Korszerű hitoktatás az új katekétikai direktórium szellemében

0
589
Fotó: BNYA archív

Meghirdették a 2023-as Bolyai Nyári Akadémia katolikus hittantanári szekciójának programját. Temesvárra, Európa idei egyik kulturális fővárosába várják a négy egyházmegye római katolikus hittantanárait.

A jövő iskolája. Korszerűség. Jóllét. Értékrend a főcíme az idei, 31. Bolyai Nyári Akadémiának. Ehhez igazodik a 11 szekció tematikája is. Örömteli, hogy a római katolikus hittantanárok azon kevesek közé tartoznak, akik az idén is külön szekcióban vehetnek részt az országos továbbképzőn. Szekciójuk címe: Korszerű hitoktatás az új katekétikai direktórium szellemében. A szervezők így ajánlják a június 16–21. között, Európa idei egyik kulturális fővárosában, Temesváron tartandó programot: „Hiszünk benne, hogy a jövő iskolájában is helye van a hittanórának. Abban is bízunk, hogy – amint azt a közelmúltban megjelent A katekézis direktóriuma is hangsúlyozza – a mai kor fiataljaihoz különösen is közel álló eszközök és módszerek alkalmasak a lelki élet fejlesztésére. A korszerű hitoktatás a diák alkotókedvére és kreativitására is épít, ösztönzi a filmek, filmetűdök, interjúk, podcastek általuk való készítését. A stúdióvá varázsolt osztályteremben (és persze nem csak itt) a diákból riporter, interjúalany vagy filmszereplő is válhat. És ugyanígy a tanárból is. Mindez úgy, hogy az evangélium igazsága egészen előtérbe kerül, a filmes eszközökkel kidombordik. A továbbképző résztvevőinek lehetőségük lesz bekapcsolódni Európa idei kulturális fővárosának programjaiba, de a Dunáig ívelő, zarándoklattal egybekötött kiránduláson is részt vehetnek. A csodás helyszínek egyúttal terepmunkára is lehetőséget kínálnak számukra. Az így készített videó- és hangfelvételeket aztán műhelymunkában vágják, szerkesztik meg. A szervezők kifejezett célja az is, hogy a résztvevők megismerjék a kulturális és vallási szempontból is nagyon színes bánsági régiót, lássák a gazdagságot és a kihívásokat is. Ugyanakkor azt is fontosnak tartják, hogy miközben szellemiekben és lelkiekben gyarapodnak, személyközi kapcsolataik is erősödjenek.”

A hittantanári továbbképző házigazdája a Temesvári Római Katolikus Püspökség és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum. Pál József Csaba megyés püspök, Johann Dirschl általános helynök, egyházmegyei tanfelügyelő, Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök és Kocsik Zoltán iskolaigazgató, főszervező szeretettel hívja és várja Temesvárra a négy egyházmegye római katolikus hittantanárait.

A képző meghívott előadói: dr. Keszeli Sándor szegedi tanár, katekétikai szakértő, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa égisze alatt működő Nemzetközi Katekétikai Bizottsága tagja, Gidró Melinda és Portik Zsolt csíkszentdomokosi tanárok, okleveles trénerek és dr. Ozsváth Judit, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen a leendő hittantanárok gyakorlati tárgyainak oktatója.

Amint az az alábbi linkről nyíló részletes programból is látszik, az eddig említetteken túl lesz városnézés, látogatás a püspökségen és a felújított székesegyházban, ismerkedés a józsefvárosi plébánia életével, kerekasztalbeszélgetés és könyvbemutató is.

A Bolyai Nyári Akadémia római katolikus hittantanári szekciójára május 22–június 22. között lehet jelentkezni ITT.