július végével lejár, az elkövetkező időszakban a Caritas tovább folytatja erőfeszítéseit a közösség támogatása és fejlesztése érdekében, ebben fő partnere és támogatója Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

A Mindenki mindenkiért projekt egy pozitív példa arra, hogy az EGT Alapok finanszírozásának köszönhetően közösségek erősödhetnek és emberek életminősége javulhat. A projekt eredményei hosszú távú pozitív hatással lesznek a Budvár utcai közösségre, és azt remélik, hogy ez a kezdeményezés másokat is ösztönöz majd hasonló projektek indítására a jövőben.

A Mindenki mindenkiért projekt fő partnere Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, további partnereik pedig: Tompa László Általános Iskola, Móra Ferenc Általános Iskola, Kipi-kopi Napköziotthon, Ficánka Napköziotthon, valamint a székelyudvarhelyi Városi Kórház.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas