Krisztus a jövőnk! – a szemináriumi zarándoklat élményeiről

0
1040

A gyulafehérvári papi szeminárium növendékei, a kispapok szemináriumi kiránduláson vettek részt. Kettős ünnep volt ez: zarándokokként indultak Budapestre, hogy a közösség az elöljárókkal együtt részt vegyen Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának főbb budapesti eseményein. Másrészt a látogatás után Szeged városát fedezték fel Kondé Lajos pasztorális helynök, a szegedi dóm plébánosának vendégszeretetét élvezve.  Következnek a kispapok vallomásai Ferenc pápával való találkozásokról, a megtapasztalt és átélt élményekről, érzésekről.

Külön kegyelem, hogy mindannyian részt vehettünk Ferenc pápa magyarországi látogatásán, amelynek kegyelmei újból lángra lobbantották hitünket, reményünket és bizalmunkat. Jó tapasztalat volt hallani a pápa buzdító szavait, amelyekkel a fiatalokhoz szólt Budapesten a Papp László Sportarénában. „Isten mindig megbocsájt! Isten nem elítél, hanem mindig megbocsájt!” Ezt a mondatot mintegy magként elültetni a lelkünkbe, és engedni, hogy termést hozzon, mert táplálékként fog szolgálni további életutunkon. Megerősítő volt a gondoskodás megtapasztalása. Több száz fiatallal együtt lenni a sportarénában megerősítő volt. Öröm van bennem, mert van jövőnk. És ez a jövő Krisztusban gyökerezik. A pápai szentmise Isten kegyelméből csodálatos volt. A Kossuth téren celebrált szentmise minden egyes szava igazi kegyelmek forrása, amelyből merítkezhetünk, amikor megfáradtnak érezzük magunkat. A pápa legpozitívabb mondata ragadta meg figyelmemet, amely a hétvége folyamán többször is elhangzott, hogy szívébe zárta a magyarságot és imádkozni fog értünk, amelyre nekünk igazán nagy szükségünk van.

Bege Lóránd, I. évfolyam

Ferenc pápa budapesti látogatása számomra figyelemre méltó és megható élmény volt. A pápa beszéde, amely hangsúlyozta a való világgal való újbóli kapcsolatteremtés és a közösségi szemléletmód szükségességét, elgondolkodtatott egyéni cselekedeteink fontosságáról a társadalomban: Ferenc pápa nagy bölcsességgel, alázattal és humorral arra buzdított bennünket, hogy legyen bátorságunk felfedezni a társadalom perifériáit, és terjesszük az evangélium üzenetét a világ minden szegletébe. Jelenléte sok embert hozott össze a szeretet és a remény ernyője alatt, erősítve az egység és a szolidaritás érzését. Személyes tapasztalatom, az, hogy részese lehettem ennek az eseménynek, arra késztetett, hogy átértékeljem prioritásaimat, nyílt és konstruktív párbeszédet folytassak a körülöttem élőkkel. Így jobban tudatában lettem annak a felelősségemnek, hogy hozzájáruljak a közösség jólétéhez, és elősegítsem az emberek közötti harmóniát és megértést.

Ez a világos megközelítés új perspektívát adott nekem a mások életében való részvételre, és arra ösztönzött, hogy aktív szerepet vállaljak egy jobb világ építésében. Megtiszteltetésnek érzem és hálás vagyok, hogy hallhattam ezeket a bölcs szavakat, de ami még fontosabb, hogy tanúja lehettem a jelenlévők egységének és szolidaritásának.

Motolan Ioan Marian, II. évfolyam

Ha egy-két gondolattal kellene leírnom ezt az élményt, amit ezekben a napokban Budapesten átéltem, akkor az lenne: megerősítés a hitben, megerősítés a hivatásban.

Ez volt a szentatya célja is ezzel a látogatással: azért jött, hogy megerősítsen minket a hitben. És teljes szívemből mondhatom, hogy ezt éreztem.

Az, hogy kispaptársaimmal együtt mentem, hogy régi barátokkal találkoztam és újakat szereztem, hogy ennyi nyitott embert láthattam, akik olyan szépen és intenzíven élik a hitüket, örömet okozott és lelkileg megerősített.

Ferenc pápa egyik gondolata, amely különösen megérintett, hogy Isten mindig megbocsát. Ezt mondta Ferenc pápa a Papp László Sportarénában elmondott beszéde végén. Ez igaz, Isten mindig megbocsát. Még inkább elgondolkodtam, hogy ha Isten mindig megbocsát, akkor nekünk, embereknek is meg kell bocsátanunk, meg kell tanulnunk megbocsátani, még erősebben meg kell tapasztalnunk, hogy mit jelent a megbocsátás.

A jó Isten segítsen bennünket, hogy tovább tudjuk építeni ezt az emberi testvériséget, amelyre nagy szükség van a világban!

