Czeglédi Ferenc ezüstmiséje

0
701

Czeglédi Ferenc pécskai plébános, címzetes esperes ezüstmiséjét ünnepelte a pécskai közösség július első napján. Az ezüstmise végén Pál József Csaba megyés püspök Szent Gellért-érmet adott át az ünnepeltnek.

Az Aradi Nap tudósítása szerint a püspök így méltatta az ezüstmisést: Példaértékűen, lelkiismeretesen végezte hivatását az elmúlt évben 25 évben és a szép köszöntők, énekek bizonyítják, hogy a hívek nagyra tartják.

A szombat délutáni ünnepi szentmisét Istennek hálát mondva mutatta be az ünnepelt, de felajánlotta azt a hivatásokért és az egyházért is, a vele ünneplő főpásztor, a marosi főesperes és tizennégy paptestvére társaságában, a templomot megtöltő hívek előtt.

A Búzavirág Néptáncegyüttes táncosai által felvezetett bevonulást követően Dancu Angéla, az egyháztanács alelnöke köszöntötte, összefoglalva negyed évszázados papi szolgálatát, amelyből huszonkét évet Pécskán töltött. Ezalatt közel 450 gyermeket keresztelt meg, több mint 170 fiatal párt esketett, és 1500 hívőt kísért utolsó útjára.

Fridrik Hegyes Dávid kisdiák verset mondott, majd az egyháztanács tagjai ajándékokat adtak át.

Prédikációjában Király Árpád marosi főesperes régi ismerősként ecsetelte Czeglédi Ferenc eddigi pályáját.

– A gyakorlati évét Arad-Ségában töltötte, és már akkor látszott, hogy a papi hivatást komolyan veszi. Plébánosi teendői mellett a főesperesség titkára már több mint két évtizede, de tevékenykedett az egyházi bíróságban és a papi szenátusban is – mondta a főesperes, további hosszú, áldott pályafutást kívánva, egészségben.

Az elmúlt huszonöt évben Temesvár-Gyárvárosban, Nagyiratoson és Pécskán szolgált, öt éve pedig a szomszédos Németszentpéter közösségét is vezeti.

Az ünnepelt köszönetet mondott minden jelenlévőnek, kiemelve Dirschl Johann vikáriust, aki plébánosa volt bérmálásakor. – Hiszem, hogy a Szentlélek már akkor elkezdett munkálkodni, köszönet ezért – fogalmazott Czeglédi Ferenc, megemlítve az őt felszentelő Kräuter Sebestyén megboldogult főpásztort, Roos Márton nyugalmazott és Pál József Csaba jelenlegi püspököt is.

Az időjárás az ünneplettel tartott, a jósolt vihar elmaradt, így a szentmisét követően mindenkinek alkalma volt gratulálni Czeglédi Ferenc plébánosnak, röviden elbeszélgetni a templomkertben tartott szeretetvendégségen.

Sinka Pál/Aradi Nap alapján

Fotók: Pécskai Szentháromság Plébánia/Facebook

MEGOSZTÁS