Légy őrzője és példaképe az itt élőknek – Szent József-szobrot áldottak meg Csíkborzsován

0
1289
Kerekes László segédpüspök megáldotta a Szent József-szobrot. Fotók: Nagy Gabriella

Szent József, a munkás ünnepén a borzsovai leányegyházközség apraja-nagyja összegyűlt védőszentjüket, a közösség patrónáját köszönteni. Az ünnepi alkalom felkért főcelebránsa és szónoka Kerekes László segédpüspök volt. Közel 30 jelen lévő lelkipásztor közös imádsága kapcsolódott a leányegyházközség híveinek fohászaihoz. A szentmise ünneplése után a borzsovai nagytemplom előtt újonnan alakított téren a segédpüspök megáldotta Szent József embernagyságú szobrát.

Ünnepi harangszó hívta közös ünneplésre a borzsovaiakat. A zsúfolásig megtelt nagytemplomban bemutatott ünnepi szentmise prédikációjában Szent József nagyságáról – ami az egyszerűség és a csendes jelenlét fátyla alatt sejlik fel számunkra – kaptunk tanítást.

Kerekes László segédpüspök, aki a tegnap jelen volt a budapesti Kossuth téren bemutatott pápai szentmisén, a találkozásból fakadó örömöt és derűt hozta el nekünk. Homíliájának bevezetőjében elmondta, hogy a Ferenc pápa egyéniségéből kisugárzó emberi nagyság példa számunkra, hogy ma hogyan lehetséges nekünk is Isten eszközeivé válni. Eszközzé, miként Szent József is eszközzé vált Isten tervében.

Szent József a szent család őrzőjeként Isten akaratára mondott igent és vált a megváltás munkatársává. Azt a képet, amelyet Isten róla megálmodott, engedelmességével teljesítette. Nekünk is ezt kell tennünk, Isten kezében alkalmas eszközökké kell válnunk, és ez az egymásra figyelés és imádság által lehetséges.

A segédpüspök hangsúlyozta, hogy a jó Isten a mai napon Szent Józsefre mutatva kívánja tőlünk is, hogy legyünk egymás üdvösségének munkálói, segítői. Az Úr erre hív egyenként bennünket, hivatásunknak megfelelően.

Az idei év búcsúünnepe egyedi alkalmat jelentett a több százéves katolikus közösség életében. Szent József tiszteletének tudatosításában és életpéldájának követésében szolgál eszközül az embernagyságú szobor, amelyet Rózsa László váci egyházmegyés állandó diakónus adományozott. A szobor leleplezése és megáldása után vers és imádság hangzott el, majd a himnuszok eléneklésével zárult az ünnep.

György Mihály-Levente plébános