Testvérek és Isten gyermekei az ökumenizmusban

Ökumenikus Ifjúsági Fesztivált tartottak Temesváron

0
771
Fotók: temesvári egyházmegye

Ökumenikus Ifjúsági Fesztivált tartottak május 1–7. között a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében „Mindannyian járjunk együtt Krisztus fényében” mottóval. A rendezvénysorozat naponta kínált érdekes programokat. Az esemény megnyitójáról ITT írtunk.

A szeretet országútja

A számos program között, amelyet több felekezet fiataljai készítettek a fiatalok számára, szerepelt például hajókirándulás a Bega-csatornán és spirituális impulzus. Ezt a programot azzal a céllal szervezték, hogy a fiatalokat közelebb vigyék Jézushoz több, Jézus csodáihoz kapcsolódó elmélkedés felolvasásával. Tekintettel arra, hogy Jézus a Szentírás tanúsága szerint sokat használta a hajót mint utazási eszközt, ennek a hajókirándulásnak pontosan az volt a célja, hogy Jézus életének néhány mozzanatát ily módon is felelevenítse.

A résztvevők felkeresték továbbá a román ortodox érseki székesegyházat és előadást hallgattak meg Partosi Szent Józsefről. A katedrálist Zaharia Pereș temesvári esperes mutatta be a székesegyház fennállásának, építésének néhány történelmi eseményét. Az érdeklődők ezt követően megtekintették a belvárosi zsinagógát és a szerb ortodox templomot, valamint a szerb ortodox egyház múzeumát. Ezekben a napokban délelőtt a GenVerde nemzetközi együttes tartott művészeti workshopot a fiataloknak a temesvári Kolping-házban. Szerdán este ugyancsak a Kolping-házban A teremtés védelme témában tartott workshopot Kapor János kisjenői plébános. A műhelymunka során hangsúlyozták, hogy a teremtés, a közös otthonunk védelme minden keresztény ember kötelessége. A műhelymunka alapjául a Laudato si’ pápai enciklika szolgált.

Május 4-én, csütörtökön tartották A szeretet országútja elnevezésű felvonulást, amely négy templomot érintett. Az eseményen részt vettek a különböző felekezetek elöljárói, papjai, szerzetesei és fiataljai.

A program a Szűz Mária, a Béke Királynője görögkatolikus templomban kezdődött, ahol a fiatalok megtöltötték a templomot, sőt sokan a templom előtt is álltak. A fiatalok köszöntése után Ioan Călin Bot apostoli kormányzó vette át a szót, és örömét fejezte ki, hogy ennyi különböző felekezetű fiatal gyűlt össze. Úgy fogalmazott: „ez egy olyan pillanat, amikor tudatosítjuk, hogy Isten velünk van, nem vagyunk egyedül. Isten a társunk az életünkben. Ha Isten velünk van, nincs szükségünk másra, ő ott is jelen van közöttünk, ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az ő nevében”. A jelenlévőket egy rövid szentségimádásra is meghívta, amelynek során mindenki személyesen hallgatta meg, hogy mit mond neki az eucharisztiában jelen lévő Isten. Ezt követően indult a körmenet, amelynek során Istent dicsőítő énekek csendültek fel. Az esemény zenei keretét az ökumenikus ifjúsági kórus biztosította Iustin Călin vezetésével. Mindannyian örömmel, szeretettel és harmóniával telve indultak tovább a városon keresztül a következő úticélhoz, a temesvár-belvárosi református templomhoz, majd az ortodox érseki székesegyházhoz, végül pedig a római katolikus székesegyházhoz. A résztvevők tanúságot tettek hitükről és arról, hogy az ökumenizmusban mindannyian testvérek és Isten gyermekei.

A belvárosi református templomban a fiatalok plakátokat és feliratokat kaptak a barátságról, a megértésről, a felebaráti szeretetről és az Isten iránti szeretetről. Mindannyian örömmel fogadták ezeket a Szentírásból vett idézeteket, majd a program a templomban ért véget, ahol közösen imádkoztak. Ezután a menet az ortodox érseki székesegyház felé indult.

Itt a fiatalok nagy csoportját Zaharia Pereș temesvári esperes várta, aki szívélyesen üdvözölte a fiatalokat és a szeretet országútja minden résztvevőjét, akik megtöltötték a katedrális előtti teret. A köszöntés után mindannyian bevonultak a székesegyházba, ahol az ortodox teológia végzősei és a filharmónia tagjai meglepetéssel készültek a jelenlévőknek, néhány egyházi éneket adtak elő, majd elimádkozták a Miatyánkot.

