Fiatalok által fiatalok számára szervezett fesztivál

A temesvári Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál ünnepélyes megnyitója

1
575
Fotók: A temesvári egyházmegye honlapja

A temesvári Szent György téren május 2-án, kedden kora délután fiatalok jelenlétében tartották az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál hivatalos megnyitóját. A rendezvénysorozat május 7-ig naponta kínál érdekes programokat. Az eseményt a temesvári Ökumenikus Ifjúsági Kezdeményező Csoport szervezte.

Meghívásukra válaszolva a megnyitón jelen volt Ioan Călin Bot görögkatolikus püspök, a lugosi egyházmegye adminisztrátora, Pál József Csaba megyés püspök, a fesztivál kezdeményezője és támogatója, Zaharia Pereș temesvári ortodox esperes, Răzvan Oprișa temesvári görögkatolikus esperes, Demeter Sándor temesvár-belvárosi református lelkész, a zsidó hitközség részéről Weinberger Ervin, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye képviseletében Johann Dirschl általános helynök és Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Sorin Gabriel Ionescu alprefektus, Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke. A rendezvényen fellépett a Harmonia Christi kórus Iustin Călin vezetésével.

A különböző vallásfelekezethez tartozó három fiatal moderátor, Cezara Perian, Myriam Sabău és Vastag Zsolt, a szervező csapat tagjai ismertették a projekt szervezésének történetét. „Az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál egyik célja, hogy népszerűsítsük azokat az értékeket, amelyek bennünket, fiatal keresztényeket éltetnek és hogy ezt láthatóvá tegyük az európai érték- és irányválság kontextusában. Ez egy fiatalok által fiatalok számára szervezett fesztivál, amelynek keretében be szeretnénk mutatni Temesvárnak és vendégeinek a fiatal keresztények élő tanúságtételét, a testvéri egymás mellett élés tanúságát, előmozdítva a kölcsönös tisztelet és párbeszéd kultúráját. A Temesváron mélyen gyökerező hit, értékek és keresztény kultúra ma is élteti városunk fiataljait, akik tudják, hogy a testvériség, a megértés és a béke kultúrájának tanúságát kell felajánlaniuk a világnak” – mondták a fiatalok, akik felidézték az első találkozókat is, amikor Pál József Csaba megyés püspök vezetésével együtt indultak el erre a kalandokkal teli útra, hogy megmutassák „a fiatalok közös tanúságtételének fényét, az élő hitet, nem csak a templomfalakat”. A rendezvényt a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye szervezte a Bánsági Román Ortodox Metropólia, a Temesvári Szerb Ortodox Püspökség, a Temesvári Görögkatolikus Vikariátus, valamint a város református és evangélikus gyülekezeteinek támogatásával.

Üdvözlő beszédében Zaharia Pereș ortodox esperes hangsúlyozta: „Örömmel tölt el, hogy ma együtt lehetünk ezen a rendezvényen, amely Krisztus fényében hoz össze bennünket. Átadom önöknek Ioan Selejan bánsági metropolita érsek üdvözletét és jókívánságait. A mai nap a testvériség, az öröm napja. Gratulálok a szervezőknek!”

Pál József Csaba megyés püspök beszédében kiemelte: „Ez alatt a tizennégy hónap alatt megtanultuk, mit jelent az, hogy járjunk együtt. Különbözőek vagyunk, és jó, hogy ilyenek vagyunk. Nem akarunk egyformák lenni, de megtanultuk, hogy ha nincs szeretet, akkor a különbözőség zavarhat. De ha szeretet van bennünk, akkor a különbözőség gazdagít minket. Tudatosult bennünk a párbeszéd fontossága, és útközben rájöttünk, hogy egy bizonyos ponton eltűnnek a »ti« és a »mi« szavak, és mindannyian »mi« leszünk.”

Dominic Fritz polgármester a következőképpen fogalmazott: „Egy szó, egy mondat maradt meg a szívemben abból, amit a megnyitó elején énekeltetek: építsünk egy új világot. Mi építsünk, és nem valaki más építsen. Mert ezt a várost és ezt a társadalmat olyan emberek építették, mint te és én, olyan emberek, akik azt mondták: megteszem a magam kis részét ott, ahol vagyok, az iskolámban, a plébániámon, a közösségemben. Isten nekünk adott talentumokat, hogy gazdagítsuk ezt a társadalmat.”

