Első alkalommal tartottak közösségi napot a nagybányai Szent József-plébánián

0
581

A nagybányai külvárosi plébánián összerázó napot szerveztek június 10-én a román és június 11-én a magyar ajkú hívek számára. Megkeresésünkre Dánku Balázs plébános elmondta, a Szent József-templom köré szerveződő plébánia kétnyelvű, így a program szervezésekor ezt a sajátosságot is figyelembe vették.

A június 10-re szervezett román nyelvű programokkal elsősorban családosokat próbáltak megszólítani, aznap az egyháztanácsosok és feleségeik volt a csapat, valamint a családosok. Ez amolyan teambuilding is volt számukra – tette hozzá a plébános –, a hittanos gyerekekre és szüleikre fókuszáltak. 

Aznap közös étkezés és számtalan vetélkedő várta a résztvevőket, így voltak népi játékok, hétpróba, Ki mit tud?, zakuszka-/bor-/pálinkaverseny, de a rendkívül hasznos vöröskeresztes elsősegélybemutató is helyt kapott a programban. Emellett természetesen volt jó zene, hangulatos beszélgetés, illetve sakk, römi, asztalitenisz is.

Június 11-én, vasárnap szentmisével kezdték a magyar nyelvű programot, majd volt ismerkedési játék, bográcsgulyás, retró magyar slágerek csendültek fel, de nem maradt el a vetélkedő, a játékok sem, és hangzottak el magyarságról versek, volt nótázás, illetve a koltói nyugdíjas hagyományőrző dalárda is fellépett. Pintér Zsolt RMDSZ területi elnök előadást tartott 1000 év erdélyi magyar templomépítészet címmel.

Dánku Balázs kérdésünkre elmondta, a nyáj lemaradozott tagjait ez a program nem igazán szólította meg, de az elsődleges cél, a Szentlélekben való öröm mellett az a szándék vezérelte a szervezésben, a  pandémia által hangulatilag lelombozott hűségeseket felrázzák, és a közösségbe életet leheljenek. A kitűzött célt sikerült elérni – mondja a plébános –, tanulnak a hívek együtt dolgozni, csapatban gondolkodni, kreatívnak lenni, a plébánia arculatát, lelkületét formálni.

A rendezvény támogatója a helyi RMDSZ volt, és a plébániai napok egyik célja volt a külvárosiaknak üzenni: minden ember fontos, minden család és a család közössége fontos, nem elfelejtve azt az elvet, hogy tégy önmagadért, ne várd, hogy más tegyen érted.

A Szent József-plébánia magyar közössége az elöregedés jegyeit hordja magán. De ezt lehet nem csupán az agónia, lassú halál gondolatával megélni – fejtette ki a plébános –, hanem amíg élünk, remélünk, és örülünk az élet adta dolgoknak. A templom körül adott nagy tér és zöldövezet szinte kínálkozott egy ilyen program helyszínéül.

Mielőtt Nagybányára került volna, a szatmári Kis Szent Teréz-templom köré szerveződött közösségben tevékenykedett a plébános, ahol minden évben megrendezték a plébániai napot. „Jó csapat jött össze ott is. Onnan is kaptam segítséget: ötleteket, játékokat, sátrat stb. Hálás vagyok Istennek és az embereknek. Felajánlom Isten dicsőségére” – zárta gondolatait a nagybányai Szent József-plébánia vezetője.

Információ: Dánku Balázs plébános,

Fotó: Horn Porgánszki Patrik sekrestyés, Fekete Ágnes teológiai hallgató

Szerk. D. G.

MEGOSZTÁS