Ferenc pápa: Dolgozzatok az éhínség felszámolásán!

0
305
Fotók: FAO Flickr-oldala

Közös és multilaterális fellépésre szólított fel Ferenc pápa minden nemzetet és szervezetet az éhínség felszámolása érdekében, amely miatt milliók éheznek világszerte. Üzenetét az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 43. ülésszakának küldte, amelyet Rómában tartanak július 1–7. között.

A pápa július 1-jei, spanyol nyelven írt üzenetében szívélyesen köszöntötte a konferencia valamennyi résztvevőjét. Arra buzdította a FAO főigazgatóját, hogy folytassa elkötelezettségét, „olyan időkben, amikor megkerülhetetlen a határozott és hozzáértő fellépés az éhínség felszámolása érdekében a világban”. „A kihívás, amivel szembe kell néznünk, hogy a nemzetek egész családja közösen és együttműködve lépjen fel” – jegyezte meg a pápa. „Nincs helye konfliktusnak vagy ellenkezésnek, amikor a jelenlegi óriási kihívások holisztikus és többoldalú megközelítést igényelnek.”

Csak ha a FAO és a többi nemzetközi szervezet elfogadja és megvalósítja „az összes érintett szereplő egyetértő és előrelátó gondolkodásának szinergiáját”, akkor lesznek képesek hatékonyan teljesíteni megbízatásukat. Ehhez a kormányoknak, a vállalkozásoknak, a tudományos köröknek, a nemzetközi intézményeknek, a civil társadalomnak és az egyéneknek a „közös erőfeszítésére” van szükség, és „félre kell tenniük a kicsinyes logikát, továbbá az elfogult elképzeléseket, hogy mindenki részesüljön az előnyökből, és senkit ne hagyjanak lemaradni”.

Az emberi méltóság súlyos megsértése

A pápa elítélte, hogy világszerte emberek milliói szenvednek továbbra is az alultápláltságtól, utalva a fegyveres konfliktusokra és az éghajlatváltozásra, valamint az ezekből fakadó természeti katasztrófákra, mint fő okokra. „A tömeges kitelepítés, valamint a globális politikai, gazdasági és katonai feszültségek egyéb hatásai aláássák azokat az erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak, hogy az emberek életkörülményeit az eredendő méltóságuk alapján javítsák.” „Érdemes időről időre megismételni: a szegénység, az egyenlőtlenségek, az olyan alapvető erőforrásokhoz való hozzáférés hiánya, mint az élelmiszer, az ivóvíz, az egészségügy, az oktatás, a lakhatás, súlyosan sértik az emberi méltóságot!” – nyomatékosította Ferenc pápa.

A pápa elismerte, hogy a szakértők szerint a „zéró éhínség” célja nem fog megvalósulni a nemzetközi közösség által meghatározott időkereten belül. Óva intett attól, hogy ez a közös kötelezettségek teljesítésének képtelensége olyan programok felülvizsgálatához vezessen, amelyek „nem veszik figyelembe az emberek valódi szükségleteit”. Ebben az összefüggésben arra szólított fel, hogy mindig a lehető legnagyobb tiszteletet és törődést mutassák ki a helyi közösségek, a kulturális sokszínűség és a hagyományos jellemzők iránt, amelyeket „nem lehet megváltoztatni vagy lerombolni a haladás rövidlátó eszméjének nevében, amely miatt fennáll az a veszély, hogy [a haladás] az »ideológiai gyarmatosítás« szinonimájává válik” – figyelmeztetett a pápa.

Nem lehet felülről rákényszeríteni az emberekre a döntéseket

Emiatt a beavatkozásokat és projekteket úgy kell megtervezni és végrehajtani, hogy azok az emberek és közösségeik igényeire reagáljanak, amelyeket nem „felülről kényszerítenek rájuk”, továbbá nem „saját érdekeiket vagy hasznukat keresik”.  Ferenc pápa azzal a kéréssel fordult mindenkihez, hogy tegyék meg a saját részüket. Ezután arról biztosított, hogy a Szentszék „továbbra is felajánlja hozzájárulását a közjóhoz” a katolikus egyház intézményeinek munkáján és tapasztalatán keresztül, „hogy a világunkban senki se szenvedjen a mindennapi kenyerének hiánya miatt és a bolygónk megkapja a szükséges védelmet”. Ferenc pápa végül azért imádkozott, hogy a mindenható Isten gazdagon áldja meg a FAO munkáját és erőfeszítéseit, amelyeket „az egész emberi család valódi fejlődése érdekében” végez.

A FAO
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ szakosított szervezete, amelynek fő feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása. Ehhez kapcsolódóan kiemelt céljai az éhezés és a nem megfelelő táplálkozás visszaszorítása, a szegénység leküzdése és a gazdasági és társadalmi fejlődés biztosítása mindenki számára, illetve a természeti erőforrások (talaj, víz, levegő, genetikai erőforrások) fenntartható módon történő hasznosítása. 1945. október 16-án alapították a kanadai Québecben.

Forrás: Deborah Castellano Lubov/Somogyi Viktória/Vatican News