Kertészkedő idősek

0
476
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

A búzásbesenyői Gondviselés Házát olyan emberek lakják, akiknek többsége a környékbeli falvakból származik. Mindannyiuknak volt házuk, kertjük, hozzászoktak otthonuk csinosításához. Tavasszal, amikor az idősotthon udvarán is kizöldül a fű, hiányát érezhetik saját kertjük szépítgetésének. Erre a kimondatlan vágyra válaszoltak az ott dolgozó munkatársak, amikor virágültetésre hívták az időseket.

Mivel búzásbesenyői Gondviselés Házánakszámos olyan lakója van, akik csak kerekesszékkel képesek mozogni, és egy udvari ágyáshoz nem fértek volna hozzá, a munkatársak magaságyásokat bocsátottak rendelkezésükre. Az öröm, amelyet az időskorúak az együtt töltött idő, az aktivitás, otthonuk szépítése és saját hasznosságuk érzése fölött éreztek, leírhatatlan. A képek, amelyek a magaságyások beültetése után készültek, mégis megkísérlik.

Az árvácskák gondozást is igényelnek, így folyamatos tevékenységre sarkallják a szépkorúakat. Hamarosan egy fűszerkert is létesül, amely különféle fűszernövények ültetése és ápolása révén még több kertészkedésre ad majd lehetőséget.

Orbán Júlia, Gyulafehérvári Caritas

MEGOSZTÁS