Visszaszolgáltatták az elkobzott kegytárgyakat

0
1089

A korondi plébánia és polgármesteri hivatalnak a bosnyák-horvát határátkelőnél törvénytelenül elkobzott zarándok kegytárgyakkal kapcsolatos közleményét adjuk közre.

A korondi Római Katolikus Jézus Szíve Plébánia és a korondi Polgármesteri Hivatal tisztelettel tudomására hozza az érdekelteknek és a sajtó által értesült nagy nyilvánosságnak, hogy a 2023. március 27-én a bosnyák-horvát határátkelőnél törvénytelenül elkobzott zarándok kegytárgyak maradéktalanul visszakerültek a korondi zarándokok tulajdonába. A komoly meghurcoltatás és megalázás dacára a Gondviselés és Mária közbenjárására a horvát vámhivatal megszüntette a zarándokok ellen elindított törvénytelen elkobzás eljárását, és a 800 eurós büntetést is visszafizetve a kegytárgyakat visszaszolgáltatta.

A két hónapos tisztázó folyamat nagyrészét a horvátországi magyar nagykövetség munkatársai vállalták, akik az első pillanattól fogva mindent megtettek, hogy a jogsérelmünket orvosolják. Erdélyi kettős állampolgárként megtapasztaltuk, hogy a román külügy részéről egy fikarcnyi segítségnyújtás se jött. Különös módon megélhettük a zágrábi konzulátus munkája nyomán, hogy igaz a magyar kormány mottója: MINDEN MAGYAR SZÁMÍT!

Külön köszönettel tartozunk a horvátországi zágrábi konzulátus után a magyar kormány részéről Szíjjártó Péter miniszter úrnak, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes úrnak, és Soltész Miklós államtitkár úrnak. 2023. május 29-én, pünkösd másodnapján ünnepi keretek között Soltész Miklós államtitkár az elkobzott kegytárgyakat a korondi Jézus Szíve-templomban átadta a kárvallott zarándokoknak.

Isten fizesse mindenki imáját, munkáját és bizalmát! Bár megalázó meghurcoltatáson vagyunk túl, mégis megerősödtünk a reményben és az igazságunk győzelmében! Büszkék vagyunk, hogy a nagy magyar nemzet tagjai lehetünk, ahol a legkisebb is számít! Mária országa nem vész el! Minden zarándok testvérünk nevében köszönjük a bátorító szavakat és a mellénk állást!

Korond, 2023. 05. 29.

Balla Imre plébános

Katona Mihály polgármester

MEGOSZTÁS