Camino Primitivo Melega Péterrel -3. nap

0
610

Melega Péter a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye gazdasági igazgatója, aki idén is zarándokútra indul a sokak által ismert El Caminón. A Camino Primitivo vagy Eredeti Camino a legrégebbi Camino de Santiago útvonal, erről olvashatják majd beszámolóit.

Kedves Tiszteletbeli Zarándoktársak! Ünnepélyesen bejelentem, hogy elkezdtem a csomagolást, és június 1-jén elkezdem a Camino Primitivót. Ajánlom, hogy mindenki készítse el a foteljét, mert habár még mindig nem szeretek írni, de egy kis szöveg és sok kép garantáltan meglesz.

A tavaly a Portugál Camino alatt sok mindenről írtam, ami nekem magától értetődő volt, de másoknak talán nem. Nagyon örültem, amikor egyesek kérdéseket tettek fel. Akkor jöttem rá, hogy én olyan dolgokról beszélek, amiket mások nem értenek. Mivel a mostani Camino alatt nem lesz sok időm és erőm írni, ezért kihasználom ezt a pár napot az indulás előtt, hogy elmagyarázzam a fontos tudnivalókat.

Mi is a Camino de Santiago?

A történet azzal kezdődik, hogy Jakabot meghívta az Úr Jézus emberhalásznak. Jakab, Zebedeus és Szalomé fia, a 12 apostol egyike, testvére Szent János evangélistának. Krisztus feltámadása után Jakab apostol (Sant Yago = Santiago) bejárta az Ibériai-félszigetet és evangelizációs munkáját végezte. Csalódottan látta, hogy célja nem teljesül, úgy döntött, hogy visszamegy Jeruzsálembe, ahol azonban Heródes Agrippa király lefejezte. Ekkor tanítványai, Athanasius és Theodore a holttestet titokban egy csónakkal vitték Észak-Spanyolországba. Testét eltemették, és a következő évszázadokban a sírnak nyoma veszett. 813-ban Pelayo remete sok napig hullócsillagokat látott egy mezőn. A történet azt mondja, hogy egy éjszaka Santiago álmában jelent meg előtte, elárulta neki, hogy a fények helye jelzi a sír helyét. Az apát valóban felfedezte a sírt. Közölte a hírt Iria Flavia püspökével, Teodomiróval, aki továbbította a hírt II. Alfonz királynak. Ő maga elindult Oviedóból Santiagóba, hogy ellenőrizze, valóban az apostol sírját találták-e meg. Ezzel ő lett az első zarándok, és az útvonalat Oviedóból Santiagóba ma úgy hívjuk: Camino Primitivo (ezt az utat szeretném bejárni az elkövetkező napokban).

Ekkor épült egy kis templom a fokozatosan növekvő sír, valamint a körülötte levő település helyén. Az évszázadok során székesegyház épült, és a település a Santiago de Compostela nevet veszi fel (durva fordításban: Csillagmezei Szent Jakab). Röviddel a sír felfedezése után zarándoklatok kezdődtek Európa minden sarkából Santiago de Compostelába, így Santiago de Compostela a keresztény zarándoklat harmadik nagy központja lett Jeruzsálem és Róma után.


A zarándoklat általában szabad és személyes döntés volt:
• kegyelmet kérni
• fogadalom teljesítésére
• búcsú elnyerésére.
Sok esetben azonban büntetésként, a gyóntató bűnbánatként is kiszabta különösen súlyos bűnökért. A gazdagok maguk helyett (pénzért) küldhettek egy másik embert a zarándoklatra.

A zarándokok általában csoportosan utaztak, hogy támogassák és megvédjék egymást: a veszélyeket az utak bizonytalan állapota, a természeti katasztrófák és különösen az útvonalon barangoló banditák jelentették.

A zarándokok beáramlása miatt megnőtt a Camino de Santiago környéki szolgáltatások iránti igény. Apránként létrehoztak egy támogató hálózatot azok számára, akik Santiago de Compostelába zarándokoltak: templomok, kolostorok, kórházak, vendégházak épültek, amelyek közül sok ma is látható. A Camino mentén városok születtek, utakat és hidakat építettek. A zarándokok védelmét a banditák támadásaival szemben sokáig különböző vallási rendek biztosították, közülük kiemelkednek a templomos lovagok (feloszlatásukig, a 13. századig).
A Camino de Santiago fellendülése a 20. század 80-as éveiben kezdődött. Döntő hozzájárulás volt II. János Pál pápa Santiagóba tett látogatása 1989-ben, az Ifjúsági Világnap alkalmából: félmillió fiatal érkezett Santiagóba a világ minden tájáról.


Július 25-én van Szent Jakab apostol ünnepe, aki egyben Spanyolország védőszentje is. Amikor július 25-e vasárnapra esik, szent évet hirdetnek, amely 6, 5, 6 és 11 évente ismétlődik. Az utolsó 2021-ben volt. A következő 2027-ben lesz. Minden szent év január 1-jén, a santiagói székesegyházában kinyílik a Szent Ajtó, amely az apszis mögött található, Praza da Quintana felé, és december 31-ig marad nyitva. A szentévben a zarándokok száma jelentősen megnő.

Úgy gondolom, nem voltam túl hosszú, de ezeket tudni kell még egy Tiszteletbeli Zarándoknak is.