 Karnel Mario Cristian, II. évfolyam

A szentatya legfőbb feladata az, hogy megmutassa Krisztust a világnak. Az elmúlt hétvégén valami csoda történt bennem Budapesten, egy felejthetetlen élménnyel gazdagodhattam. A szentatya közelsége, emberszeretete, tekintete és mosolya örökre megmarad bennem. A fiatalokkal való találkozásakor előttem elhaladva a szemembe nézett és mosolyogva köszöntött minket. Az a két örömmel teli szem olyan boldogságot gyullasztott bennem, hogy fülig ért a szám. Megérezte, hogy bennünk, fiatalokban, milyen öröm van, hogy ő közöttünk van. Közelsége magával ragadott engem, és minden egyes szavára úgy figyeltem, mintha Krisztus szólna hozzám. Öröm van a szívemben, hogy részese lehettem egy ilyen szeretetteljes találkozásnak. Én felismertem, hogy mi a szentatya legfőbb feladata.

Antal Endre, III. évfolyam

Ha a Ferenc pápával való találkozás szombati alkalmára gondolok, legfőként az egység megélésének a lehetőségét szeretném kiemelni. Hatalmas piros pont a szervezőknek a zseniális programfelépítésért, hiszen miután a pápa mint jó pásztor az egység jeleként eljött közénk, szólt hozzánk és sokakat egybegyűjtött, a délutánt a szentségimádás koronázta meg, ahol még inkább átélhettünk, hogy mindnyájan egy testet alkotunk, Krisztus misztikus testét, az egyházat. Azt gondolom, hogy minden szentmisén és szentségimádáson különösképpen is szükségünk van ezen igazság megélésére, hogy úgy szerethessük, értékelhessük a világot, ahogyan azt az Atya szereti. A szentségimádás az egység imájával zárult, és itt éreztem erőteljesen, hogy bár 99%-át a jelenlévőknek nem ismerem, mégis annyira közelinek éreztem őket, mintha egy családból származnánk. Igazából nehéz szavakba önteni, de tapasztalhatóvá vált az igazság, hogy van valami közös, ami eltörölhetetlenül belénk van írva: ugyanazon Atya gyermekei vagyunk. Az egység ilyen jellegű megélése új lendületet ad keresztény életünknek, mely forrása mindig is az Eucharisztia volt, van és lesz.

Barna Miklós-István, III. évfolyam

Hogy milyen volt találkozni a szentatyával? Ilyenkor az emberben – legalábbis bennem biztosan – feléled egy kis kétely. Biztosan eljön? Nem küld-e valaki mást maga helyett? Sőt, amikor ott ültem az arénában és behozták, annyira eltakarta a tömeg, hogy semmit nem láttam belőle. Egészen addig a pillanatig volt kétségem, amíg a fehér pileólus meg nem látszott egy röpke pillanatig. Onnantól kezdve már én is megnyugodtam. Azt, hogy mit mondott, hogyan mosolygott, bárki megnézheti akármikor. De hogy nekem mit üzent személyesen… Nem vagyok elfeledve, én is az egyház vérkeringésében úszkáló egyén vagyok. Értem is elutazott Budapestre és én is megtettem az utamat érte. Isten pedig végig ott volt mindkettőnk mellett… Ezt üzente nekem a szentatya látogatása.

Ferencz Egon-József, V. évfolyam

A találkozás szolgája – ez az ismertetőjegye Ferenc pápának, ezt véltem felfedezni minden találkozásában. Egyszerű gesztusok, közvetlen stílus, empátia, mindenkihez lehajló szeretettel való jelenlét. Többször gondolkodtam, hogyan tudnám életbe ültetni tanítását és közvetlen emberségét. A vasárnapi pápai szentmisét követően választ kaptam rá. Reverendában várjuk a villamost a társammal. Többen megnéznek, egyesek hatalmas mosolyossal az arcukon ránk köszönnek, míg mások összehúzott szemöldökkel bámulnak bennünket. Egy részeg hajléktalan ember közeledett hozzánk. Megáll, ránk köszön és megkérdezi: „Misén voltak?”„Igen.” – feleltük. „Van pár forintjuk?” – jön az újabb kérdés. „Nincs.” – és valóban nem volt nálunk. Közben jelzem a társamnak, menjünk már odébb, és hagyjuk ott, mire ő nemmel válaszolt. Mellette várakozva, kíváncsi tekintettel figyeltem, mi lesz a ebből. A társam beszélgetést kezdeményezett a hajléktalan emberrel, kérdezni kezdte az életéről, sorsáról, mindennapi életkörülményiről. Ő pedig készségesen válaszolt és mesélt. Közben érkezett a villamos, a társam belenyúlt a zsebébe, nem-e találna némi pénzt magánál, és volt 10 lej, amit átnyújtott a részeg embernek, majd kezet rázva elköszöntek, és mi felszálltunk a villamosra. Találkozásukban Krisztust láttam, társamban pedig a krisztusi kéz kinyújtását a szegény felé, aki számára rövid időre is a remény fényét gyújtotta meg azáltal, hogy felebarátként nézett rá. És a társam számomra élő, követendő példát adott, hogyan kell tettekre váltani a pápa életstílusát, ugyanis biztos vagyok benne, Ferenc pápa ugyanígy cselekedett volna.

Ferencz Zsolt, VI. évfolyam

Forrás: seminarium.ro