A romániai katolikus püspökök újra megerősítették a szolidaritás fontosságát

0
1059
Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt a magyar nyelvű szentmise főcelebránsa

A romániai római katolikus és görögkatolikus püspökök 2023. május 10-12 között Szatmárnémetiben találkoztak a megyeszékhelyen található Római Katolikus Püspökség Megmaradás Házában. A találkozó házigazdája Schönberger Jenő szatmári püspök volt. A találkozó nyomán kiadott sajtóközleményt olvashatják.

A Romániai Püspökök Konferenciájának (CER) tavaszi plenáris ülését Aurel Percă bukaresti metropolita-érsek, a CER alelnöke vezette.

A találkozó megnyitóján jelen volt Germano Penemote, Románia és a Moldovai Köztársasági apostoli nunciatúrájának ideiglenes ügyvivője. A találkozó elején részt vett Thomas Schwartz, a németországi szolidaritási intézmény, a Renovabis igazgatója is. Az intézmény 30 éves fennállása alatt számos romániai kezdeményezést felkarolt. Az intézménnyel való együttműködés elvezetett annak megértésére, hogy a szolidaritást ne úgy értelmezzük, mint egyszerű „adományt” a nehéz helyzetben lévőnek, hanem mint a nehézségek egymás közti megosztását és az emberek oly módú támogatását, hogy méltóságuk az evangélium szellemében kiteljesedjen.

A napirenden szerepeltek a helyi egyházak igényei és a helyben, illetve az egyetemes egyház szintjén megünneplendő események. Az ilyen összejöveteleken szokás szerint több közös imádságra is sor került a város különböző katolikus közösségeivel: magyar ajkú római katolikus, a román ajkú római katolikus és a görögkatolikus közösségekkel. Az egyházmegye különféle szociális munkáit végző központok látogatásának az volt célja, hogy bátorítsa azokat, akik önmagukat ilyen módon szentelik egyházi szolgálatra.

A CER megbeszéléseinek középpontjában a szinodalitás témájával foglalkozó püspöki szinódus állt, amely már túljutott a kontinentális szakaszon, és közeledik a találkozó csúcspontjához, mely Rómában lesz a helyi egyházak küldöttjeinek jelenlétével. Ezekben a napokban a püspökök keresték a lehetőségeket azoknak a fiataloknak a támogatására, akik szeretnének részt venni az Ifjúsági Világtalálkozón, amely idén Lisszabonban (Portugáliában) lesz, melyen Ferenc pápa is részt vesz.

A püspökök megvitatták a 2025-ös római nagy jubileum évének különböző témáit is. Ez a jubileum erős ökumenikus és szolidaritási vonatkozású.

A megbeszéléseken a CER-hez kapcsolódó egyházmegyék, bizottságok és intézmények tájékoztatása mellett szó esett a liturgikus életet, oktatást, családot és felszentelt személyeket érintő kérdésekről is. Különös figyelmet kapott a romániai Caritas Konföderáció, amelynek fontos szerepe van a válsághelyzetekben (az ukrajnai háború vagy a közelmúltbeli szíriai és törökországi földrengések) való szolidaritásban.

A CER következő ülésére 2023. szeptember 25-27 között Bukarestben kerül sor, melynek a Bukaresti Nagy Szent Bazil Görögkatolikus Egyházmegye ad otthont.

A Romániai Püspökök Konferenciája évente kétszer ülésezik rendes ülésszakon, és tagjai az összes romániai római katolikus és görögkatolikus püspökök. A CER egy olyan fórum, amely kifejezi az egyház egységét és a közösséget Péter utódával, a szentatyával.

Francisc Ungureanu
főtitkár

2023. május. 12.