Ferenc pápa – zarándok Romániában címmel nyílt kiállítás Szebenben

0
702

 A 30. Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztivál ideje alatt nyitotta meg kapuit az augusztus 3-ig látogatható kiállítás, amely Ferenc pápa 2019. május 31. és június 2. közötti romániai apostoli útjának állít emléket – adta hírül a Catholica.ro. Az említett utazás végén a szentatya gépe Szebenből szállt fel.

A Ferenc pápa – zarándok Romániában című kiállítást a szebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum szervezte a bukaresti érsekség és a romániai görögkatolikus metropólia közreműködésével; kurátor Alexandru Chituță, a múzeum menedzsere és Eugen Răchiteanu katolikus lelkipásztor, a Bukaresti Római Katolikus Érsekség kulturális és örökségvédelmi irodájának vezetője.

A június 24-ei vernisszázson jelen volt többek között Aurel Percă bukaresti érsek, Raluca Turcan kultúrminiszter, Adelheid Folie osztrák nagykövet, Astrid Cora Fodor polgármester is.

A most kiállított tárgyakat tavaly már a nagyközönség elé tárták Bukarestben, amikor a szentatya romániai látogatásának hároméves évfordulójára emlékezték. A kiállítás anyagában azon tárgyak és öltözetek kaptak helyet, amelyeket a pápa a szentmisék alatt használt, így megtekinthetőek többek között azok a liturgikus tárgyak, amelyeket a pápa Balázsfalván, a hét mártír boldoggáavatási liturgiáján használt. A múzeum udvarán megtekinthető az a Dacia Duster, amelyet pápamobilként használtak a szentatya romániai útján.

A kiállítást a pápa iránti hála- és köszönetgesztusként hozták létre, amiért megtisztelte Romániát jelenlétével.

Szöveg: Eugen Răchiteanu/ARCB.ro