A Szépszeretet csoport kilencedik zarándoklata Csíksomlyóra

0
955

Temesvári, újszentesi, resicabányai, aradi, majláthfalvi és zimándújfalui zarándokok indultak útra Csíksomlyóra, hogy részt vegyenek az elsőszombati Mária-köszöntőn, valamint az Ezer Székely Leány napjának megnyitó ünnepségén.
Június 29-én, a hajnali órákban Zimándújfaluról indult a busz Temesvárra, érintve azokat a településeket, ahol zarándoktestvérek felszállhattak. A csoport a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban áldásban részesült. Buszra szállás után Miklós Csaba majláthfalvi plébános, a zarándokcsoport lelkivezetője, aki egyúttal idegenvezető és kántor is volt, köszöntötte a jelenlévőket.
A hosszú úton a zarándokok sokat imádkoztak, a plébános elmélkedéseit hallgatták. A kora délutáni órákban megérkeztek Székelyvarságra, ahol a Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt római katolikus templomban János Gellért plébános és Tifán Csaba, az iskola egykori igazgatója fogadta és köszöntötte a csoportot, és ismertették településük történetét. A közösség ezen a napon ünnepelte a templomuk búcsúünnepét. A készséges fogadtatás és részletes ismertető után a csoportkísérő lelkipásztor szentmisét mutatott be. Folytatva az utat, a hívek a kora esti órákban megérkeztek Csíksomlyóra, ahol a csoport egy része felment a somlyói nyeregbe, onnan csodálva az est színeiben pompázó Csíksomlyót és a kegytemplomot.


Másnap korán reggel a kegytemplomban a plébános vezetésével keresztúti ájtatosságon vettek részt a zarándokok, majd a szentmise után Szinaja felé vezető úton meglátogatták Sepsiszentgyörgyön a Sepsi OSK futballcsapat stadionját. Ezután a kísérő lelkipásztor szülővárosa, Brassó következett, az úton a plébános a város történelmét ismertette. A Jézus Szíve-templomban Fáy Leó-Lóránt OFM plébános fogadta a csoportot, és közösen elimádkozták a Jézus Szent Szíve-litániát. A Szent Imre Közösségi Házban a gondnok, István fogadta a zarándokokat, akik ezután Szinaja felé mentek tovább, ahol megtekintették a Peles kastélyt.
Szombat reggel a kegytemplomban megtartott szentmise után Csíkszereda központjában az Ezer Székely Leány rendezvény megnyitó beszédét és táncát, majd a székely leányok és legények Csíksomlyó felé lovas kocsin való felvonulását tekintették meg a zarándokok, ahol a Nyeregben tartott szentmise után folytatták az ünneplést. A temesvári egyházmegyés csoport a központból a Gyimesek völgyébe folytatta útját. Első megállójuk Gyimesbükkön, a Deáky panziónál volt, ahol részletes beszámolóval mutatták be a Gyimesek történelmét. Innen pár száz méterre az ezeréves határt látogatták meg, ahol még állnak a Rákóczi-vár és az egykori vámépületek romjai, valamint a felújított 30-as vasúti őrház. Borospatakán a gyimesi csángó skanzent, a falumúzeumot tekintették meg.


Délután a zarándokok visszatértek Csíksomlyóra, ahol a kegytemplomban részt vettek az elsőszombati Mária-köszöntőn, a délutáni imaórán, az ünnepi szentmisén, majd az ezt követő rózsafüzér-ájtatosságon, valamint a fáklyás körmeneten.
Vasárnap a reggeli búcsús szentmise (Sarlós Boldogasszony ünnepe) után a csoport elindult hazafelé.
A résztvevők hálás szívvel köszönik Miklós Csaba plébánosnak és a szervezőknek a fáradságos munkájukat, odaadásukat, a szép és felejthetetlen zarándokutat.

Kép és szöveg: Gaál László/gerhardus.ro

MEGOSZTÁS