Megénekelni a feltámadt Krisztust – Kórustalálkozót tartottak Oroszhegyen

0
788

Huszonharmadik alkalommal csendült fel a székelyudvarhelyi főesperesi kerület kórusainak Istent dicsérő, magasztaló, közösségformáló szép magyar éneke az oroszhegyi Nagyboldogasszony-templomban. Farkas László, Szentkeresztbánya plébánosa a találkozót megnyitó, ünnepi szentmise kezdetén nagy szeretettel köszöntötte a főesperesi kerület kórustagjait, papjait, kántorait és a kísérőket, valamint az oroszhegyi híveket. Bevezetőjében kiemelte, hogy ha Krisztus világosságát hirdetjük és a jó Istent dicsérjük, énekeinkkel széppé tesszük a liturgiát, akkor egyre többen megtapasztalják azt a magasztos fenséget, amely a szentmisében vagy akár a hétköznapjainkban jelenlévővé teszi a mindenható Istent.

Márton József, a kerület főesperese homíliájában a tavaszt hirdető, ereszünk alatt éneklő madarak énekéhez hasonlította a napot. Ahogy a madarak hirdetik a napsugár erősségét és hírül adják a világnak, hogy a fagyos föld napról-napra enged a keménységéből, úgy mi is megénekelhetjük az újrakezdés csodáját. Kimondhatatlan szépséggel tárul fel előttünk az ének közösségének csodája ebben a templomban. A főesperes számára ez a kórustalálkozó azt jelenti, hogy a komor légkörbe és az önmegvalósítás fagyos világába burkolózott világban van lehetőségünk megnyitni a szívünket és együtt tavaszt hirdetni, megénekelni a feltámadt Jézus Krisztust.

Opra István oroszhegyi plébános Isten után mindenkinek köszönetét fejezte ki, akik bármilyen aprósággal is hozzájárult a nagyszabású találkozó megszervezéséhez. Megbecsülését fejezte ki Biró Lóránd kántornak, aki nagy odaadással munkálkodott a találkozó sikerén. Vass G. László gondnoknak külön megköszönte, hogy több héten keresztül oroszlánrészt vállalt a szervezésben és viselte a nap terhét. A továbbiakban megköszönte az Oroszhegyi Polgármesteri Hivatalnak, Bálint Elemér-Imre polgármesternak és munkatársainak a támogatást, akik biztosították a finom ebédet és az ének-mappákat, az oroszhegyi származású Kovács Pálnak pedig az ünnepi asztal italait. Isten fizesse Ambrus Leventének, Boldizsár Gábornak, Ambrus Zoltánnak, a Bolygó Közbirtokosságnak, a Meszes üzletnek és a sok névtelen adakozónak adományaikat, az egyháztanácsosok munkáját!
A háziasszony szerepét Kovács Melánia tanárnő vállalta, akinek szintén köszönjük munkáját és azt a sok szép jelzőt, amikkel illette a kórusok énekét!

„A mai nap azt bizonyította, hogy közösségünk nagyra képes, ha van összefogás, akkor garantált a siker. Az ünnepi asztalhoz több mint 50 háziasszony hozta el süteményét, 60 család hozta el pálinka-adományát és több mint 30 személy pénzbeli adományokkal támogatta a kórustalálkozót. Köszönet mindenkinek a segítségért, a részvételért!” – mondta Opra István plébános.

„Különleges élmény részesei lehettünk a mai nap, s nagy ajándék ennyi jó hangú, tehetséges kórustagot együtt látni, ugyanakkor a kórusvezetőknek és a kórustagoknak köszönjük az áldozatos munkájukat! Köszönjük, hogy megtiszteltek a jelenlétükkel és énekükkel Istent dicsőítették és hagyományaink, közösségeink fennmaradását is szolgálták.” – emelte ki Kovács Melánia magyar-néprajz szakos tanárnő.

A hagyományhoz híven a kórusok sorát a tavalyi házigazda Zeteváralja nyitotta és az idei házigazda, Oroszhegy zárta.

Nagy Attila
Forrás: Oroszhegyi Római Katolikus Plébánia

Fotók: Barabás Gyula és Tünde

MEGOSZTÁS