A szeretet útján kapott szép pillanatok után az ökumenikus menet az utolsó állomás, a temesvári Szent György római katolikus székesegyház felé indult. Itt harangszóval várták a fiatalokat és a számos felekezethez tartozó hívek nagy csoportját. A székesegyház bejáratánál minden résztvevő a térre helyezte a kezében lévő gyertyát, egy nagy szívet alkotva azokból. A gyertyákat a résztvevők a temesvári református templomban kapták.

A szeretet menete a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye fiataljainak elmélkedésével és az ökumenikus ifjúsági kórus énekeivel ért véget. Végül Pál József Csaba temesvári megyés püspök Szent János apostoltól vett idézettel zárta az estét: „Isten a szeretet”. „Nem tudom, hogy a görögkatolikus templomtól elindulva felismertétek-e ezt a szeretetet, amely nemcsak most, hanem egész életünkben elkísér bennünket. Isten szeretete hozott ide ma este mindannyiunkat” – fogalmazott Pál József Csaba püspök, aki köszönetet mondott a körmenet minden résztvevőjének és a fiataloknak is, majd egy buzdítással zárta beszédét: „Az életben fontos, hogy kivel járunk életünk útján, Jézussal kell járnunk életünk útján”. Ezután áldásban részesítette a jelenlévőket.

Krisztus fényének szentjánosbogarai

Május 5-én, pénteken este a fiatalok a temesvári operaházban Merj világítani címmel koncertet szerveztek, ahol egy koreográfiában adták elő, hogy mit jelent Isten világossága egy mai fiatal számára. A fiatalok színpadra vitték a bullyingot, a csalódásokat, a kudarcokat és a problémákat, amelyekkel szembe kell nézniük. Az esemény zenei keretét az ökumenikus ifjúsági kórus biztosította Iustin Călin vezényletével, a díszletet és a művészeti vezetést pedig Kedves Emőke, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház rendezője szervezte.

Május 6-án, szombaton folytatódtak a programok. Délelőtt a GenVerde nemzetközi együttes kezdte meg a próbát az esti koncerten részt vevő fiatalokkal a Capitol teremben, a temesvári Banatul filharmónia termében, mások az Adam Müller-Guttembrun-házban kreatív műhelymunkán vettek részt A fiatalok főbb gondjai címmel (alkohol, drogok, pornográfia) témában, a Romániai Katolikus Akció szervezésében, Codruța Fernea koordinálásával.

Délután szimpóziumot tartottak a Temesvári Nyugati Egyetem Aula Magna termében, amely megtelt fiatalokkal és hívekkel, akik a meghívottak előadását akarták meghallgatni. Krisztus felé kinyújtott kezek volt a szimpózium témája. Részt vett Constantin Necula ortodox pap, a nagyszebeni Ortodox Teológiai Kar tanára és Francisc Doboș, a bukaresti Jézus Szent Szíve egyházközség plébánosa. A vita moderátora Claudiu T. Arieșan egyetemi docens volt.

A két papot szívélyesen üdvözölte Pál József Csaba püspök, aki megemlítette, hogy a két meghívott azért van jelen, hogy új fényt adjon a hallgatóknak, hogy közelebb vezesse őket Istenhez. Constantin Necula és Francisc Doboș válaszoltak a fiatalok által előkészített kérdésekre, amelyek a hitről, az ökumenéről, egy fiatal keresztény mindennapi egyensúlyáról, a mai fiatal lelkéről és lelki egészségéről, félelmekről és babonákról, az állandó világosság és lelki béke megőrzéséről, személyes problémákról, családi gondokról szóltak.

A Krisztus felé kinyújtott kezek elnevezésű szimpóziummal párhuzamosan a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban közös találkozóra került sor a temesvári egyházmegye azon fiataljaival, akik idén a bérmálás szentségében fognak részesülni. A fiatalokat Szabó Tiberiu egyházmegyei ifjúsági lelkész üdvözölte, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy számú fiatal vesz részt a programon. Az egybegyűltekhez intézte szavait Pál József Csaba megyés püspök is, aki köszöntőjében elmondotta: örömmel töltötte el, hogy ennyi fiatalt lát ezekben a napokban Temesváron. Ezt követően közösen mondtak imát a fiatalokért és az egyházmegyéért. A találkozó során két fiatal tett tanúságot Isten jelenlétéről az életükben, majd kiscsoportos beszélgetések következtek ugyanerről a témáról. Az este a GenVerde nemzetközi együttes koncertjével zárult, ahol az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál fiataljai és az egyházmegye bérmálásra készülő fiataljai gyűltek össze. A koncert nagy sikert aratott, táncra buzdítva nemcsak a fiatalokat, hanem a temesvári Capitol termet megtöltő minden jelenlévőt.

