Konferencia és miniszteri találkozó Váradon: határokon átnyúló projektet mutattak be

0
598
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota adott otthont május 9-én, kedden a 2. Nagyváradi Gazdasági Konferenciának. A díszteremben tartott multiszektoriális gazdasági esemény legfontosabb célja a romániai finanszírozási lehetőségek ismertetése, az erdélyi nagyvállalatok bemutatása, valamint a magyarországi és határon túli magyar üzleti partnerek közötti kapcsolatok építése volt.

A konferencia szervezői a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség mellett a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nagyváradi regionális irodája, a Mathias Corvinus Collegium nagyváradi képzésközpontja, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság nagyváradi szervezete, valamint a Romániai Vállalkozásokért Egyesület voltak. A megnyitón Cseke Attila román fejlesztési minisztert követően Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere köszöntötte az egybegyűlteket.

Ezt követően a püspöki palota alagsori rendezvénytermében mutatták be a 2021–2027-es időszakra vonatkozó Interreg VI-A Románia-Magyarország Programot, amely határon átnyúló tapasztalatcseréket, közös stratégiákat/akcióterveket, közös programok megvalósítását teszi lehetővé. A tervezett projektek összesen nyolc, határmenti megyére terjednek ki: Romániában Arad, Bihar, Szatmár és Temes megye, Magyarországon Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A minisztereket Böcskei László megyés püspök fogadta, majd a Szent László király ereklyéje előtti tisztelgést követően rövid megbeszélést is folytattak és megtekintették a püspöki kápolnát is, ahol kiemelték a vértanú püspökök, különös tekintettel Apor Vilmos szerepét.

Forrás: A nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala