A pápa augusztusban Lisszabonba és Fatimába utazik az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából

0
336

Ferenc pápa Portugália polgári és egyházi hatóságainak meghívását elfogadva augusztusban Lisszabonba és Fatimába utazik, hogy részt vegyen a 2023-as Ifjúsági Világtalálkozón.

Ferenc pápa a közelgő Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a nyáron Portugáliába tervezett apostoli látogatása során visszatér a fatimai kegyhelyre. Matteo Bruni, a Szentszék Sajtótermének igazgatója hétfőn hozta hivatalosságra a hírt. „A következő Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából, Portugália polgári és egyházi hatóságainak meghívását elfogadva, Ferenc pápa augusztus 2-6. között Lisszabonba utazik, ahol látogatást tesz a fatimai kegyhelyen augusztus 5-én.” Jorge Bergoglio pápaként másodszor látogat el a híres Mária-kegyhelyre, amely évente több millió zarándokot fogad.

Fatima

A pápa 2017. május 12-én és 13-án látogatott el a kegyhelyre a Szűz Mária Cova da Iria-i megjelenésének századik évfordulója alkalmából. Ebből az alkalomból a pápa a világot sújtó háborúk befejezéséért imádkozott. Fatimában a Boldogságos Szűz Mária három portugál gyermeknek jelent meg valamivel több mint 100 évvel ezelőtt, az akkori szegény mezőgazdasági faluban.

Negyedik alkalommal vezeti Ferenc pápa az Ifjúsági Világtalálkozót

Lisszabon ad otthont a negyedik Ifjúsági Világtalálkozónak, amelyet Ferenc pápa vezet, miután részt vett korábban 2013-ban a brazíliai Rio de Janeiróban tartott Ifjúsági Világtalálkozón; Krakkóban, Lengyelországban 2016-ban; és a panamai Panama Cityben 2019-ben. A 38. Ifjúsági Világtalálkozót eredetileg 2022-ben tartották volna a portugál fővárosban, de a Covid-járvány okozta egészségügyi veszélyhelyzet miatt elhalasztották. Az idei Ifjúsági Világtalálkozó mottójául Ferenc pápa a „Mária felkelt és sietve elindult” (Lk 1,39) bibliai idézetet választotta, amely az Angyali üdvözlet történetéhez kapcsolódik, amikor Mária meglátogatja unokatestvérét, Erzsébetet, miután az angyal bejelentette Szűz Máriának, hogy Isten Fiának anyja lesz.

Forrás: Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória / Vatican News