A demencia minden korosztályt érinthet – Alzheimer Café Gyergyóalfaluban

0
422
Fotók: Kiss Gabriella Facebook-oldala

Feledékenység vagy annál is többről van szó? Sok embert és családot érint a felkavaró kérdés. A téma körbejárása céljával Alzheimer Café nyitórendezvényt tartottak Gyergyóalfaluban – írja Facebook-oldalán Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember.

Amikor 30-40 személy vesz részt egy ilyen eseményen, az 30-40 családot jelent. A demencia nemcsak az időseket, hanem minden korosztályt érinthet. Az utóbbi időben egyre több fiatal személy keresi meg az Alzheimer Cafék során, írja bejegyzésében Kiss Gabriella. Ezt erősítette meg Dr. Takács József is hozzászólásában, aki azt tapasztalta, tapasztalja, hogy már gyakran előre látható, hogy a szorongó, durva körülmények között nevelkedő, depressziós gyerekből, fiatal felnőttből a későbbi évek során, időskorára, nagyobb esélye lesz, hogy demens beteggé váljon. A szülői szeretetnek, a gyermekek meghallgatásának, megértésének nagy szerepük van az egészséges nevelésben.

Amikor prevencióról beszélünk, generációkra fókuszálunk – fogalmaz a mentálhigiénés szakember. Ha egy családban probléma van, azt mindenki egyformán érzi, kivétel nélkül. Van, aki beszél róla, van, aki szorong. Őszinte esetmegosztások gazdagították a találkozót. Kérdések hangzottak el, amelyekből kibontakozott a következő találkozó témája. A csoportmunkát Márton Erzsébet vezetésével, ülőtánccal zárták.

Köszönik a résztvevők nyitottságát, az önkormányzatnak a támogatást, Takács József családorvosnak, a Caritas otthongondozó szolgálat munkatársainak, a pedagógusoknak, és a sok érdeklődőnek, a gondozó családoknak a részvételét. Szeretettel várják az érdeklődőket a következő alkalommal is! Jó egészségben maradást!

Forrás: Kiss Gabriella Facebook-oldala