Szatmáriak zarándokútja Budapestre a pápalátogatás alkalmából

0
974

A Szatmári Római Katolikus Püspökség zarándokutat szervezett a pápalátogatás alkalmával, hogy bárki, aki szeretne, részt vehessen a pápai misén, április 30-án, vasárnap délelőtt.

Már jóval éjfél előtt gyülekeztek a zarándokok a szatmári székesegyház előtt, hogy indulhassanak Budapestre. Több mint 80 személy foglalta el helyét egy nagy és két kisebb buszon és indult útnak. Mindegyik buszon volt egy lelkivezető, Daly Attila, Fagea László és Tatár Zoltán kísérte a zarándokokat. Az úton elimádkozták a rózsafüzért, melynek minden tizedét más-más szándékra ajánlották fel.

Hajnali 5 órakor érkeztek az Alkotmány utcán felállított belépő kapukhoz, mely előtt már akkor sorban álltak az elsők között bejutni vágyók. A szatmáriak is beálltak a sorba és várták, hogy 6 órakor megnyissák a kapukat. Kicsit hűvös volt, de nem törődtek vele. Megjelentek a vatikáni zászlókat értékesítő árusok és többen vásároltak tőlük. Miután átjutottak a biztonsági kapukon, a zarándokok siettek, hogy „jó helyet” találjunk. Odaérve láthatták, hogy már több százan vannak a téren, főleg szervezők, önkéntesek, rendőrök, fényképészek, cserkészek stb. Találtak helyet a biztonsági korlát mentén és páran ott lecövekeltek, mert tudták, hogy ott fog elhaladni a pápa az autóval. Csak várták és várták. Rövid idő alatt megtelt a Kossuth tér. A kivetítőkön látszott, hogy a térre vezető utcák is lassan megtelnek. Több tízezer ember volt a Kossuth Lajos téren és a környék utcáin.

Kilenc óra körül érkezett a pápa. Legtöbben egyik kézben telefont szorongatva, felvételeket készítettek, másik kézben a zászlókat lebegtették. Alig akarták elhinni, hogy ott halad el előttük, alig két méternyi távolságra tőlük. Felemelő élmény volt látni a mosolyát, kisugárzását s hallani a sok lelkes ember örömujjongását. Zenei aláfestésként orgonaszó tette még szebbé a pillanatot.

Szemben a mozgássérülteknek fenntartott hely volt. Kerekesszékekben ülő betegek ültek ott kísérőikkel együtt. Nagy boldogság volt az ő örömüket is látni. Honnan van a 86 éves pápának energiája végig mosolyogni?! Látszott, hogy az nem kényszermosoly, hanem a szívből jövő, őszinte szeretet áradása, az evangélium örömhírének hirdetése.

Elkezdődött a szentmise. A bevezető ének után, a helyszűke miatt nehezen, de sikerült kinyitni az összecsukható műanyag széket és leülni: ekkor már négy és fél órája álltak a szatmári zarándokok, de nem bánták. Áldozatukat felajánlották Ferenc pápáért.

,,Később átadtam helyem egy idősebb, Felvidékről érkezett magyar hölgynek, hogy ő is pihentesse meg egy kicsit a lábait. Próbáltam nagyon figyelni egész szentmise alatt, de bevallom, néha kicsit mégis elkalandoztak gondolataim.”

,,Egyszer azon vettem észre magam, hogy az előttem lévő kanálistetőt figyelem és keresem a hegesztés nyomát, mert hallottam a tévében, hogy minden kanálistetőt lehegesztettek. S valóban ott volt a kb. négy centis hegesztés nyoma. Máskor azt figyeltem, hogy velem szemben egy kis pódiumon, milyen áldozatosan fordít jelnyelvre egy hölgy mindent, még az énekek szövegét is a siketek és nagyothallók számára.”

,,A szentatya prédikációjából sokat tanulhattunk. Pár gondolata szívembe vésődött. Az, hogy arra kaptunk meghívást, hogy szeretetét befogadjuk és továbbadjuk. Arra kaptunk meghívást, hogy kilépjünk komfortzónánkból és elvigyük az evangélium világosságát mindenkinek. Az, hogy legyünk nyitott kapuk, többször is elhangzott a prédikációban.”

,,A szentatya arra buzdított, hogy próbáljunk nyitott kapuk lenni, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét. Kérem a jó Istent, hogy adjon erőt és kitartást betartani a szentatya buzdítását.”

Az egész szentmisén felemelő érzés volt együtt énekelni több tízezer emberrel. A pápai áldás és záróének után lassan feloszlott a tömeg. A szatmári csoport is elindult a Bajcsy-Zsilinszky út felé, ahol az autóbuszok várták őket. Útközben még lehetett vásárolni kegytárgyakat. Amikor mindenki felszállt a buszra, hazafelé tettek egy kis kitérőt, megálltak Máriapócson. A kegytemplomot és a kis fatemplomot is bemutatta Mosolygó Péter, a máriapócsi kegyhely igazgatója, ez utóbbi annak a fatemplomnak a hiteles mása, melyben a Szűzanya kegyképe először könnyezett. A fatemplom szentélyében a könnyező ikon egy korai másolata is látható. Mesélt a közelmúltban történt csodákról, amelyek a máriapócsi könnyező Szűzanya közbenjárásának köszönhetően történtek.

A szatmáriak a máriapócsi zarándokházban vacsoráztak finom húslevest és töltött káposztát. Máriapócs után már csak a vállaji határátkelőnél álltak meg. Útközben Mária-énekeket énekeltek. Este kilenc óra körül érkeztek meg Szatmárnémetibe.

Ferenc pápa háláját és köszönetét fejezte ki a magyaroknak, mi pedig a jó Istennek fejezzük ki hálánkat és köszönetünket, hogy találkozhattunk Krisztus földi helytartójával.

Kocsis Katalin/ szatmári egyházmegye