Vasárnap 10 órakor a temesvári Szent György római katolikus székesegyházban Pál József Csaba megyés püspök szentmisét celebrált a részt vevő fiataloknak, koncelebrált Dirschl Johann általános helynök és Chiosa Nicolae resicabányai ortodox pap. A püspök arra buzdított minden jelenlévőt, hogy ezt a szentmisét hálaadásként ajánlják fel az eltelt hétért, mindazokért a kegyelmekért és örömökért, amelyeket mindenki kapott ezen a héten. Ez a szentmise egyben az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál zárása is volt. A szentmisén részt vett a GenVerde együttes is, akiknek a püspök szívből köszönetet mondott az előző esti koncertjükért, azért az erőteljes üzenetért, amelyet a fiataloknak adtak arról, hogyan kell kitartani Krisztusban. Köszönetet mondott nekik a héten szervezett programokért is. Az megyés püspök arról beszélt, hogy el kell fogadnunk Isten akaratát, akkor is, amikor a dolgok nem egészen úgy alakulnak, ahogyan szerettük volna. A megbocsátás fontosságát is megemlítette, „mert az Atya megbocsát nekünk, így nekünk is gyakorolnunk kell a megbocsátást. Isten akaratába kell helyeznünk magunkat, mert a hitünk megköveteli ezt, és a hitet közösségben, az egyházban lehet a legjobban megélni. Itt tudok testvéreimmel együtt dolgozni a társadalomért. Közösségben akarom megélni a hitemet! – Ezt kell kívánnom!” – mondta a püspök. A hívek imáját a GenVerde együttes tagjai mondták el több világnyelven. A szentmise zenei szolgálatát a Harmonia Christi kórus látta el Iustin Călin vezényletével.

A szentmise után az Adam Müller-Gutenbrun-ház kertjében leleplezték a Béke kockáját, amely Isten szeretetét, az egymás iránti szeretetet és a Jézus Krisztusban való egységet jelképezi, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Ezen a kockán több szabály is szerepel, például: „Amit nem szeretsz, ne tedd másokkal!” Mindezt gyakorolnunk kell, mert mindannyian testvérek vagyunk.

Az utolsó nap záróakkordjaként a margittai fiatalok CrossYounity együttesének koncertjére került sor, amelyet az Ifjúsági Házban szerveztek meg. A koncert előtt Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkipásztor mondott imát, majd átadta a szót Andrási Botond Levente református fiatalnak. Ő arról beszélt, hogy kerekesszékesként nem tudott olyan jól beilleszkedni az iskolai csoportba vagy más közösségekbe, mint más gyermekek. De annak ellenére, hogy kerekesszékben ül, Istenre támaszkodva próbált alkalmazkodni ehhez a fogyatékossághoz. Isten megmutatta neki az utat, annak ellenére, hogy más, mint a többi fiatal. „Ha Isten nem adta volna nekem ezt a fogyatékosságot, nem tapasztalhattam volna meg annyi közösséget, ahol elfogadnak olyannak, amilyen vagyok. Ha nem lennék ilyen, valószínűleg nem tudtam volna beilleszkedni a közösségeimbe, de szilárdan hiszem, hogy Isten mindig megadja nekünk, amire szükségünk van… Számomra áldás, hogy Isten olyannak teremtett, amilyen vagyok, és ezért emlékeztem meg erről a fogyatékosságomról” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „el kell fogadnunk Isten akaratát az életünkben”.

Ezt követően Pál József Csaba megyés püspök vette át a szót, aki elmondta: „Ez a hét azért volt, hogy találkozzunk azzal a ténnyel, hogy különbözőek vagyunk, különböző felekezetűek, különböző nyelvűek, de a hit és Isten szeretete összeköt bennünket. Legyünk szentjánosbogarak a világban, akik Krisztus fényét viszik a világba”.

A temesvári püspökség sajtóirodája