Kellenek a társak az úton, és kell a tiszta őszinteség

Tekmek-hétvége és lelkinap a nagyiratosi közöséggel

0
659

Az elmúlt hétvégét Nagyiratoson töltötték a Tekmek, azaz a Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége tagjai. Az alábbiakban az egyik tag, Makai Mercedes beszámolóját olvashatják.

Már régóta tervben volt egy látogatás Bakó László nagyiratosi plébánoshoz, aki Bukovics Erika-Mária nővérrel együtt lelki vezetője a csapatnak. A találkozónk mottója: „Gyertek, kövessetek és emberek halászává teszlek benneteket.” (Mk, 1,17)

Pénteken érkeztünk, a ráhangolódást szentmisével kezdtük, ezután pedig közös vacsorakészítés vette kezdetét a nagyiratosi fiatalokkal és fiatal családosokkal. Míg készültek a finomságok, társasjátékoztunk, ismerkedtünk, beszélgettünk. A megérdemelt vacsora igazán finomra sikerült, így teli hassal és szívvel vetettük magunkat a zenélés világába, előkerültek a gitárok, hegedű, dob, zongora. Felcsendült megannyi dal, még táncra is perdültünk egy kicsit. Az ismerkedést közös esti imával zártuk.

Másnap gyerek- és ifjúsági lelkinap vette kezdetét. Jó volt együtt csónakba szállni a fiatalokkal és gyerekekkel, Jézusról beszélni, gondolatokat megosztani, s közben jókat játszani és alkotni a különböző műhelyekben. Számunkra is élmény volt megismerni a fiatalokat, nyitottak és befogadóak voltak. A programot közösen zártuk a templomban, együtt énekeltünk és imádkoztunk. Az ebédet is együtt fogyasztottuk el, ami nagyon finom volt, érződött az ízek mellett a gondoskodás, a vendéglátók kedvessége. Ezután kis pihenő következett, majd elindultunk a nagyiratosi tóhoz, ahol kipróbáltuk a horgászást. Ez a része a napnak már a Tekmek csapatának szólt, párokban beszéltük meg, milyen is volt ez az év a közösségben, mit szerettünk vagy akár mit nem, kérdéseket is kaptunk, a feladat pedig az volt, hogy egy plakátot készítsünk. Jólesett visszatekinteni, elgondolkozni mindazon, amit kaptunk és átéltünk ebben az évben a Tekmekben. A csapatunk szépen fejlődik, és szorosak a kapcsolatok, amit a jó Istentől kapott ajándékként élünk. Az esti szentmisén elcsendesedtünk, hálát adtunk. A vacsoránk helyszíne különleges hely volt, a Borzák malom Nagyvarjason. Nagyon nagy szeretettel fogadtak minket. Egy kis lakodalmas hangulatot is átélhettünk az élő zene által. Majd körbevezetett minket Bálint György nyugdíjas építészmérnök, aki szívén viseli a malom és a családi emlékek sorsát. Megható volt hallani néhány személyes történetet, és a malomnak igazán autentikus hangulata volt. Jó, hogy léteznek még ilyen emberek, akik vigyáznak a múlt értékeire. Az estét ismét zenével zártuk, köszöntöttünk két tekmekes szülinapost, jó volt együtt lenni ismét, és imával zárni a napot.

A vasárnap énekpróbával indult, mivel a szentmise után egy kis templomkerti zenélésre is készültünk. A szentmise igazi lelki gazdagodás volt, ahogy együtt zengtünk az Úrnak, a prédikáció és az elmélkedés, ami rávilágított arra, hogy kell az, hogy együtt vigyük az élet terheit, kellenek a társak az úton, és kell a tiszta őszinteség, amit a legjobban a gyerekektől tanulhatunk meg. A szentmise után zenéltünk és énekeltünk a templomkertben, és mindenki kapott egy fagyit is a gyerekek nagy örömére, de a Tekmek-mézeskalácsok sem maradtak el. Egy ebéd- és kávészünet után a Tekmek évi visszatekintőjére került sor. Beni és Brigi egy szuper videót állított össze, amin nagyokat nevettünk, és közösen felidéztük a csoport emlékeit. Ezt követte a szombaton készített plakátok bemutatása. Annyi pozitív visszajelzés volt, hogy láttuk, tényleg jól működik ez a közösség, és nagyon szeretjük. Tanulságokkal gazdagodva, feltöltődve indultunk haza. Mindenkinek megköszöntük a vendéglátást és a szervezésbe fektetett energiát, hisz a szállásainkon is befogadó, kedves embereket ismerhettünk meg.

„Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.“  (Mt. 18,20) Ezt a szentírási gondolatot teljesen átéreztük a hétvége folyamán, mert nem csak arról szólt ez a közösségben töltött néhány nap, hogy jól érezzük magunkat, hanem arról is, hogy szolgáljunk, hogy adjunk abból, amit Isten ad nekünk. Ő pedig végig közöttünk volt, minden dalban, köszönetben, mosolyban, süteményben, kedves szóban. Hála az Úrnak, hogy ezt megadta nekünk!

Makai Mercedes Tekmek-tag