Gyergyószéki idős csoportok közös piknikje

0
422
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

A borzonti Nyíres menedékház mesébe illő kertje szolgált helyszínéül június 21-én a gyergyószéki idős csoportok piknikjének. Péter Róbert csoportvezető, szociális munkás, a közös kirándulás szervezője elmondta: szerdán 10–17 óra között 110 idős vett részt az együttléten. A remetei csoportból 34-en, a gyergyószentmiklósiból 12-en, Alfaluból 25-en, Borzontról 12-en, Csomafalváról pedig 27-en érkeztek. A cél egyértelmű volt: a Gyergyószéki Caritas által vezetett idős csoportok résztvevőinek egy nyári közös együttlét a szabadban, ahol közösségi élményben is részesülhetnek, valamint el is csendesedhetnek a résztvevők. Mindez ismeretségek ápolása, új ismeretségek létrehozása lehetőségével.

Délelőtt 10 órára érkeztek két autóbusszal a résztvevők, Remete és Gyergyó egy 50 személyes busszal, valamint Csomafalva, Alfalu, Borzont egy 70 személyessel. Településenként ültek asztalokhoz a „Noé bárkájában”, azaz a tóba nyúló hajó alakú filagóriában. A résztvevők köszöntését az otthonról hozott tízórai elfogyasztása követte, majd kötetlen együttlétre, éneklésre, beszélgetésre, tó körüli sétára és gombászásra került sor.

A menedékház nagytermében fogyasztották el az ebédet, ebéd után pedig közös nótázásra hívott mindenkit a ceremóniamester. A helyszín újra változott, Noé bárkájában mutatkoztak be egymásnak a csoportok képviselői, mesélve a közösségről, és saját élményéről, amely a csoporthoz köti. Ezt követően a csapatok is színre léptek valamilyen közös, szórakoztató produkcióval.

És eljött a vetélkedők ideje. Minden csapat egy tojást, egy guriga vécépapírt és egy tekerés papír-ragasztószalagot kapott. Úgy kellett becsomagolniuk a törékeny árut, hogy az, amikor Péter Róbert egy magaslatról ledobta a kövekre, ne törjön össze. A hadak útját megjárt tojást a csoport tagjai együtt bontották ki a papírgöngyölegből, szurkolva, hogy a tojás ép, ők pedig győztesek és csipsz-nyertesek legyenek.

Az együttlétet a nap eseményeinek összefoglalása, az élmények megosztása követte, illetve a köszönetnyilvánítás is, hiszen az Alfalvi Közbirtokosság díjmentesen bocsájtotta rendelkezésükre a telket és a menedékházat.

Péter Róbert így összegzett: „Egy nagyon szép, hangulatos és meghitt találkozó zajlott, ahol nagyon sokat segített a szép környezet a kellemesen jó idő. Egyensúlyban voltak a kötetlen együttlétre és elvonulásra is alkalmat adó időkeret, valamint a közösséget kihangsúlyozó, egymásra figyelést igénylő, aktivitásra szorgalmazó programrészek. A résztvevők nagyon jól érezték magukat, és kimondottan hálásak mind a szervezésért és lebonyolításért, mind az Alfalvi Közbirtokosság vendégszeretetéért.

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas