A pakisztáni egyház védelmet kér a svédországi Korán-égetés után

0
422

Pakisztán egyházi vezetői aggodalmuknak adtak hangot az országban élő keresztények biztonsága miatt, azt követően, hogy június 28-án a svéd fővárosban, Stockholmban megszentségtelenítették a muzulmánok szent könyvét.

A pakisztáni katolikus egyház vezetői védelmet kértek a hatóságoktól, miután egy betiltott iszlamista csoport fenyegetéseket tett közzé a múlt heti stockholmi Korán-égetés kapcsán, amely több országban tiltakozást váltott ki.

A Lashkar-e-Jhangvi fenyegetései

A UCAN hírügynökség arról számolt be, hogy a Pakisztáni Katolikus Püspöki Konferencia egyik képviselője szerint az Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága (NCJP) a hatóságokhoz fordult a Lashkar-e-Jhangvi (vagyis a Jhangvi hadsereg) szunnita militáns csoport fenyegető reakciói miatt. A szervezet bosszúra szólított fel a keresztények elleni öngyilkos merényletek által és hangsúlyozta, hogy Pakisztánt „pokollá teszik a kereszténység számára”. A Püspöki Bizottság ügyvezető igazgatója, Naeem Yousaf Gill elmondta, hogy a pakisztáni egyház elítéli a Korán megszentségtelenítését Svédországban. „Vallási kisebbségként testvériségben és békében élünk, és mindig is támogattuk a többséget. Nem tudjuk elképzelni, hogy megsértsünk érzékeny törvényeket” – nyomatékosította.

Aggodalmak a pakisztáni keresztények biztonságával kapcsolatban

Eközben július 3-án Khalid Rashid Asi, a Vallásközi Párbeszéd és Ökumenizmus Bizottságának a faisalabadi egyházmegyei igazgatója találkozott a rendőrség képviselőivel Madina városában, ahol közel 4000 keresztény él. Arra kérte az egyházmegye valamennyi papját, hogy plébániáik, kolostoraik, iskoláik és egyéb irodáik biztonsága érdekében lépjenek kapcsolatba a helyi rendőrséggel. Asi a UCAN hírügynökségnek elmondta, hogy a Korán-égetésnek véget kell vetni: „Emberként mindannyiunknak tisztelnünk kell a szent könyveket, és törekednünk kell a béke és a harmónia kultúrájára”. Emlékeztetett a 2009-es keresztényellenes hullámra Pundzsab tartományban, amelyben a Lashkar-e-Jhangvi szunnita militáns csoport hívei keresztény otthonokat támadtak meg, és 10 katolikus halt meg, miután azt állították, hogy a Korán egy példányát megszentségtelenítették.

A pakisztáni keresztények több mint 20 éve terrortámadások célpontjai

A gyakran nyugati ügynöknek tekintett pakisztáni keresztények számos terrortámadás célpontjai voltak Pakisztánban a szomszédos Afganisztán 2001-es amerikai inváziója és a Muszlimok ártatlansága című iszlámellenes film 2012-es bemutatója óta. A legutóbbi stockholmi incidensben, június 28-án egy iraki születésű svéd állampolgár lapokat tépett ki a Koránból és elégette azokat a svéd főváros nagymecsetje előtt. A férfit etnikai és faji gyűlölet vádjával letartóztatták. A megszentségtelenítés több muszlim országban tiltakozássorozatot indított el.

A Korán-égetést a Svéd Egyházak Tanácsa és Ferenc pápa is elítélte. Az Egyesült Arab Emirátusok Al-Ittihád napilapja közzétette a Ferenc pápával készített interjút, amelyben a szentatya hangsúlyozza az emberi testvériségről szóló dokumentum fontosságát és rámutat a felnőttek kötelezettségére: ne engedjék, hogy a fiatalok hiú ábrándok és a civilizációk összecsapásának áldozatai legyenek. ,,Fel vagyok háborodva és undorítónak érzem ezeket a cselekedeteket” – mondta Ferenc pápa az Egyesült Arab Emírségek Al-Ittihád című napilapja igazgatójának, Hamad Al-Kaabi-nak. A szentatya a következő szavakkal kommentálta a Korán lapjainak a Svédországban történt elégetését: „Bármilyen könyvet, amelyet szerzői szentnek tartanak, tiszteletben kell tartani a híveik iránti tiszteletből, és a véleménynyilvánítás szabadságát soha nem szabad ürügyként felhasználni mások megvetésére. Ennek megengedését el kell utasítani és el kell ítélni.”

Július 2-án, vasárnap a tüntetők Pakisztán legnagyobb városában, Karacsiban a sajtóklub előtt gyűltek össze, és felszólították a Külügyminisztériumot, hogy hívja be a svéd nagykövetet és hivatalosan tiltakozzon az eset kapcsán.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS