Románia és Magyarország képviselői a püspöki szinóduson

Laikusokkal bővül a szinódus

0
990

Közzétette a Szentszék ma, július 7-én a püspöki szinódus 16. rendes közgyűlésén részt vevők névsorát. A szinódus elnöke Ferenc pápa, általános titkára Mario Grech bíboros. FRISSÍTÉS: a püspöki szinódusok történetében először vesznek részt szavazati joggal egyházmegyés papok, szerzetes nők, laikus nők és férfiak (lásd a cikk végén).

Hazánkat képviseli a román püspöki konferencia részéről Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó; a pápa által kinevezett tagként Pál József Csaba temesvári püspök, valamint Cristian Dumitru Crişan fogaras-balázsfalvi görögkatolikus segédpüspök, szakértőként pedig Csiszár Klára egyetemi tanár.

Magyarországról a Keleti Egyházak Kongregációja tagjaként hivatalból részt vesz Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, illetve az ország püspökkari konferenciája képviseletében ott lesz  Mohos Gábor illiturgi c. püspök, esztergom-budapesti segédpüspök.

A püspöki szinódus 16. rendes közgyűlésének két ülésére 2023. október 4. és 29. között, valamint 2024 októberében kerül sor, amelyen a világ püspökei vesznek részt, hogy megvitassák és előkészítsék a tanácsadásra szánt dokumentumot a pápának.

FRISSÍTÉS: Laikusokkal bővül a püspöki szinódus

A püspöki szinódusok történetében először vesznek részt szavazati joggal egyházmegyés papok, szerzetes nők, laikus nők és férfiak. Bár a korábban érvényes szabályzat szerint a püspöki szinódusokon szavazati joggal már részt vehettek pápai jogú férfi szerzetesrendek általános elöljárói, ez alkalommal a szavazati joggal rendelkező résztvevők köre tovább bővül. Először fognak részt venni a pápa meghívására egyházmegyés papok, szerzetes nők, illetve laikus nők és férfiak, akik kontinensenként, nemek szerint arányosan képviselik Isten népének sokszínűségét. Ferenc pápa kezdeményezésére a püspöki szinódus 16. rendes közgyűlését egy világméretű szinódusi folyamat előzi meg, ennek a folyamatnak a részeként tették közzé július 7-én a szinódus októberben soron következő első ülésén részt vevők névsorát.

Egyháztörténeti újdonság, hogy Ferenc pápa Európa, Ázsia, Afrika, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Óceánia, illetve a Közel-Kelet részéről 10-10 szavazati joggal rendelkező nem püspök tagot jelölt ki a közgyűlésre, akik Isten népét, a világegyház kulturális és nyelvi sokszínűséget jelenítik meg. A vatikáni sajtótájékoztatón Mario Grech bíboros, a szinódus általános titkára hangsúlyozta, hogy a küldötteket úgy választották ki, hogy egy „egyveleget” állítsanak elő az egyház különböző részeiből.

A szinódusi munkába hatvan szakértő és facilitátor is bekapcsolódik, akik szavazati jog nélkül, szakértelmükkel támogatják a folyamatot. A nemzetközi szakértők között jelen lesz a szatmári származású Csiszár Klára Antónia pasztorálteológus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar doktori iskolájának doktorátusvezetője, a Linzi Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora. Csiszár korábban tagja volt annak a hattagú nemzetközi szerkesztőbizottságnak, amelyik összeállította az európai szinódusi gyűlés záródokumentumát.

A kiegészítés megjelent a Vasárnap 2023/29-es számában.

Forrás: vatican.va

Ford., szerk.: D. G.

MEGOSZTÁS