Főegyházmegyei ministránstábort tartottak Csíkszeredában

0
1833

„Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!” (1Sám 3,9) mottót választották a szervezők az idei főegyházmegyei ministránstábor alapgondolatának, amely Csíkszeredában a Segítő Mária Gimnázium kollégiumi bentlakásában zajlott június 26-30 között.

A 101 tábori résztvevő június 26-án, hétfőn érkezett, majd a regisztráció, elszállásolás után következett a megnyitó köszöntés, melyben Simó Gáspár spirituális ismertette a bentlakás és a tábor szabályait, utána pedig Csomós László ministránslelkész rövid elmélkedéssel ismertette Sámuel csodás meghívását. Ezt követően a résztvevők tíz csoportra oszlottak. A játékos ismerkedést követően a magyar szentek és boldogok életét megismerve csoportnevet választottak és készülni kezdtek a magyar szentek élete egyik mozzanatának bemutatására.

Az ebédet követően gyalogszerrel kivonultak a csíksomlyói nyeregbe, ahol a résztvevők métáztak, majd a Salvator-kápolnába mentek szentségimádásra. Nagyon bensőséges imának lehettek tanúi a ministránsok. Ezt követően vacsoráltak, majd „Ki keres talál” vetélkedőre mentek.

Másnap a reggelit és az imát követően a gyulafehérvári, gyakorlati éven tartózkodó kispapok, Balázs Barnabás, Kovács Alpár és Tuzson Balázs tartalmas előadása következett, majd focibajnokság és ebéd. Az ebédet követően fr. Mihály Zoltán OFM diakónus a csíksomlyói kegytemplom kolostor és szerzetesi életét ismertette, itt lehetőségük volt a ministránsoknak a szentgyónásukat elvégezni és Szent László ünnepén szentmisén részt venni.

A harmadik napon a reggeli és ima után kerekasztal beszélgetés következett hivatásos emberekkel: dr. Kerekes László segédpüspök, Guia Laurean-Hugó ferences testvér, Kelemen Arnold, László Zsolt lelkipásztorok válaszoltak a ministránsok kérdéseire.

A tartalmas együttlét után vetélkedő játékok következtek, ebéd és focibajnokság.

A vacsora után meglátogatta a tábort Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki személyes tapasztalatait, élményeit osztotta meg a ministrálással kapcsolatosan. A tartalmas program után a magyar szentek és boldogok életeseményeit mutatták be a ministránsok.

A negyedik napon mindannyian Gyulafehérvárra, a papszentelésre zarándokoltak, ahol a szentmise után rövid ideig találkoztak Kovács Gergely érsekkel, meglátogatták a teológiai intézetet és a teológiai líceum kápolnáját.

Az élménydús zarándoklat után a Minden6ó játékfilmet nézték meg a ministránsok.

Az ötödik napon a hálaadó reggeli ima után a résztvevő ministránsok hazautaztak, szívükbe zárva az élményeket, barátságokat, Istentapasztalásukat. A szervezők emlékképpel, golyóstollal kedveskedtek, dr. Kerekes László segédpüspök pedig rózsafüzér gyűrűt ajándékozott a ministránsoknak.

Megkülönböztetett hálával köszönik a szervezők Hargita Megye Tanácsának – Borboly Csaba elnöknek, a felcsíki főesperesi kerület főesperesének, Bálint Emilnek, a Harmopan igazgatónőjének, András Zsuzsának, a Tiantour szállító cégnek, Sebestyén Ágoston máréfalvi plébánosnak nagylelkű és szeretetteljes támogatásukat, figyelmességüket.

A szervezők kiemelten köszönetet mondanak Brugger Benedek, Dobri Attila, Imets Dávid, Koncz Tamás, Molnár Balázs, Pivo András, Szőcs Szilárd, Tankó-Erdély Csanád, Újvári Ákos, Urkon Dávid, Zorgel László diákoknak (Segítő Mária Gimnázium), akik oroszlánrészt vállaltak és segítettek a tábor sikeres lezajlásában. A szervezők hálásan köszönik a plébánosok munkáját is, akik szívügyüknek érzik a jövendő papságra való odafigyelést és fáradságot nem ismerve nap mint nap áldozatokat hoznak a felnövekvő nemzedékért.

Csomós László

MEGOSZTÁS