Ferenc pápa az Olasz Püspöki Konferencia közgyűlésén az egyház és a világ kihívásairól beszélt

0
498
Ferenc pápa a CEI közgyűlésén. Fotó: Vatican Media/Vatican News

Az Olasz Püspöki Konferencia, a CEI 77. közgyűlését május 22-től 25-ig, hétfőtől csütörtökig a vatikáni új szinódusi aulájában tartották. Hétfőn délután Ferenc pápa is részt vett a több mint 200 olasz püspök részvételével tartott ülésen és három órán át válaszolt a neki feltett mintegy 15 kérdésre. Az eseményen a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát alelnökként képviselve jelen volt Udvardy György veszprémi érsek.

A CEI tavaszi közgyűlésének témája: „Annak figyelmes hallgatásában, amit a Lélek mond az egyházaknak. Lépések a megkülönböztetés felé”. Az Észak-, Dél- és Közép-Olaszország valamennyi régiójának püspökei Ferenc pápa jelenlétében közös imával kezdték hétfő délután a találkozójukat, majd a szentatya három órán át válaszolt az olasz főpásztorok felvetett kérdéseire. Először az Emilia-Romagna tartományt sújtó áradások elhárításáért fohászkodtak a szokás szerint zárt ajtók mögött zajló plenáris ülésen. A felszólaló püspökök a fő témák közt említették a hivatások számának csökkenését és ezzel kapcsolatban a szemináriumok esetleges összevonásának feladatát. Ez utóbbi témával a pápa maga is foglalkozott a Calabriai Püspöki Konferencia március végi ülésén, amikor arra bíztatta a püspököket, hogy cselekedjenek bátran és fókuszáljonak a papok szolgálatára, akikhez álljanak mindig közel.

A közgyűlésen szóba került a béke ügye is Ukrajnában és az egész világon, amely mindenkit érintő sürgető kihívás, együtt korunk ideológiáival. Kitértek a különféle kulturális problémákra és a pénzügyekre is, amelyek gyakran nehézséget jelentenek az egyház számára. Központi helyen szerepeltek a környezeti problémák is, amelyek megoldásához szükség van a gondolkodásmód megváltoztatására. „Új stílust” igényel az öt kontinens egyházait érintő szinodális út is. Emlékeztettek arra, hogy figyelni kell a szegénység régi és új formáira, de mindenekelőtt arra, hogy a karitász szeretetszolgálatával soha nem szabad felhagyni. E téma kapcsán Ferenc pápa őszinte nagyrabecsülését fejezte ki az Olasz Püspöki Konferencia iránt, amely évek óta részt vesz a migránsok és menekültek befogadásában és ellátásában.

Éppen a migránsok témájával kapcsolatban Ferenc pápa a találkozó végén a CEI minden püspökének átadta a Fratellino (Kistestvér) című könyvet, amely a migráns Ibrahima Balde életét meséli el érthetően, néha talán nyers módon, Amets Arzallus Antia költő átírásában. A könyv egy guineai fiatalember története, aki elhagyta hazáját, hogy megkeresse kisöccsét, aki már korábban Európába indult, de valójában soha nem érte el a célját. A szerző a saját bőrén tapasztalt drámákat meséli el: átkel a sivatagon, embercsempészek hálójába kerül, bebörtönzik és megkínozzák, megszökik a tengeren, de elfogják és végül utoléri a halál. A Feltrinelli kiadó gondozásában Olaszországban megjelent kötetet Ferenc pápa több alkalommal is idézte, így például az apostoli útjairól hazatérőben a repülőgépen tartott sajtótájékoztatókon, továbbá a különféle kihallgatások során. Utoljára március 18-án szólt róla, amikor a Sant’Egidio közösség szervezésében a humanitárius folyóson Itáliába érkező migránsokat fogadta a Vatikánban. A Fratellino (Kistestvér) című könyv a pápa szavai szerint egy „füzet”, amely a maga drámaiságában bemutatja a világ számos kistestvérének Via Crucisát.

A közgyűlés margóján a pápa külön köszöntötte Emilia-Romagna püspökeit, ahol az elmúlt napokban szakadatlan és pusztító árvizek dúltak. A térség püspökei beszámoltak az árvizekről, a lakosság drámai helyzetéről és ezzel egyidejűleg a szolidaritás számos gesztusáról, majd Ferenc pápa arra kérte őket, hogy majd vigyék el hozzájuk az ő személyes imádságának a közelségét. Matteo Zuppi bolognai bíboros-érsek, a CEI elnöke számolt be először a viharos felhőszakadás eseményeiről, amit a lakosok drámai módon éltek át. A térség, így Bologna, Forlí, Ravenna püspökei személyesen is üdvözölték a pápát és megköszönték neki az elmúlt napokban mondott szolidáris üzenetét. Emilia-Romagna püspökei egy külön jegyzékben köszönték meg a pápának „a Teremtés tiszteletének és közös otthonunk felügyeletének további megfontolására” irányuló ösztönzéseit. „Emlékeztetnek, a régió lakossága kitartóan helytáll, de ezek a megpróbáltatások újabban túl gyakoriak és emiatt is szükségük van a pápa imáira és közelségére”.

A pápának a püspökökkel folytatott zárt ajtók mögötti párbeszédéről a püspöki konferencia főtitkára, Giuseppe Baturi püspök számolt be a CEI TV2000 csatornáján: „fontos találkozóról van szó, mely az ország és az egyház problémáival foglalkozik”. „A pápa aláhúzza az evangelizáció új lendületének sürgősségét, amely hiteles tanúságtételen keresztül történik”. „A püspökök arra hívattak, hogy érezzenek együtt a mai kor emberével, gondoskodjanak róla, különösen a szükséghelyzetekben. Ez egy olyan találkozó volt, amely arra bátorított minket, hogy folytassuk ezt az irányt a szinodális út jegyében” – zárul a CEI főtitkárának beszámolója.

Forrás: Salvatore Cernuzio/P. Vértesaljai László SJ/Vatican News