Közös felelősségünk

0
1600
Ferences papszentelés Csíksomlyón. Illusztráció: erdélyi ferencesek

„A hivatás Isten ajándéka, de a hivatások gondozása és az, hogy életpéldánkkal és imáinkkal segítsük fiataljainkat hivatásukat felismerni és arra igent mondani, mindannyiunk felelőssége” – írja körlevelében Kovács Gergely érsek. Július 14-ig jelentkezhetnek a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetbe azok a fiatalok, akik a papi hivatásra éreznek elhívást. Ez az időszak különösen is inspiráló és motiváló lehet számukra, ugyanis Csíksomlyón nemrégiben ünnepeltek egy ferences papszentelést, de Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, június 29-én a gyulafehérvári főegyházmegyében is papszentelés lesz, illetve a szatmári egyházmegyében is papszentelésre készülnek.

Felismerni Isten személyes elhívását éber figyelmet és nyitott szívet igényel a fiatalok részéről. Ha egy fiú meghallja a szívében visszhangzó isteni megszólítást, akkor kellő bátorságra és elszántságra van szüksége, hogy döntésével elköteleződjön Isten és embertársai szolgálata mellett. Bár van, aki könnyedén felismeri és rálép hivatása útjára, de sok esetben komoly vívódás, belső küzdelem árán kristályosodik ki a személyes út.

A hivatások gondozásában és segítésében különös feladata és felelőssége van szorosabban azoknak a személyeknek, akik munkájukkal azon fáradoznak, hogy a papi hivatást választó személyek megerősödjenek elköteleződésükben, legyen szó akár a szeminárium elöljáróiról, tanárairól, akár a kisegítő személyzet fáradhatatlan munkájáról. Tágabban szemlélve hasonlóan kiemelt szerepük van a már felszentelt személyeknek, hogy életükkel olyan példát mutassanak a fiatalok számára, ami Isten útjára vezeti őket.

Ugyanakkor a keresztény közösség is fel kell ismerje felelősségét abban, hogy a tagjain is múlik, hogy a jövőben egyházmegyéinkben lesznek-e olyanok, akik a papi hivatást választják. Bármi legyen is a mi személyes hivatásunk, ha azt kellő alázattal és szeretettel műveljük, akkor az bátorító lehet a fiatalok számára. Amikor maguk is keresik a helyüket a világban, biztos kapaszkodót nyújt a hiteles élet példája.

Ahogyan az érseki körlevél fogalmaz, az életpéldánk mellett fontos, hogy imádkozzunk azért, hogy a fiatalok felismerjék a hivatásukat. Imádkozzunk fiataljainkért, hogy a pályaválasztás előtt álló fiúk és lányok felismerjék, mire hívja őket Isten: papi, netán szerzetesi hivatásra, vagy arra, hogy családban éljék meg az Istentől ajándékba kapott hivatásukat. Mindannyiunk közös elhívása, hogy együtt munkálkodjunk a közöttünk megvalósuló Isten országának a kibontakozásán és beteljesülésén.

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/25-ös számában.