Alumni napokat szerveztek a kolozsvári egyetemen

0
672

Május 11-én a központi ünnepségekkel elkezdődtek az úgynevezett alumni napok a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. Az alumni gálán díjazták minden kar, köztük a Római Katolikus Teológia Kar (RKTK) egy kiváló végzettjét. Idén Csíki Szabolcs plébános, ifjúsági főlelkész vette át ezt az elismerést. Május 12-én a RKTK saját kari rendezvénye keretében Birtalan Sándorral, a kar végzettjével, Csíkszentmárton polgármesterével szerveztek beszélgetést.

Csíki Szabolcs plébános, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség vezetője részesült a BBTE 2023-as Alumni Díjában. Diósi Dávid, a Római Katolikus Teológia Kar dékánja az egyház és az ifjúság szolgálatában kifejtett tevékenységének elismeréseként Csíki Szabolcs részére javasolta a díjat, amit az idei Alumni Napok nyitógálájának keretében dr. Daniel David egyetemi tanár, rektor adott át Alexandra Muțiu rektorhelyettes társaságában. Csíki Szabolcs laudációját falusfele, barátja és munkatársa, Simon Imre plébános, ifjúsági lelkész írta meg, visszaemlékezve a díjazott hivatásának kialakulására, fejlődésére, szorgalmára és nyitottságára, valamint a szolgálatában őt segítő két tulajdonságát emelte ki, a csapatmunkára való képességét és humorérzékét.

Május 12-én, pénteken a magyar tagozat közös programra hívott, este 8 órától megtartották az immár hagyományossá vált teológustalálkozót.

A Zoom-os felületen virtuális találkozás jött létre, de az érdekes beszélgetés miatt érdrmes volt bekapcsolódni. Egyik célja a találkozás, az emlékek megosztása volt, de az is, hogy egy kedves végzett, egykori kolozsvári diák meséljen arról, merre tud egy teológiát tanult, hitében megerősödött egykori hallgató életútja kanyarodni. Birtalan Sándor vállalta, hogy meséljen arról, miként is vezetett az útja a teológiától a polgármesteri székig.

András Szabolcs dékánhelyettes kérdéseire válaszolva kirajzolódott egy tartalmas, közszolgálatban gazdag életút, amely Segesváron indult, Gyulafehérvárra vezetett, ahol a Teológián dolgozó szülők mellett, de gyakori székelyvéckei vakációkkal tarkítva telt a pályaválasztásig, amikor előbb Nagyenyedre, tanítóképzőbe, majd Kolozsvárra tanári szakra vezetett. Sok szép tanári év következett a Gyimesekben, majd Csíkszentmártonban, ahol most éppen polgármesterként, olykor igencsak viharos helyzetekben Istenre hagyatkozva végzi, amire a jó Isten meghívta.

Az érdekes és egyben lelkesítő beszélgetés abban erősíthette meg a hallgatóságot, hogy a teológia szak elvégzése állóképességre segít, és megtölti a tarisznyát olyan, soha el nem fogyó útravalóval, amely még a nehézségek közepette is megmarad.

Május 13-án, szombaton érdemes kilátogatni az egyetemi sportparkba, számos érdekes programmal folytatódik, zárul az ünnepségsorozat.

(bm)