Ferenc pápa elhagyta a kórházat, és hálát adott a Szűzanyának sikeres műtétjéért

0
455

Távozott Ferenc pápa a római Gemelli-klinikáról, ahol hasfali sérvplasztika műtétjét követően lábadozott. Tapssal, énekkel, nagy örömmel és meghatottsággal várták az épület előtt az emberek június 16-án, pénteken reggel 9 óra előtt pár perccel.

Sebészorvosa szerint most jobb az állapota, mint a beavatkozás előtt. Mielőtt visszatért a Vatikánba, megállt a Santa Maria Maggiore-bazilikában, hogy imádkozzon a Mária-ikon előtt. A szentatya arca megviselt, de mosolya a régi, amikor aki ismét tréfásan válaszolt a hogyléte felől érdeklődő újságíróknak: „Még élek!”

Pénteken reggel háromnegyed kilenc körül hagyta el a kórházat Ferenc pápa, akin június 7-én laparotómiás műtétet hajtottak végre hasfali hegsérv miatt. A klinika bejáratánál két kordonnyi várakozó: betegek, orvosok, ápolók, járókelők az egyik oldalon, a másikon újságírók és operatőrök kamerával és fényképezőgéppel felszerelve. Reggel 6 óta készen állva várták, hogy megörökítsék a pillanatot, amikor megjelenik a pápa.

Mindenki üdvözölni akarta a szentatyát

„Ott van a pápa!” – kiáltotta egy férfi, aki meglátta, amint kerekesszékén feltűnik a szentatya, aki azonnal felemelt kézzel üdvözölte a jelenlévőket. Az immár jól ismert fehér Fiat 500 L gépkocsi járó motorral várta a közelben, de a pápa megállt kis időre. Azonnal köré sereglett mindenki, volt, aki elesett a nagy igyekezetben, mint ahogy a rendőrség és vatikáni csendőrök által hajnalban felállított kordonok is ledőltek. Mindenki üdvözölni akarta Jorge Mario Bergogliót, kérdezni tőle, de erősebb volt a megilletődöttség. Ferenc pápa megállt egy csapat újságírónál, kezet fogott Eva Fernándezzel, a Radio Cope tudósítójával, aki megkérdezte: „Hogy ment most a második teljes altatás?”

Legutóbb, vagyis a 2021-es műtétnél, amikor bélfali sérvvel operálták, a teljes altatás után volt némi kellemetlen élménye. Ezt a kanadai útjáról hazatérőben mondta el a sajtó képviselőinek. „Nem igazán tudom…” – válaszolta spanyolul a szentatya, majd Sergio Alfieri sebészét hívta, hogy szakmai választ adjon a kérdésre. Alfieri professzor kétszer is műtötte őt, illetve a napokban két sajtótájékoztatón osztott meg értékes részleteket a pápa operáció utáni állapotáról.

Fájdalom a görögországi hajótöröttek miatt

Ferenc pápa megtört hangon reagált a görögországi migráns hajószerencsétlenségre, amely 80 ember életét követelte, és ami miatt csütörtökön már táviratban kifejezte részvétét: „Fájdalmas, nagyon fájdalmas” – suttogta. Ezután Alfieri professzor, Massimiliano Strappetti, a pápa személyi orvosa és a vatikáni csendőrök kíséretében, lassan beszállt az autóba.

„Éljen a pápa!” „Mielőbbi gyógyulást!” – kiáltották utána, majd az ablakon keresztül integetve köszönte meg az emberek szeretetét és az újságírók munkáját.

Ima a Santa Maria Maggiore-bazilikában

A kórházból egyenesen a Santa Maria Maggiore-bazilikába hajtott Ferenc pápa, ahol kedves Mária-ikonja, a Salus Populi Romani található. Minden utazása előtt és után felkeresi ezt a szimbolikus helyet, hogy a hála virágait helyezze el a Szűzanya lábai előtt.

Fél tíz körül ért a bazilikába, ahol néhány perces imába mélyedt, köszönetet mondva a Szűzanyának sikeres műtétjéért. A bejáratnál hívek és turisták csoportját üdvözölte, akik már kora reggel óta várakoztak rá, bizton számítva érkezésére. A Vatikán falainál a pápa megállt a Perugino kapunál, ahol köszöntötte a szolgálatot teljesítő rendőröket, megköszönve munkájukat. Aztán 10 óra körül rövid meglepetés látogatást tett a Legszentebb Gyermek Mária Intézetben, ahol a nővérek nagykáptalanjuk alkalmából gyűltek össze.

