Tóth Tamás, a pápalátogatás általános koordinátora: Az előkészület nagyon jól áll

0
441

Ahogy közeledünk Ferenc pápa látogatásának időpontjához, egyre újabb és újabb részleteket lehet tudni a programokkal kapcsolatban. Ezekről a ferenc2023.hu honlap Hírek menüpontjából tájékozódhatnak az érdeklődők. A Magyar Kurír Tóth Tamást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárát, a magyarországi pápalátogatás általános koordinátorát kérdezte, az interjú fontosabb, az erdélyi résztvevők számára releváns részleteit olvashatják.

Hogyan indult el az apostoli látogatás szervezése?

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a szentatya ismét ellátogat Magyarországra. Nem először találkozik a magyar hívekkel, hiszen romániai látogatása alkalmával Csíksomlyón együtt ünnepelt a magyar zarándokokkal, a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén is részt vett, és szlovákiai apostoli útja során Sasváron is sok magyar volt ott a szentmisén. A mostani látogatással kapcsolatos szervezőmunka azért sem egyszerű, mert kevés az idő, mindössze két hónap állt, áll a rendelkezésünkre. Ezalatt egy háromnapos, több helyszínt érintő látogatást kell megszerveznünk. Fontos, hogy Ferenc pápa egész Magyarországot látogatja meg, még akkor is, ha életkora miatt az eseményekre Budapesten kerül sor. Jelentős létszámú egyházi és állami szervezőgárda munkálkodik azon, hogy a látogatás minél jobban sikerüljön. A pápalátogatás általános koordinátoraként hálás vagyok a megtapasztalt segítőkészségért és türelemért, valamint a munkatársak önzetlen, lelkes szolgálatáért. 

A szervezőmunka hivatalosan a látogatás bejelentésétől kezdődött el. Fel kellett mérnünk az egyes helyszíneket, hol és hányan férnek majd el, felvettük a kapcsolatot az adott helyszínek rendezvényszervezőivel, s emellett kijelöltük, hogy kinek mi a feladata a szervezés során. 

Április 28-án érkezik meg Ferenc pápa a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Kik fogadják?

A tervek szerint a szentatya gépe pénteken 10 órakor száll majd le Budapesten. Itt egyházi és állami képviselők köszöntik. Fiatalok is lesznek a repülőtéren, a meghívó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia intézményeiben dolgozó munkatársaink gyermekei fogják üdvözölni Ferenc pápát. Az MKPK Titkárságának egyik munkatársa süti azt a kenyeret, amelyet a magyarság nevében átadunk neki.

Ezután az állami, a társadalmi és a diplomáciai testületek képviselőivel találkozik.

A budai Várban, a Szent György téren katonai tiszteletadás mellett, államfőnek kijáró módon fogadják. Ezután a Sándor-palotában találkozik Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. Ez utóbbi különleges esemény, hiszen az államfőn kívül a többi közjogi méltósággal a pápa egy apostoli látogatás alkalmával nem szokott találkozni. A karmelita kolostor dísztermében kerül sor a találkozásra az állami, a társadalmi és a diplomáciai testületek képviselőivel.

Hol szállásolják el Ferenc pápát? 

Az Apostoli Nunciatúrán fog lakni, ez minden apostoli látogatás  alkalmával így szokás, hiszen ez az épület a pápa „saját háza”.

A Rózsák terén az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban Ferenc pápa szegényekkel és menekültekkel találkozik. Hogyan készülnek erre?

E program megszervezésében elsősorban a katolikus karitatív szervezetek közreműködnek. A Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Szeretetszolgálat, a Boldog Ceferino Intézet, a Csak Egyet Szolgálat, a Sant’Egidio közösség, a Jezsuita Menekültszolgálat és más, rétegpasztorációval foglalkozó szervezetek segítik a munkánkat. Emellett a Karitatív Tanács és a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkársága is delegál résztvevőket. Ferenc pápa ezután átmegy a Rózsák terén álló görögkatolikus Istenszülő oltalma templomba.

Ferenc pápa fiatalokkal találkozik a Papp László Budapest Sportarénában. Ezen az alkalmon többen is segítik majd a ráhangolódást a találkozásra. Mi lesz a program? 

Ez egy Forráspont rendezvény lesz, a találkozásra már néhány órával korábban megkezdődik a lelki felkészülés. Itt is elhangzanak tanúságtételek, Ferenc pápa pedig beszédet fog mondani. Erre az alkalomra a külhoni magyar egyházmegyék is küldenek delegációt. A jelenlétüknek nagyon örülünk, hiszen nekik is fontos, hogy megerősödjenek magyarságukban, ahogyan nekünk is sokat számít, hogy megtapasztalhatjuk az együvé tartozást. Itt is, mint a többi rendezvénynél, a résztvevőknek a kezdés előtt időben oda kell majd érniük, hogy a biztonsági ellenőrzésre sor kerülhessen.

Hol kell jelentkezniük azoknak a fiataloknak, akik az arénában szeretnének találkozni a szentatyával?

Az egyházmegyei koordinátorok, illetve ifjúsági referensek gyűjtik a jelentkezéseket.

Vasárnap Ferenc pápa részvételével lesz szentmise a Kossuth téren. Mikor kezdődik a beléptetés? 

Ez a Jó pásztor vasárnapján ünnepelt szentmise lesz a pápalátogatás csúcspontja. Reggel hat órától lehet a térre belépni, erre az eseményre nem kell külön regisztrálni. A rakpart biztonsági okokból le lesz zárva, a Kossuth teret déli és délkeleti oldalról, vagyis a Bajcsy-Zsilinszky út és a Szabadság tér irányából lehet megközelíteni. A tér északi részén áll majd az oltár, a koncelebráló atyák is innen, a Balassi Bálint utca felől tudnak majd belépni. Fontos, hogy a koncelebrálóknak regisztrálniuk kell. A teret, ahová csak biztonsági ellenőrzés után lehet majd bejutni, 8 óra körül le fogják zárni. Azokat, akiknek nem sikerül bejutniuk a térre, az Alkotmány utca és a Szabadság tér irányából várjuk, itt is lesznek kivetítők, és természetesen eucharisztikus sátrakat is felállítunk majd. A zarándokoknak a MÁV és a Volán 29-én délután, illetve 30-án reggel az oda-, valamint délután a visszaútra ingyenes utazást biztosít a járatain. Ez a lehetőség külön regisztráció nélkül igénybe vehető.

Baranyai Béla / Magyar Kurír

Fotó: Merényi Zita