A pápa közel áll a kínai katolikusokhoz, a szenvedő pásztorokhoz és hívekhez

0
372

Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatás végén megemlékezett az imavilágnapról, amelyet a kínai katolikus egyházért tart az egyház. A kezdeményezés egybeesik a Szűz Mária, keresztények segítsége ünnepével, akit a Sheshani kegyhelyen tisztelnek Sanghajban. A pápa hangsúlyozta, hogy közel áll az ázsiai ország híveihez és annak a reményének adott hangot, hogy „teljességében és szabadságban hirdethessék az evangéliumot”. Imádkozott továbbá a sokat szenvedő Ukrajnáért.

„Arra kérek mindenkit, imádkozzon Istenhez, hogy a keresztre feszített és feltámadt Krisztus örömhírét teljességében, szépségében és szabadon hirdethessék, a katolikus egyház és az egész kínai társadalom javára.” A napsütéses Szent Péter téren május 24-én, szerdán a kínai katolikus közösség olaszországi káplánjai is jelen voltak a hívekkel együtt. A pápa lelki közelségét fejezte ki a kínai katolikus egyház minden hívéhez a kínai katolikus egyházért tartott imavilágnapon. Osztozik örömeikben és reményeikben, valamint a „pásztorok és hívek” szenvedéseiben is. Reméli, hogy az evangéliumot „teljességben és szabadon” hirdethetik.

A Sheshanban tisztelt Szűz Mária, a keresztények segítségének ünnepe

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a kínai templomokban és kegyhelyeken, valamint a világ minden táján ünnepelt Imavilágnap egybeesik „a Szűz Mária, keresztények segítsége ünnepével, akit a Sheshani-kegyhelyen tisztelnek Sanghajban”. XVI. Benedek pápa fogalmazta meg vágyát 2007-ben a kínai katolikusokhoz írt prófétai levelében, hogy a sanghaji kegyhelyen nagy odaadással tisztelt Szűz Mária emléknapja alkalmat adjon „a világ minden katolikusa számára, hogy imában egyesüljön a kínai egyházzal”. „Ezen a napon szeretnélek biztosítani benneteket, hogy megemlékezem rólatok és kifejezem közelségemet kínai testvéreinkkel, osztozva örömeikben és reményeikben” – hangsúlyozta a pápa.

Közel azokhoz, akik szenvednek

A pápa különösen foglalkozott gondolatban „azokkal, akik szenvednek, pásztorok és hívek egyaránt, hogy vígaszra és bátorításra találjanak az egyetemes egyház szeretetközösségében és szolidaritásában”.

Imádság Ukrajnáért

Ukrajna népének is vigasztalást kért a pápa, ahol folytatódnak a támadások, és az emberek továbbra is a halál közelében és kétségbeesésben élnek. „Nagyon sokat szenvednek ott” – mondta a pápa. Imával fordult Szűz Máriához, a keresztények segítségéhez. „Mindannyiunkat szomorúsággal tölt el a szenvedő Ukrajna, ahol olyan sokat szenvednek… Ezt ne felejtsük el. Imádkozunk a segítő Szűzanyához, aki közel áll az ukrán néphez.”

Salvatore Cernuzio / Somogyi Viktória

Forrás: Vatican News