Megújult a berecki templom belseje

0
749
Fotó: Szent Miklós-templom Facebook-oldala

A segítőkész berecki hívek, továbbá Magyarország és Románia kormánya, a Kovászna megyei Tanács, a berecki önkormányzat, a gyulafehérvári főegyházmegye, a helyi vállalkozók, kivitelezők és az elszármazottak nagylelkű támogatásának köszönhetően megújult a bereczki Szent Miklós-templom belseje. Isten legyen jutalmazója mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen körülmények között ünnepelhetjük nap mint nap a legszentebb áldozatot, közösségi ünnepeinket – olvashatjuk a bereczki Szent Miklós-templom Facebook-oldalán.

Berecknek már 1332-ben volt temploma. Az első templom a mostani temetőben volt, a másodikat a központban építették, torony nélkül. A tornyot külön emelték 1569-ben, 1764-ben pedig új tornyot építettek mellé. Az 1802-es földrengés a templomot annyira megrongálta, hogy le kellett bontani. A templomot 1803–1810 között építették újra neoklasszicista stílusban, a torony pedig 1818-ban készült el.
A földrengés 1977-ben és 1990-ben is nagymértékben érintette a templomot. Az 1977-es földrengés komolyan megrongálta a tornyot. A második földrengés után a főhatóság csak úgy ígért támogatást, ha a tornyot a templomtól elválasztják, ami meg is történt. A plébánia épülete 1838-ban épült Bogdán pap idejében. (Forrás: ersekseg.ro)