Készülünk Ferenc pápa budapesti látogatására: Személye, szolgálata mélyen megérintett

0
358

Erdélyből, Partiumból, Bánságból is sokan készülnek a budapesti találkozásra Ferenc pápával. Gondolataikat, tapasztalataikat portálunk örömmel fogadja és adja közre. Szerkesztőségünk kis csapata ezúttal a magyar hírközlésre támaszkodva követi az eseményeket, a helyszínről a nagyváradi egyházmegyéből származó, jelenleg Kolozsváron élő egyetemi oktató, korábban a Vasárnap szerkesztője, Ozsváth Judit fog benyomásairól, tapasztalatairól beszámolni. Az alábbiakban a találkozásra készülőben osztja meg gondolatait.

„Mi más kell még, hogy újra ferenci lelkületet leheljünk a világba, mint bátorság és emberség?” – hangzik el a Wim Wenders által rendezett Ferenc pápa – egy hiteles ember című film elején. Végigkövetve Ferenc pápa tíz éves apostoli szolgálatát, érzékelem a tisztánlátást, amellyel a jezsuita szerzetes a ferences lelkiségnek ad prioritást, mert az idők jeleiből ennek szükségességét olvassa ki. És látom, amint bátran, messzemenő emberséggel beleáll és következetesen, rendületlenül munkálkodik ennek valósulásán. Írásos vagy szóbeli megnyilatkozásaiban sehol sem tér el ettől. A jézusi modellt embertestben tökéletesen életre váltó, nyolc évszázaddal ezelőtt élt Ferencet visszahozza a nagyon összezavarodott és megtévedt 21. századba. Ő maga jár elől példával – az ezüst gyűrűjével és keresztjével, az egyszerű életkörülményeivel, a legelesettebbekhez való őszinte lehajlásával, meleg öleléseivel és sorolhatjuk, mi mindennel…

Ferenc pápa személye, látása, szolgálata mélyen megérintett engem. A Jézus-akarta egyházunkat olyan ember vezeti, aki, bár élete alkonyán jár, kristálytisztán át tudja ragyogtatni magán az isteni fényt és fel tudja mutatni a benne munkáló Lelket. Tényleg hiteles ember, mert hitelesen példázza az Istent.

Ez az ember rövid időn belül harmadszor hoz fényt a magyarokhoz. Kell nekem az, ami és ahogyan átragyog rajta. Egy percig sem volt kérdés számomra, hogy bár a jelenlétemmel viszonozni fogom-e ennek a nagyszerű embernek a szeretetgesztusát. Az ő gondolatait olvasgatva és nagyon sokat imádkozva készülök a vele való találkozókra. Kis szolgálatot is vállalok, amiért szintén imádkozom. Ha a 86 éves Ferenc pápa akar és tud „világléptékű” szolgálatot végezni, akkor a magam képességei és ereje szerint én is kell vállaljak egy kisebb szeletet ugyanazért a szent ügyért. Erősen hiszem, hogy a fénybe megyek, ahol sok erő van.

A Ferenc pápa és az egyházam mellett való tanúságtételen és a szolgálaton túl – vagy inkább ezek előtt – nagyon fontosnak tartom azt is, hogy együtt imádkozzam a szentatyával. A vasárnapi szentmise – a csíksomlyóihoz hasonlóan – minden bizonnyal életem meghatározó spirituális élménye lesz.

Ozsváth Judit

MEGOSZTÁS