Segítség a hit védelme és a szegények szolgálatában

0
704

Átadták a Csíkszeredához tartozó Csíksomlyón a Romániai Máltai Szeretetszolgálat új létesítményét. A karitatív szervezet első Hargita megyei székháza egyben foglalkoztató központ is, amely elsősorban a helyi roma közösség segítését tűzte ki célul.

Nem véletlenül, ugyanis a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai az elsők között siettek a cigány tanyán 2021. január 7-én pusztító tűzvész károsultjainak segítésére. A tűzvészben szerencsére senki nem sérült, ám a tanyán 24 illegálisan épített ház égett le és több mint 200-an, közöttük nagyon sok gyermek vált földönfutóvá. A károsultak több mint egy évig a csíkszeredai sportcsarnokban kaptak menedéket és napi ellátást. A máltaiak önkéntesei azóta is segítik őket. A családok többsége tavaly visszaköltözött a csíksomlyói tanyára és a számukra felajánlott lakókonténerekben alakították ki új otthonukat.

„Isten egyháza mi vagyunk, ebben a világban épülünk és a világvégén fogunk felszentelődni. Az építés fáradtsággal jár, a felszentelés viszont ujjongó örömet hoz.” Hangsúlyozta a házavatót megelőzően, a kegytemplomban bemutatott szentmisén Kerekes László püspök, aki Szent Ágoston gondolatát idézve arra kérte az ünneplőket, hogy szívükben az evangélium tanításából vessenek alapot, alázatból készítsenek padlózatot, imádsággal és igaz beszéddel emeljék falakká az üdvös tanítást, az Istenről való tanúságtétel legyen a világító lámpás, oszlopként hordozzák a betegeket, tetőként oltalmazzátok a szegényeket, hogy mindörökre felszentelt templom lehessenek, az ő bennetek lakása által.

A szentmisét követően a Csíksomlyó 33. szám alatti roma tanya szomszédságában létesített közösségi háznál folytatódott az ünnepség a Máltai Szeretetszolgálat hazai és Nyugat-európai elöljárói, nagykövetei, illetve vendégeik, többek között Csíkszereda és Hargita megye önkormányzati vezetői és a támogatott közösség tagjainak jelenlétében.A csíksomlyói tűzvész után „fény derült egy problémára, azóta együtt dolgoznak a csíkszeredai önkormányzattal”, mondta a jelenlévőket köszöntő Pünkösti Zsolt külkapcsolatokért felelős referens. A 650ezer eurós beruházás a roma közösség felzárkóztatását segíti. A létesítmény céljait többek között Dénes Mihály elnök és a külföldi vendégek is méltatták. A támogatott közösség fiataljai ünnepi műsorral ajándékozták meg a jelenlévőket.

A központot Kerekes László püspök áldotta és szentelte meg. A Romániai Máltai Szeretetszolgálat 2021-ben vásárolta meg a csíksomlyói roma tanya szomszédságában lévő ingatlant. Tischler Ferenc főtitkár szerint „minden olyan létesítmény fontos a Máltai Szeretetszolgálatnak, ami azzal a céllal épül fel, hogy segítsen. Hisz a szeretetszolgálatnak a mottója, az a hit megtartása és a rászorulók szolgálata. Ez a szociális központ is ezért épült fel, hogy a szomszédságban lévő roma gyerekeknek segítsünk a felzárkóztatásban, de ugyanakkor a csíkszeredai időseknek, sérülteknek is fogunk itt programokat szervezni.”Az épületben, 200 négyzetméternyi hasznos felületen, közösségi termek, konyha, mosdók és a szeretetszolgálat irodája kapott helyet. Jelenleg a csíksomlyói roma közösség 180 gyerekéből mintegy 90-en vesznek részt rendszeresen a Szeretetszolgálat csíkszeredai közösségi programjain.

Kép és szöveg Csúcs Mária