Szent Borbála és Szent Katalin lehettek egykor a csíksomlyói kegyszobor mellékalakjai

0
631
Fotó: Gegő Imre

A Csíki várórák előadás-sorozat júniusi témáját hallgathatta meg a közönség szerda este a Csíki Székely Múzeumban. Az előadást Mara Zsuzsanna restaurátor mutatta be, a középkori egyházi szobrok restaurálásáról szólt, A csíksomlyói kegyszobor egykori mellékalakjai címmel – tájékoztat a Hargita Népében Kovács Andrea.

Az előadásban Mara Zsuzsanna a Csíki Székely Múzeum tulajdonában lévő Szent Borbála és Szent Katalin vértanúkat ábrázoló szobrok restaurálásának folyamatával járó kutatási eredményeket ismertette, továbbá a felmerülő kérdéseket, feltételezéseket és a konkrét bizonyítékokat is taglalta.

Az előadás a szobrokat ábrázoló szentek művészettörténeti ismertetése után a tárgyak eredetének kutatásaival folytatódott. Az előadásból megtudhatták az érdeklődők, a műtárgyak restaurálását állapotfelmérés, az anyagok mikroszkópos vizsgálata, illetve fototechnikai felmérések előzik meg. A restaurálandó tárgyak anyagismeretét a felvált rétegek visszakötése követi, majd a tisztítási folyamatok, az átfestések eltávolítása, a hiányzó részek pótlása következik, végezetül pedig az esztétikai kiegészítés. 

Fotó: Gegő Imre

Az előadás második felében a szóban forgó tárgyakról ismert korábbi kutatási eredményeket vetette össze a restaurátor a saját adataival, és kereste a választ arra a kérdésre, hogy miként állhat kapcsolatban ez a két vértanút ábrázoló műtárgy a somlyói kegyszoborral. Mint a bemutatóból kiderült, a radiokarbonmérések, kormeghatározás, faanyagvizsgálat, írott vagy rajzolt hagyaték és a stíluselemzés keresztmetszete arra enged következtetni, hogy a reformáció idején ez a három műtárgy, Szent Borbála, Szent Katalin és a Szűzanya szobra valószínűleg ugyanannak az oltárnak voltak részei.

Forrás: Hargita Népe

MEGOSZTÁS