Elhunyt Henri Boulad SJ

Sajgó Szabolcs SJ emlékezése rendtársára

1
607
Henri Boulad (középen) Koronkai Zoltán SJ-vel és Sajgó Szabolcs SJ-vel 2019. augusztus 20-án, magyar állami kitüntetése átvétele után (Forrás: jezsuita.hu)

Kilencvenkét éves korában június 14-én, szerdán reggel elhunyt Henri Boulad jezsuita. Az egyiptomi szerzetes 2017-ben megkapta a magyar állampolgárságot, sokszor járt Magyarországon. Régi barátja, Sajgó Szabolcs SJ szavaival emlékezik rá a jezsuita.hu.

A gyászhírt Magyarországon először régi barátja, Sajgó Szabolcs SJ tette közzé, miután Boulad SJ környezetéből értesült az egyiptomi szerzetes haláláról. A magyar jezsuita így emlékezett meg rendtársáról:

Fotó: Lambert Attila (Magyar Kurír)

„Boulad atya már a mennyből mosolyog ránk. Ma reggel tiszta tudattal és egy cseppnyi humorral, ugyanakkor igen boldog békességgel elhagyta Kairót, visszatért mennyei Atyjához és Mesteréhez a Titokzatos Lélek szárnyain… Isten nyugosztalja honfitársunkat!

Egy jó barátjának, lelki gyermekének ma reggeli leveléből:

»Boulad atya, alexandriai jezsuita pap ma reggel, 92 éves korában távozott közülünk. Mindannyian tudjuk, alexandriai keresztények, zsidók és muszlimok, hogy mit köszönhetünk ennek a nagyszívű, toleráns és kulturált embernek. 

Abban az örömben és megtiszteltetésben volt részem, hogy sok éven át követhettem őt, és segíthettem neki az Alexandriától nyugatra fekvő, fiatal árváknak szánt iskolával kapcsolatos projektjében, és a saját lányom, Alexandrine is vele együtt dolgozott, hogy megszervezze az alexandriai jezsuita központban lévő archívumát egy alexandriai üzleti iskolában töltött külföldi gyakorlat során.

Gyakran megfordult a családi házunkban Alexandriában, és intellektuálisan és emberileg is közel álltunk ehhez a nagyszerű emberhez.

Ez nagy veszteség az összes egyiptomi keresztény közösség számára.

Keresztény, muszlim és zsidó társaink ugyanolyan közel álltak hozzá és tanításaihoz.

Gondolataink a néhány éve elhunyt testvéréhez, Jacques-hoz is szólnak…..

…Béke a lelkének… الله يرحمه يرحمه «

Hozzátehetjük: nagy veszteség minden magyarnak is!”

Henri Boulad Magyarországon. (Fotó: Instagram)

Henri Boulad ugyanis 2017-ben megkapta a magyar állampolgárságot. Ez alkalommal Magyarországra érkezett, de előtte és utána is gyakori vendég volt ott, azon belül a jezsuitákat is többször felkereste, és több alkalommal is előadást tartott a Párbeszéd Házában. A Szív jezsuita magazinnak korábban adott interjúja ezen a linken érhető el.

„Nem tudnánk örülni a teljesen készen kapott, tökéletes világnak. Isten tudja ezt, és ezért akarta így, átadta az alkotás örömét teremtményeinek. Isten jelen van az ember alkotótevékenységeiben, mint az inspiráció forrása, de az ember a főszereplő. Sőt, a világ már az ember megjelenése előtt is elkezdett önmagán dolgoznu. Isten elrejtőzik azért, hogy az ember felbukkanjon. A jó tanár sem válaszokat ad, hanem kérdez a diáktól, hiszen a válasz ott van a diákban.” (Henri Boulad)

Henri Boulad SJ 1931-ben született Alexandriában. Édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvű katolikus volt. 1950-ben lépett be a jezsuita rendbe, Bejrútban szentelték pappá 1963-ban. Franciaországban tanult filozófiát, Libanonban teológiát, az Amerikai Egyesült Államokban pedig pszichológiát és pedagógiát. Három doktorátust szerzett. Tanulmányait követően visszatért Egyiptomba, ahol az ifjúság nevelése és a szociális munka területén tevékenykedett, valamint lelkigyakorlatokat vezetett. Felkarolta a leprásokat, ezen akciójába bevonta a keresztény és a muszlim fiatalokat is. Kalkuttai Teréz anyával egyetértésben szervezkedett a szegényekért Egyiptomban, majd Szudánban. Teljesen önfeláldozásnak szentelt életéért megkapta a francia érdemrend tiszti keresztjét. 1985-től a kairói Caritas vezetője, alelnöke a szervezet római központjának. Gyakran tartott előadókörutakat Európában. Henri Boulad lelkiségi író több könyvét fordították le magyarra.

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS