Elfogadni Istentől a helyzeteket, amelyekbe kerülünk

Mijo Barada-féle lelkigyakorlat Gyimesközéplokon

0
3500
Fotók: Málnási Demeter Facebook-oldala

A hit három lépésére épül a Mijo Barada-féle lelkigyakorlat, amelyet június 26–28. között tartottak Gyimesközéplokon, ahol az első lépéssel foglalkoztak. A lelkigyakorlat mottója a János evangéliumából vett idézet volt: „Én vagyok az igaz szőlőtő, Atyám a szőlőműves” (Jn 15,1).

Ebben a három napban az első lépéssel foglalkoztunk. Ennek a lépésnek a megtételével Mijo Barada arra akarta a figyelmünket felhívni, hogy fogadjunk el az Isten kezéből minden helyzetet, amelybe az életünk során kerülünk, legyenek azok boldogok vagy boldogtalanok, és tegyük ezt erős hittel, mert Isten ura minden élethelyzetünknek, és akik szeretik őt, azoknak minden a javukra válik. Mint a kisgyermek, aki képes teljes bizalommal édesanyja ölelő karjaiba vetni magát, úgy mi is, amikor megtesszük az első lépést, teljesen átadjuk magunkat Isten akaratának, és akkor az ő békéje és áldása tölti be a szívünket, a lelkünket.

Lelkigyakorlatos programunk hétfő reggel 8,30-tól kezdődött, majd dicsőítéssel vette kezdetét a tulajdonképpeni program. A délelőtt folyamán két elmélkedést hallhattunk, ezt követte az ebédszünet. Délután egy elmélkedést hallhattunk, amelyet szentségimádás és a rózsafüzér imádkozása követett. A szentségimádás alatt lehetőség volt a szentgyónás elvégzésére, illetve lelki beszélgetésre. A napot szentmisével zártuk.

Lelkigyakorlatunk második napján, kedden este 9-órától szerda reggel 8-óráig szentségimádást végeztünk. A szentségimádásra minden órára be lettek osztva a résztvevők.

A lelkigyakorlat legfontosabb témái a lelki megújulás, a szentgyónás fontossága, a szentmise és a szentségimádás, valamint a napi rózsafüzér imádkozása, az életvédelem, a szexuális tisztaság fontossága voltak. A szentségimádást, rózsafüzér imádságot, a szentgyónást, szentáldozást a családfa gyógyulásáért, a Gyimes völgyéért, valamint nemzetünkért ajánlottuk fel.

A háromnapos lelkigyakorlat megvalósulásáért köszönet illeti Laczkó István földeáki plébánost (szeged-csanádi egyházmegyés pap), valamint Tímár Szabolcs hidegségi akolitust, akiknek a közreműködésével jött közénk Mijo Barada. Köszönet illeti a gyimesközéploki polgármesteri hivatalt, akik bérmenetesen a rendelkezésünkre bocsájtották a kultúrotthont a három napra, köszönet a papoknak, akik részt vettek a lelkigyakorlaton, és a szentgyónás szentségét, a betegek kenetét kiszolgáltatták, valamint a legszentebb áldozatot, a szentmisét bemutatták. Nagy köszönet a jelenlevőknek, akik részt vettek a lelkigyakorlaton.

Málnási Demeter

Mijo Barada Splitben (Horvátország) született 1960-ban. Agráregyetemet végzett Zágrábban és elismert szakember lett a mandarin és krumpli területén. Saját birtokán gazdálkodik, emellett szakértő több intézetben. Kiegyensúlyozott házasságban él feleségével, Erikával. Isten négy gyermekkel áldotta meg őket: Mirjammal, Michaellel, Danijellel és Emanuellel. 1983 óta vezet imacsoportokat és szemináriumokat a lelki megújulás témájában, számos pappal együttműködve. A világ sok táján tartott lelkigyakorlatokat, de elsősorban a Balkán háború sújtotta területein. 2005 óta ismeri az Ágoston-rendet. 2010-ben harmadrendi tagja lett. Az Ágoston-rend külső kapcsolatokért felelős vezetője elvitte a pápához és bemutatta Mijo munkáját. Mijo megkapta szolgálatára a pápai áldást. 2012-ben megalapította az Ágoston-renddel karöltve az Isteni szeretet misszionáriusainak támogató egyesületét, amely a missziós munkát segíti.