A családoké a jövő: a pápa a Születésszám Növekedéséért Alapítvány találkozóján

0
445
A tanácskozás végén a színpadon lévő gyermekek körülölelték Róma püspökét

Immár harmadik alkalommal rendezték meg május 12-én, Rómában a találkozót, amelyen az olasz miniszterelnök és az alapítvány vezetője mellett felszólalt Ferenc pápa. A gyermekszületéssel mérhető főként egy nép reménysége. Előrelátó politikára van szükség, ideológiai szakadékok nélkül – figyelmeztetett a szentatya.

Csak a fiatal társadalmaknak van jövője

Ferenc pápát nagy taps fogadta a teremben, ahol sok iskolás várta, majd elfoglalta helyét egy karosszékben, körülötte mintegy harminc gyerek ült, kék pulóverben, rajta az esemény logójával. Gigi De Palo leszögezte: „Egy ország gazdasági és társadalmi egészsége függ attól, hány gyermek születik. És itt nem politikáról van szó, hanem arról, hogy mi történik most, és mi lesz a jövőben velünk. Negatív rekordot értünk el, ugyanis az évi 700 ezer halottra jut 393 ezer születés. Ha nem változik valami, pár éven belül minden összeomlik. Azt se feledjük, hogy egy öregedő társadalom nemcsak kisebb munkaerőt képvisel, de kreatív és megújuló ereje is gyengébb. Ez egyre inkább kihat mindenki életminőségére, függetlenül attól, milyen értékrendet vagy politikai meggyőződést vall magáénak” – mondta el a Születésszám Növekedéséért Alapítvány elnöke.

Gyerek helyett kutya?

Ferenc pápa szabadkozott, amiért ülve mondja el beszédét, de fájdalmas számára állni. Két példát említett a közelmúltból, mely a témába vág, és azt mutatja, manapság sokan nem gyermeket vállalnak, hanem házi állatokat tartanak. A Szent Péter-téren babakocsit toló hölgyhöz lépett a pápa titkára, hogy megáldja a kicsit, de meglepve látta, hogy egy kiskutya volt benne. Hasonló jelenet játszódott le két hete a szerdai általános audiencián, ahol a szentatya áldását kérte egy ötven körüli hölgy az „ő kisbabájára”, ami nem volt más, mint egy kiskutya. Ferenc pápa elvesztette a türelmét és leszidta a nőt: „Asszonyom, annyi gyermek éhezik, maga meg egy kiskutyával él?!”

Gyermeket vállalni teher vagy áldás

Ferenc pápa kifejtette: „A gyermekvállalás a fő mutatója egy nép reményének. Ha kevesen születnek, az azt jelenti, hogy kevés a remény az emberekben. Ennek pedig nemcsak a gazdasági és társadalmi életre vannak negatív következményei, hanem aláássa a jövőbe vetett bizalmat is”. Aggodalommal állapította meg, hogy tavaly Olaszországban rekord alacsony születésszámot mértek, a mintegy 60 milliós lakossághoz mérten mindössze 393 ezer gyermek született. Ez arról árulkodik, hogy a gyermekvállalást a családok tehernek élik meg. Ez pedig kihat a fiatalabb nemzedékek gondolkodására, akik bizonytalanságban, kiábrándultan és félelemben nőnek fel. Ebben a társadalmi légkörben a családalapítás erőn felüli vállalásnak tűnik, ahelyett, hogy elismert és mindenki által támogatott érték volna. Ez magában hordozza az elmagányosodás veszélyét, és azt, hogy pénztárca függvényében választhatják meg az emberek, vállalnak-e gyereket, vagy sem. Ez pedig nemcsak igazságtalan, hanem megalázó is – tette hozzá a pápa.

Fiatal nők választás előtt: munka vagy gyerekvállalás?

Ma különösen bizonytalannak látszik a jövő, amikor háborúk, világjárványok, tömeges elvándorlás és éghajlati válságok közepette élünk egy felgyorsult világban. Ez kiszolgáltatottá tesz minket. A pápa utalt Meloni miniszterelnök asszony szavaira, aki válságról beszélt. A válságból pedig csak együtt lábalhatunk ki, igyekezve jobbak lenni, jobban csinálni, mint korábban, legyen az politika, munkavállalás, lakhatás. A nőknek kiemelten nehéz összeegyeztetni a kizsákmányoló munkafeltételeket a gyermekvállalással. Gyakran kénytelenek választani karrier és anyaság között, vagy összenyomja őket a családjukról való gondoskodás terhe, különösen, ha kiszolgáltatott idősekről vagy önálló életre képtelen emberekről kell gondoskodniuk.

A család nem a probléma, hanem a megoldás része

A demográfiai tél leküzdéséhez összefogásra van szükség, ideológia és előítéletek nélkül. Szemléletváltásra, miszerint a család nem a probléma, hanem a megoldás része. Reményt kell adni a jövőre a fiataloknak, hiszen „A remény nem csal meg” (vö. Róm 5,5) – idézett a szentatya a Bibliából. Ez a találkozó, mely mindenkit egybegyűjt – ahogy a neve is mondja: „Stati Generali della Natalità” összefogásra szólítja a politika, az üzleti világ, a bankszektor, a sport, a szórakoztatás és a sajtó képviselőit, miként születhetünk újjá fizikailag és átvitt értelemben, hogy reményt adjunk a holnapnak. Ne nyugodjunk bele a szürke egyhangúságba, a meddő pesszimizmusba, a megalkuvó mosolyba! – buzdított a pápa. Ne higgyük, hogy a történelem már megváltoztathatatlan, hogy semmit sem tehetünk a tendencia megfordítása érdekében. Hiszen Isten éppen a legszárazabb sivatagokban nyit új utakat. Keressük együtt ezeket az új utakat! Olyan folyamatokat kell elindítani, amelyek lendületet és életet adnak Olaszországnak, Európának, a világnak, amelyek sok gyermekkel ajándékoznak meg bennünket – zárta beszédét Ferenc pápa.

Befektetés a jövőbe

A találkozó végén három várandós nő egy szimbolikus bonsai fát ajándékozott a pápának, amiről De Palo elmondta: „ez egy olyan növény, amit ma el kell ültetnünk azért, hogy holnap gyümölcsöt teremjen.” Végül a színpadon lévő gyermekek körülölelték Róma püspökét.

Gedő Ágnes

Forrás: Vatican News

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, illetve Gigi De Palo, a Fondazione per la Natalità elnöke köszöntötték a pápát, aki ismét fontosnak tartotta részvételét a találkozón, hiszen a születésszám növekedése közügy, Olaszország és egész Európa számára. A szentatya már 2021-ben is csatlakozott a kezdeményezéshez, amit szintén a Vatikán közelében található Szent Cecília Hangversenyteremben rendeztek meg. A színpadon a pápa jobbján az olasz miniszterelnök asszony ült, aki kormánya nevében biztosította a szentatyát, hogy a születésszám növekedése, a fiatalok jövőképe és a nők támogatása kiemelt jelentőségűek.

MEGOSZTÁS