A 2023-as gyereknapok örömei az alcsíki cigánypasztorációban

0
731

Az idei gyereknapok mottójául Máté apostol 18. fejezetéből a 3. verset választották a szervezők: ,,Ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába”. Nagy öröm, hogy idén 190 gyerek arcára csalhattak mosolyt.

Június hónap folyamán gyereknapokat tartottak az alcsíki főesperesi kerületben a cigány gyermekek, fiatalok számára, három helyszínen. Volt szentmise, közös étkezés, beszélgetés, sport, játék, kézműves foglalkozás, tánc, ének, jókedv!

Ma, amikor minden fel van gyorsulva, amikor feszült és siralmas helyzetek veszik körül az embert, fontos előkeresni és újraéleszteni a gyermeki igazhitű, odaadó szívet. Ezekben a gyerekekben jó volt megtapasztalni az evangéliumban elhangzó jézusi intelmet. Ha tényleg nem leszünk olyanok, mint a gyermekek, vagyis olyan őszinték, tiszták, akkor nehezen vagy egyáltalán nem mehetünk be a mennyek országába. Isten mindannyiunktól igaz, őszinte szívet kíván. Azt kéri, hogy a ma ne bátortalanítson el. Azt kéri, hogy a mában tapasztalt külső nyomás/hatás ne tántorítson el a lényegtől.

Az idei gyereknapok lényege az volt, hogy a gyerekek elmélyüljenek Isten ingyenes és odaadó szeretetében. Ezt a szeretetet úgy tapasztalhatják meg, ha megtartják ezt az őszinte gyermeki hitet. Ha ez végigkíséri őket, akkor biztos a nehéz pillanatokban is Istenhez tudnak fordulni.

Harmadik alkalommal mond köszönetet az alcsíki cigánypasztoráció minden kedves támogatónak, akik idén is segítették programjaikat. Köszönet Csíkkozmás polgármesteri hivatalának, valamint a dr. Boga Alajos általános iskola Igazgatójának is, hogy teret adott a 2023-as gyereknapok első napjának megtartására. Köszönet és hála illeti Fartade-Sándor Gizella tanárnőt-önkéntest is, aki az első napon férjével együtt százszázalékosan segített. Köszönet és hála Kászon község polgármesteri hivatalának, Fülöp László plébánosnak, hogy a második napon szívesen fogadták a gyerekeket. Isten fizesse az odaadó és szeretetteljes, közös szolgálatot! Öröm volt megtapasztalni a kászoni gyerekek igyekezetét, mély, őszinte vallásosságát! Köszönet a csíkszentimrei polgármesteri hivatalnak, amely idén nemcsak a helyszínt biztosította, hanem a község mikrobuszával is besegített a szállításba. Köszönet Potyó Ferencnek, id. Biró Károlynak, valamint Miklós Szilárdnak az anyagi támogatásért! Köszönet Zsuzsi konyhájának, Bene Zsuzsa szakácsnéninek, aki idén a három nap étkeztetését vállalta. Minden alkalommal, mondhatni állandó támogatásával biztosít Balló Attila bácsi, aki minden egyes alkalommal a vizet biztosítja, s az idei gyereknapokra is bőven volt víz!

A csíkszentkirályi Szent István-plébánia plébánosa, a csíkszentkirályi polgármesteri hivatal polgármestere, Székely Ernő minden rendezvényt mindig felpártolja és segíti! Idén is így tettek, segítették és támogatták az idei gyermeknapokat is.

Köszönet és hála a gyerekekért, akiket a szülők elengedtek, reméljük, hogy élménydús tapasztalatokkal távoztak haza. Sok önkéntes, segítő idejét nem kímélve derekasan helyt álltak mindhárom nap.

Idén a harmadik gyereknapon részt vett a petőfalvi cigánygyerekcsoport is a Caritas kíséretével. Hála Istennek e csodálatos három napért!

Kalányos Ottó