Erről a szentszéki sajtóközpont igazgatója tájékoztatott, aki azt is megerősítette, hogy a vasárnapi Úrangyala imádság, és a következő napok audienciáit megtartja a pápa. Kivételt képez ez alól a június 21-i szerdai általános kihallgatás, amit töröltek, hogy biztosítsák a szentatya műtét utáni felépülését.

A sebészorvos szerint jó állapotban van a pápa

Eközben Sergio Alfieri professzor, a Ferenc pápát operáló sebészorvos válaszolt a Gemelli-kórháznál lévő újságírók kérdéseire: „A pápa megerősítette valamennyi utazását: Lisszabonba, az ifjúsági világtalálkozóra, és Mongóliába is augusztus végén. Sőt, még jobb állapotban is vág neki az utazásoknak, mert már nem küzd a korábbi problémáival. Egy erősebb pápa lesz” – nyilatkozta az orvos, aki a lábadozásról csöppnyi iróniával megjegyezte: „A szentatya nem is lábadozik, már elkezdett dolgozni!”. Ezzel utalt arra, hogy a kórházi tartózkodás napjait imával, olvasással, munkatevékenységgel töltötte. „Kértük tőle, hogy egy kicsit lábadozzon, és biztos vagyok benne, hogy most hallgat ránk, mert fontos események várnak rá, és személyesen mondta nekem, hogy valamennyit teljesíti, az utazásokat beleértve” – mondta még az orvos.

Köszönet a Gemelli-kórház orvosi csapatának

Június 15-én, csütörtökön délelőtt Ferenc pápa elköszönt az őt ápolóktól: egészségügyi dolgozóktól, orvosoktól. „Köszönetet akart mondani az egész vezetőségnek, mert amikor idejön a pápa, akkor az egész kórház folytatja a munkát, senkit nem hanyagolnak el.

Személyesen beszélt egy kollégánkkal, aki nincs jól – ez nagyon megható pillanat volt, mint ahogy a gyermekosztályon tett látogatása is.

Ennek egyik szép mozzanata a kép, amelyen Ferenc pápa látható a kórház egyik feszülete alatt, miközben egy párral beszél, kerekesszékben ülve. Ismétlem, a pápa jól van, jobban, mint korábban.” És hogy milyen érzés egy pápát műteni? „Hát már gyakoroltam múltkor! Viszontlátásra!” – köszönt el az újságíróktól a sebészprofesszor.

Találkozás a gyermekonkológiai osztály pácienseivel

Csütörtökön délelőtt immár harmadik alkalommal kereste föl a pápa a Gemelli-kórház tizedik emeletén, lakosztálya szomszédságában a gyermekonkológiai osztály kis betegeit. Mindenütt színes rajzok, játékok veszik körül a súlyos kórral küzdő kis hősöket.

A pápa ismét eljött hozzájuk, hogy kimutassa szeretetét, meghatottságát, megsimogassa és megáldja őket. Köszönetet mondott a levélért, amit június 9-én küldtek neki jókívánságaikkal, mielőbbi gyógyulását kérve. A szentatya kézzel tapintotta meg ezeknek a gyermekeknek a fájdalmát, melyet nap mint nap hordoznak, szüleikkel együtt, a kereszt szenvedését – állt a szentszéki közleményben. A pápa rózsafüzéreket és egy könyvet vitt a gyerekeknek ajándékba, ami Jézus születését meséli el a kicsiknek. Aztán körbejárta az osztályt, és csöndben imádkozott a betegágyaknál. Végül megáldott egy pár napja született, rózsaszín ruhás kisbabát, akit édesapja tartott karjában. A jelenlévőkhöz fordulva köszönetet mondott az egészségügyi személyzetnek szakértelmükért és azért, hogy igyekeznek enyhíteni az emberek szenvedését: nemcsak gyógyszerekkel, hanem gyöngédséggel és emberséggel. A pápa megállt egy idős párral beszélgetni egy feszület alatt – ez volt az első kép róla, melyet a Szentszék a sebészeti beavatkozás után közzétett.

Ez volt a harmadik látogatás a gyermekonkológiai részlegen. Először 2021 júliusában, majd idén március végén járt a kicsiknél a pápa. Ekkor keresztelt meg egy perui kisgyereket, akinek édesanyja most fölkereste a kórházat és egy poszterrel kívánt neki mielőbbi gyógyulást. Ezt a gesztust a pápa telefonon köszönte meg.

Gedő Ágnes / Salvatore Cernuzio

Forrás: Vatican News