Visszaállították Nepomuki Szent János szobrát Szentjobbon

0
637

Nepomuki Szent János míves barokk szobrát, a budapesti A-Híd Zrt. által kezdeményezett és támogatott, valamint Varga Zoltán Zsolt szobrászművész, kőrestaurátor által végzett helyreállítása után, május 19-én 11 órakor ünnepélyes keretek között állították vissza a szentjobbi római katolikus templom udvarára. A szabadtéri műalkotást Böcskei László megyés püspök áldotta meg.

A megjelenteket Májernyik Mihály apátplébános köszöntötte, majd beszédet mondott Zatykó Jácint polgármester, Csepreghy Nándor, a magyarországi Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, Sal László, a budapesti A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az eseményen saját versét mondta el Varga Zoltán Zsolt restaurátor, illetve felléptek a Vadvirág Népdalkör tagjai és a szentjobbi iskolások – számolt be az eseményről Facebook-oldalán Ciucur-Losonczi Antonius.

A 18. századtól kiemelkedően fontos alakja volt Közép-Kelet-Európa népi vallásosságnak Nepomuki Szent János, a gyónási titok vértanúja. A csehországi származású, késő középkori vértanú pap tisztelete Prágából indult és Habsburg uralkodók kezdeményezésére az egész birodalom területén elterjedt. A főként utak mentén, kereszteződésekben vagy hídfőknél elhelyezett szobraiból csak a Kárpát-medencében több ezret tart számon a művészettörténeti kutatás. Ezek többsége súlyosan megrongálódott vagy elpusztult a 20. századi egyházüldözések rossz emlékű évtizedeiben. Erre a sorsra jutott volna az egykor Szentjobb község piacterén álló, 18. századi kőszobor is, amelyet gondos kezek menekítettek be a falu római katolikus templomának kertjébe, ahol a közelmúltig állt, dacolva az idő múlásával. Nepomuki Szent János míves barokk szobrát, a budapesti A-Híd Zrt. által kezdeményezett és támogatott, valamint Varga Zoltán Zsolt szobrászművész, kőrestaurátor által végzett helyreállítása után május 19-én 11 órakor ünnepélyes keretek között állították vissza a szentjobbi római katolikus templom udvarára, ahol Böcskei László megyés püspök áldotta meg a szabadtéri műalkotást.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

Fotók: Ciucur-Losonczi Antonius