Alin Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy „a kísértések világában, egy olyan világban, ahol azt mondanánk, hogy a fiataloknak más elfoglaltságaik vannak, ti nem játék miatt gyűltetek itt össze, nem egy szeretett művész koncertjére, hanem azért, hogy közösséget vállaljatok Jézus Krisztussal. Egy olyan világban, ahol a vallástalanság és az ateizmus egyre inkább teret nyer, az ilyen rendezvények őszinte hitet adnak nekem, hogy van még jövőnk egyházként és városként.”

Sorin Gabriel Ionescu Temes megyei alprefektus az 1984 című regényre utalva így szólt a fiatalokhoz: „Gondoljanak csak bele, milyen lenne egy olyan társadalom, ahol mindannyian egyformán öltözünk, ugyanazt esszük, ugyanazt az üzenetet hallgatjuk, nem vagyunk hajlandóak gondolkodni és kifejezni saját elképzeléseinket. Szomorú és csúnya világ lenne. Tudom, hogy a felnőttek gyakran adnak nektek tanácsokat, hogy ne tegyétek ezt vagy azt. Adjatok ti is tanácsot a felnőtteknek, és az első dolog, amit a felnőtteknek meg kellene tanulniuk tőletek, az öröm, a szeretet, a közelség érzése.”

A rendezvény zárásaként Ioan Călin Bot görögkatolikus püspök, Demeter Sándor református lelkész és Weinberger Ervin, a zsidó hitközség istentiszteleti vezetője mondott imát, majd a fiatalok elénekelték a fesztivál himnuszát.

Az elkövetkező napokban különböző spirituális és szórakoztató programokkal várják a szervezők a fiatalokat, amelyekről bővebb információ a rendezvény közösségi oldalán található.

Járjunk együtt Krisztus fényében

A kiemelt gondolat a mottója annak az Ökumenikus Ifjúsági Fesztiválnak, amelyet a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 program részeként május 1–7. között tartanak a Bega-parti városban. A nyitónapon a Carmen Sylva parkban gyermekfoglalkozásokkal, játékokkal indult a program. A temesvár-belvárosi református egyházközség fiataljai magyar és román nyelvű bábelőadást tartottak, ennek főszereplője egy szeretetteljes sündisznó volt. A nagyobbak „kincskeresésen” és „olimpián” vettek részt. Az erzsébetvárosi görög-katolikus templomban az eucharisztikus csodákról tartottak előadást. A több felekezet gyermekeit és fiataljait megmozgató programokon jelen volt Pál József Csaba megyés püspök és Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök is.

A második napon a belvárosi zsinagóga és a szerb ortodox templom múzeumának meglátogatására és a Bega folyón való hajózásra volt lehetőség. Utóbbi érdekes lelki programmal van összekötve. Kedden román és angol nyelven, szombaton magyar nyelven vezetik ezt. Szerdán az olaszországi Gen Verde csoporttal lesz egy StartNow nevű művészeti műhely, majd hajókirándulással egybekötött városnézés és az ortodox érseki székesegyház múzeumának megtekintése van programon, amit egy, a Partosi Szent Józsefről, Temesvár védőszentjéről szóló kerekasztalbeszélgetés és egy teremtésvédelmi workshop követ.

Csütörtök–vasárnap között az említett műhelyek is zajlanak, de csütörtök este egy, Szeretet autópálya címmel szervezett ökumenikus körmeneten is részt lehet venni, amely a Béke Királynője görögkatolikus templomtól indul és a Mária-téri református templomot, az ortodox katedrálist érintve érkezik az újonnan felújított és megnyitott római katolikus székesegyházhoz. Pénteken „élő könyvtár” lesz egy ökumenikus sátorban, majd Ferenc gazdagsága címmel egy, az assisi szent szemléletéhez kapcsolódó kerekasztalbeszélgetésbe és egy, Együtt Európáért hálózat szekértőivel való párbeszédbe lehet bekapcsolódni. Este különböző felekezetekhez tartozó fiatalok tartanak előadást az operaházban. A szombati napon – a korábban említett állandó programok mellett – fiatal keresztények aktuális kérdéseiről lesz beszélgetés. Este a médiában is népszerű két lelkipásztorral: Constantin Necula ortodox és Francisc Dobos római katolikus pappal találkozhatnak az érdeklődők. Este Gen Verde Show lesz a StartNow résztvevőivel. Vasárnap szentmiséken és istentiszteleteken vesznek részt a fiatalok, majd a Béke kocka című városi installáció felavatására kerül sor, és koncertekkel zárul a színvonalas ökumenikus program.

A hittan.ro Facebook-összefoglalója

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája

1 HOZZÁSZÓLÁS