Négylábú jótevőink

Fókuszban a segítő kutyák

0
494
Illusztráció (Fotó: Eric Ward / Unsplash)

Akár szeretjük a kutyákat, akár nem, elvitathatatlan tőlük az a tulajdonságuk, hogy hasznunkra vannak. A konkrét birtok örző-védő szerepük háttérbe szorult az idők folyamán, négylábú barátainkká lettek, néha lelki támaszok is (és nem kell ehhez képzettnek lenniük), de nem feledkezhetünk meg a „hivatali” kutyákról: a vakvezetőkről, a személyeket és tárgyakat keresőkről, illetve a terápiás ebekről. A Vasárnap idei 28. lapszámának Fókusz rovatába az állatasszisztált foglalkozások főszereplői kerültek.

Gyermekek segítői

A Szatmárnémetiben működő Boldog Scheffler János Központnál évek óta szerveznek olyan nyári táborokat gyerekek számára, amelyben az egyik főszereplő a kutya, a terápiás „fajtából”. Lapunk megkeresésére Fazekas Brigitta, a központ szakmai vezetője, pszichológus és szociális munkás ismerteti a nyári programot, illetve az ő ismertetőjéből tájékozódhatunk arról, hogyan is zajlik a kutyaterápiás folyamat.

Kutyaterápiás tábort szerveznek szorongó és visszahúzódó gyermekeknek. Miért esett éppen erre a módszerre a választásuk?

Már több éve szervezzük ezt a fajta tábort, ahol speciálisan képzett terápiás kutyák dolgoznak együtt szakembereinkkel annak érdekében, hogy részint élményt nyújtsanak, és mindeközben fejlesztő hatással is legyenek azokra a gyerekekre, akik valamilyen érzelmi zavarral – legtöbbször szorongással, kommunikációs és beilleszkedési nehézségekkel – küzdenek.

A kutyák jelenléte elsősorban nagyon vonzó a gyerekek számára, nagyon sok olyan csatornát nyit meg a jelenlétük,  ami nélkülük nagyon sok idő- és energiabefektetéssel valósulhatna meg. És itt nem kell nagyon nagy dolgokra gondolni, hiszen a gyerekeknél a legkisebb nyitás, közeledés is nagy dolognak számit – ha belülről jön, hiszen ez azt jelenti, sikerült bizalmi légkört kialakítani, amiben biztonságban érzi magát, ahol már nem kell a szorongása vagy a hallgatása mögé bújnia.

Szóval hogy miért ezt a módszert választottuk? Egyrészt mert terápiásan is bizonyított, hogy az egyik legalkalmasabb módszer ebben a témában, másrészt mert a kutyákkal együtt lenni és játszani élmény, és ez egyben élménytábor is, és nem utolsósorban mert már hagyománya van, és a legtöbb gyerek ezt a tábort várja minden évben.

Hogyan „működik” a terápiás kutya, mi az erőssége, hogyan tud hatni a gyermekre?

A terápiás kutya egy felvezetővel van jelen a foglalkozáson, aki bekapcsolódik, facilitálja vagy éppen segíti a foglalkozás menetét. A kutya és felvezetője aktív részese a munkának, és a leginkább fontos szerepe az a motiváció, amit be tud csempészni a foglalkozásokba. A kutya jelenléte, közelsége és a vele való interakció a gyerekek számára teljesen más jellegű, mint amit megtapasztal vagy megtapasztalhatott az emberi kapcsolatokban, itt tiszta lappal tud indulni minden. Adott a bizalom, két ragyogó szempár és a cuki fej, amibe minden gyerek elsőre beleszeret, és képesek átlépni saját korlátaikon annak érdekében, hogy megélhessék a kutyával a direkt kapcsolódást, azt hogy az állat hallgat rá, megtesz neki valamit, bemutat egy trükköt, akár pacsit is ad. Képesek megszólítani őt, képesek közeledni hozzá, képesek megérinteni, megsimogatni őt – és ezek mind-mind olyan típusú interkciók, amikre a gyereket meg kell tanitani. És erre a terápiás kutya maximálisan képes, segít elindulni a gyereknek ezen az úton.

Illusztráció (Fotó: Nathan Hanna / Unsplash)

Azt tudni kell a kutyákról, hogy speciális képzésen esnek át, alapból nagyon érzékenyek, nagyon jól meg tudják érezni, mi van a gyerekben, ezért alkalmasak a terápiás munkára. A képzés alatt maximális engedelmességet tanulnak, megtanulnak mindig és minden körülmények között ott lenni, segíteni, nem ijednek meg és nem reagálhatnak agresszíven semmire, bármi is történjék körülüttük. A gyerekek így maximális biztonságban vannak, hiszen a kutya nem fogja bántani őket. Éppen emiatt egy-egy ilyen foglalkozás a terápiás kutya számára is igen megterhelő, nagyon elfárad, és utána mindenképp szükséges levezetniük a felgyülemlett feszültséget, hogy megőrizhessék egészségüket. A felvezető feladata elsősorban az, amint fentebb is említettem, hogy koordinálja a kutyát, hogy a gyerekek maximális élményt élvezhessenek a vele való közös munkában, és az is, hogy védje kutyája egészségét, vigyázzon rá a foglalkozások alatt.

Kiknek ajánlott – vagy van-e ellenjavallat?

A terápiás kutyák nagyon széles körben bekapcsolhatóak a fejlesztésekbe, de elsősorban az érzelmi zavaros gyerekeknél, autizmussal élőknél (idén első ízben ezt a vonalat is ki fogjuk próbálni, hogy az autista gyerekeknek szervezett intenzív nyári fejlesztésekbe is bevonjuk a terápiás kutyákat), valamint mozgássérült gyerekek fejlesztésében is nagyon hatékonyan tudnak működni.

Hogyan képzelheti el egy kívülálló a kutyaterápiás foglalkozást?

A foglalkozást az a szakember tervezi meg, aki az adott gyerekkel/gyerekcsoporttal dolgozik. Ebbe kapcsolódik be a kutya és segítője. Természetesen az elején van egy ismerkedési rész a kutyával, ahol fel lehet mérni, melyik gyerek hogyan viszonyul hozzá. Ezt követően a kutya aktív részesévé válik az adott foglalkozásnak, nagyon sok mindenbe bevonható, hiszen egy nagyon jól képzett, okos ebről beszélünk. Lehet ő, aki kiválasztja a következő beszélőt egy csoportban, lehet ő, aki odagurítja a labdát a következő beszélőnek, lehet ő, aki a jutalmat adja egy versenyfeladat végén (azaz megcsinál egy trükköt), lehet ő, aki egy fogócskában a „cica”, lehet ő a versenytárs egy ügyességi feladatban – tehát nagyon-nagyon sokféleképpen bekapcsolhatóak ezek a kutyák, attól föggően, hogy mire van az adott csoportnak/gyereknek szüksége, miről szól a terápiás óra, és mit tud ehhez hozzátenni a kutya.

Tervezik-e meghonosítani Szatmáron ezt a típusú foglalkozást? Egyelőre ami biztos, hogy minden évben megszervezzük a kutyás élménytáborunkat. A további terveink megvalósítását függővé tettük néhány dologtól, többek között attól is,  hogy az idei intenzív fejlesztőhetünk milyen eredményeket fog mutatni, és természetesen az is szerepet játszik a tervezésben, hogy egy-egy terápiás kutya képzése hosszú idő és nem kis költség.

Kérdezett: Dénes Gabriella

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/28. számában.