Pap- és diakónusszentelés Szatmárnémetiben

0
1198
Fotók: képernyőképek a videóból

Annak a Jézusnak szolgálnak, aki maga is szolgaként mutatkozott tanítványai körében, mondta ünnepi beszédében Schönberger Jenő szatmári megyés püspök, aki július 1-jén, szombaton délelőtt a szatmárnémeti székesegyházban pappá szentelte a csedregi születésű Mayer Nándor és a szintén csedregi származású Vagrin István diakónusokat. Ugyanakkor diakónussá szentelte a brazíliai São José dos Pinhais-ban született Claudino José Cleiton és a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingoban született Rojas Suero Rodorick kispapokat.

A Szatmárnémetiben diakónussá szentelt kispapok a szatmári Egyházmegyei Redemptoris Mater Missziós Szeminárium növendékei. A papszentelésben részesült két diakónus idén fejezte be a teológiai tanulmányokat a gyulafehérvári Papnevelő Intézetben.

A jelöltek bemutatását követően ünnepi homíliájában Schönberger Jenő szatmári megyés püspök az engedelmességről beszélt, ami minden papnak a jellemzője kell legyen. Meglátása szerint napjainkban támadják az engedelmességet és a tekintélyt; az engedetlenség és a tekintélytisztelet hiánya megfogalmazása szerint a hit krízise. „Fiaim, az engedelmesség nem semmisíti meg a papnak a szabadságát, ellenkezőleg, inkább segíti a papot abban, hogy érettebben élje meg Isten-gyermekségét” – fejtette ki a főpásztor, majd hozzátette, hogy ha a papok másként gondolkodnak és más álláspontot képviselnek, mint a püspök, az természetes és nem bűn, ez nem jelent még engedetlenséget. „A legtermészetesebb ilyenkor, hogy a papok ahelyett, hogy a háta mögött kritizálnák vagy bírálnák a püspököt, ami tulajdonképpen a gyávaság és az aljasság jele, tisztelettel és bátran mondják ki azt, amit gondolnak” – részletezte a püspök, hangsúlyozva, hogy tudatosítsák, az utolsó szó a püspöké.

A szentelendő diakónusokhoz intézve szavait elmondta, hogy Urunk példát adott, hogy amiképpen ő cselekedett, úgy cselekedjenek ők is: „annak a Jézus Krisztusnak szolgáltok, aki maga is mintegy szolgaként mutatkozott tanítványai körében; szeretetből teljesítsétek Isten akaratát és örömmel szolgáljátok embertársaitokat, akárcsak az Urat!” Arra biztatta őket, hogy Isten igéjéről, amelyet ajkuk hirdet, életük példája is tanúskodjon. Az áldozópapságra készülőknek pedig azt tanácsolta, hogy mindenkinek hirdessék Isten igéjét, amit ők örömmel elfogadtak, elmélkedjenek az Úr törvényén és úgy foglalkozzanak vele, hogy amit olvasnak, azt higgyék, amit hisznek, azt tanítsák, és amit tanítanak, azt kövessék is.

A szentelendők ünnepélyes ígérettétele után a Mindenszentek litániája alatt a teljes önátadás jeleként leborulva imádkoztak, majd a kézrátétel és a felszentelő ima következett. Schönberger Jenő püspök szerpappá, diakónussá szentelte Claudino José Cleiton és Rojas Suero Rodorick kispapokat. A felszentelt diakónusok felöltötték a szerpapi módon viselt stólát és dalmatikát, majd a főpásztortól átvették az evangéliumos könyvet, jelezvén, hogy a szentelésben hatalmat kaptak Isten igéjének hirdetésére.

A diakónusszentelés után a püspök áldozópappá szentelte Mayer Nándor és Vagrin István diakónusokat, majd krizmával megkente a kezüket. Ezután az áldozati adományok átadása következett. Az újonnan felszentelt papok kezükkel érintették az ostyát és a kelyhet a borral, annak jelenként, hogy a papszentelésben hatalmat kaptak arra, hogy a szentmiseáldozatot bemutassák. A felszentelési szertartást követően az új áldozópapok a főcelebráns püspök mellett szolgáltak az oltárnál, illetve szentáldozásban részesítették a híveket.

Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett bennük!